Do you know that? 63% prerer the freelancer lifestyle insdead of full-time employment next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << IT & Programming category

Test answers for PHP 2020

(414, CL) Last updated: July 18
Elance • IT & Programming
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

414 Answered Test Questions:

1. Which PHP function opens a file for reading only?

Answers:

• fopen("c:\\test\\time.txt" , "w");

• open("c:\\test\\time.txt");

• fopen("c:\\test\\time.txt" , "r");

• fopenr("c:\\test\\time.txt" , "r");

2. The logical operator OR is similar to:

Answers:

• !=

• ||

• &&

• !==

3. How do you add a multi-line comment in PHP?

Answers:

• *\ This is a comment \*

• <!-- This is a comment -->

• <comment> This is a comment </comment>

• /* This is a comment */

4. If a string is enclosed in double-quotes, PHP will interpret more escape sequences for special characters such as

Answers:

• \n

• \r

• All of these

• \"

5. How do you write "Hello World" in PHP

Answers:

• echo "Hello World";

• document.print("Hello World");

• out << "Hello World";

• "Hello World";

6. What is the correct way to create a function in PHP?

Answers:

• function myFunction(){ echo "Example function.\n";};

• new_function myFunction(){ echo "Example function.\n";};

• create myFunction(){ echo "Example function.\n";};

• createFunction myFunction(){ echo "Example function.\n";};

7. Which of the following variables is not a predefined variable?

Answers:

• $ask

• $request

• $get

• $post

8. What does the acronym LAMP stand for?

Answers:

• Linux Apache MySQL PHP (or Perl/Python)

• Linux And MySQL PHP

• Linux Apache Monitoring Program

• Linux Application in MySQL PHP

9. What is the output from this example? $str = "My name is O\'Connor."; echo stripslashes($str);

Answers:

• My name is O\'Connor.

• None of these

• My name is O'Connor.

• My name is OConnor.

10. Which datatypes are treaded as arrays?

Answers:

• integer

• strings

• double

• float

11. In PHP the error control operator is _______

Answers:

• @

• !

• *

• &

12. <?php $array1=  array(“fast”, "faster”); $array1[0] = “faster”; if ($array1[1] == “faster”) {     $array1[1]= “fastest”; }  foreach($array1 as $output) {      echo $output . " "; } ?>

Answers:

• faster faster

• fastest faster

• faster fastest

• fastest fastest

• none of these

13. What is the result of the following code: $array[]="value";

Answers:

• adds new element at the end of the array

• is illegal, will throw an fatal error

• creates new array of chars from the given string

• adds new element to the array with null as a key

14. In PHP, the die() and exit() language constructs perform the same function.

Answers:

• False: They are not part of the PHP language

• True

• False: They produce different return codes

• False: They are actually MySQL functions

15. Which character is used to separate namespaces in PHP?

Answers:

• Arrow(->)

• Double colon (::)

• Backslash (\)

• Period(.)

16. What is the correct way to assign a class constant?

Answers:

• constant MY_CONSTANT = 'value';

• const $myConstant = 'value';

• private MY_CONST = 'value';

• const MY_CONSTANT = 'value';

17. Which function can be used to simplify searches in databases where you know the pronunciation but not the spelling

Answers:

• explode

• soundex

• parse_str

• preg_search

• strtolower

18. What is the default timeout of a PHP session cookie ?

Answers:

• 15 minutes

• 30 minutes

• Until the browser is closed

• Depends on the client browser

• Never

19. What is the result of the following code ? <?php     $a = 1;     echo $a++;     $a *= 2;     echo ++$a; ?>

Answers:

• 14

• 24

• 11

• 15

• 25

20. What is the result of the following code : <?php echo (strpos('abcdef', 'a')) ? : -1; ?>

Answers:

• -1

• true

• Syntax error

• 0

• 1

21. Which function is used to read an entire file into an array ?

Answers:

• fwrite

• file_to_array

• fgets

• file_get_contents

• file

22. What does this code do?  namespace Hello\World;

Answers:

• It creates two namespaces : "Hello" and "Hello\World"

• It creates two namespaces : "Hello\World" and "World"

• It creates two namespaces : "Hello" and "World"

• It creates one namespace : "World"

• It creates one namespace : "Hello\World"

23. In PHP, variables always start with which symbol?

Answers:

• !

• &

• %

• $

• #

24. Which of the following is not a valid PHP variable declaration?

Answers:

• $aVaR

• ${“MyVar”}

• $_10

• $10_var

25. The PHP function which capitalizes the first letter of each word in a string

Answers:

• strtoupper()

• caps()

• ucwords()

• ucfirst()

26. PHP's echo and print functions are not exactly alike. Which will accept multiple parameters and concatenate them in its "without parentheses" form?

Answers:

• echo

• both echo and print

• print

• neither echo nor print

27. What does the use of the final keyword in a method declaration prevent?

Answers:

• Child classes from overriding the method.

• All of these

• Specific properties within a class from being modified.

• Objects from being modified.

28. Which of the following statements is NOT true for PHP constants?

Answers:

• They are case sensitive.

• A valid constant name starts with a letter or an underscore.

• The scope of a constant is local.

• Their value cannot change for the duration of the script.

29. Which PHP function will return a file's last access time?

Answers:

• filectime()

• fileatime()

• fileaccesstime()

• file_access_time()

30. What is default session time in PHP?

Answers:

• infinity

• 1440 seconds or 24 minutes.

• 1800 seconds or 30 minutes.

• 3600 seconds or 60 minutes.

• 900 seconds or 15 minutes.

31. Which of those is not magic method?

Answers:

• __callStatic

• __sleep

• __toInt

• __toString

• __clone

32. What is the recommendation regarding PHP closing tags in a document?

Answers:

• Only use the closing tag when short tags are enabled.

• Omit the closing tag when the file contains only PHP code.

• End all PHP files with '?>'.

• There is no recommendation.

33. What is PHAR?

Answers:

• The PHP way to distribute entire applications within a single file ("PHP Archive")

• The PHP official application and extensions repository ("PHP Application Repository")

• The PHP official reference on advanced topics ("PHP Advanced Reference")

34. Which of the following will return TRUE?

Answers:

• is_null(3.14)

• is_numeric(M_PI)

• is_numeric("three point one four")

• is_string(M_PI)

35. What is the primary difference between interfaces and abstract classes in PHP?

Answers:

• Abstract classes cannot have function implementations.

• Interfaces can contain variables,

• Multiple Inheritance is available for an Abstract class.

• Interfaces cannot have function implementations.

36. Which character is used to separate namespaces in PHP?

Answers:

• Double colon (::)

• Backslash (\)

• Period(.)

• Arrow(->)

37. What does this output? $pos = strpos('Atlanta', 'a'); echo $pos;

Answers:

• 3

• 4

• 0

• 7

• 1

38. If one wants to convert all double quotes (") to a backslash followed by a double quote (\") which of the following can be used?

Answers:

• addbackslash()

• htmlspecialchars()

• escape_quotes()

• None of these

• addslashes()

39. What function creates a cookie?

Answers:

• cookie()

• set_cookie()

• setcookie()

• establishcookie()

• create_cookie()

40. Which PHP functions generate random numbers following algorithms known as Mersenne Twister?

Answers:

• mt_alg() and mt_salg()

• mt() and smt()

• mt_rand() and mt_srand()

• rand() and srand()

41. Which statement will NOT combine strings $s1 and $s2 into a single string?

Answers:

• implode(' ',array($s1,$s2))

• $s1.$s2

• $s1 + $s2

• "{$s1} {$s2}"

42. The following code does what? <?php $textfile = "my_file.txt"; $file = fopen("$textfile", 'r+');  ?>

Answers:

• opens the file, “my_file.txt” for reading and writing

• opens the file, "my_file.txt" for reading only

• reads the entire file, "my_file.txt" into an array

43. How to capture exception message of a try / catch? Note: consider Exception $e

Answers:

• $e->getMessage();

• $e->getException();

• $e->getErrors();

• $e->getExceptions();

• $e->error();

44. What is the way to use the magic method '__toString()' of this Class ?  class exampleClass { 	protected $a= 1; 	protected $b= 2; 	function __toString() { 		return 'a= '. $this->a . ',b= '. $this->b;	 	} }

Answers:

• $c = new exampleClass(); strval($c);

• $c = new exampleClass(); (string) $c;

• All of the these.

• $c = new exampleClass(); $c->__toString();

45. What is the result of casting the integer 1 to an array: (array) 1

Answers:

• An associative array with a key of 1 and a value of 1

• A numerically indexed array with one element who's value is 1

• An associative array with a key of 1 and a value of NULL

• Casting an integer to an array has no effect

46. What do anonymous functions do in PHP?

Answers:

• allow the creation of global functions

• provide functions which run at the end of a script's execution

• None of these

• allow the creation of functions with no name

47. What function sets the default timezone used by all date and time functions in a script?

Answers:

• default_timezone_set('Region');

• date_set('Region');

• date_default_set('Region');

• date_default_timezone_set('Region');

• timezone_set('Region');

48. What is one of the difference between the use of single quotes and double quotes in PHP syntax?

Answers:

• variable names will be expanded in double quotes

• variables names will not be expanded in double quotes

• double quoted strings cannot contain line breaks

• single quoted strings cannot contain line breaks

49. Which of the following string delimiting methods is known as the heredoc syntax?

Answers:

• delimited by double quote

• All of above

• delimited by single quote

• delimited by <<< identifier

50. $table = array("old_value");  foreach($table as $row) { 	$row="new_value"; } echo $table[0];  will produce:

Answers:

• Fatal error, as the variable used in foreach is read-only

• "old_value"

• "new_value"

51. Which PHP function closes an open SQLite database?

Answers:

• SQLite3Stmt::close();

• All of these

• sqlite_close($dbhandle);

• close();

52. Which function sorts an array in descending order?

Answers:

• sort()

• rsort()

• usort()

• ksort()

53. What does the following code: $array[]="value";

Answers:

• adds new element at the end of the array

• creates new array of chars from the given string

• is illegal, will throw an fatal error

• adds new element to the array with null as a key

54. Choose the string for which the POSIX regular expression ^[A-Za-z]$ matches.

Answers:

• 67

• 2I

• P

• &

55. Which of the following functions allows you to split a string by a regular expression and put the results into an array?

Answers:

• preg_split()

• explode()

• join()

• implode()

56. Given the following code, the Atom class can access which variables?  class Flash { public $fast; private $superSpeed; private $ultraSonic;  protected $warp; }  class Atom extends Flash { }

Answers:

• $fast, $superSpeed, $ultraSonic

• $superSpeed, $ultraSonic

• $fast

• $fast, $superSpeed, $ultraSonic, $warp

• $fast, $warp

57. Given the statement,  mysqli_connect(“happy.com”, “hot24”, “015A#”, “ABC”);  “happy.com” and “hot24” respectively refer to ?

Answers:

• Host, database

• Host, username

• Server, client

• Password, username

• Database, host

58. What's the MIME type for images with correct extension "jpg"?

Answers:

• mime/.jpg

• mime/jpg

• image/jpg

• jpg

• image/jpeg

59. What is default session time in PHP ?

Answers:

• 3036 Seconds

• 1436 Seconds

• 1440 Seconds

• 2000 Seconds

60. The PHP instruction header("Content-Type: text/plain") should be sent:

Answers:

• after the page is loaded.

• in the HTML header.

• before any output is sent

• inside of a function.

61. Which of the following will this function output: <? $father="mother"; $mother="son"; echo $$father; ?>

Answers:

• son

• mother

• error

• father

62. The only code construct allowed before a namespace declaration is the declare statement, for defining encoding of a source file

Answers:

• false

• true

63. What is the default execution time for a PHP script?

Answers:

• 10 secs

• 20 secs

• 60 secs

• 30 secs

64. What will be the result of the following:  echo ucwords(strtoupper('aAaA bBbB'));

Answers:

• aaaa bbbb

• Aaaa Bbbb

• aAAA bBBB

• aAaA bBbB

• AAAA BBBB

65. Which compound type is supported by PHP?

Answers:

• float

• array

• boolean

• integer

66. Which of the following functions would allow you to convert a string to an array?

Answers:

• implode()

• explode()

• st2arr()

• expand()

• to_array()

67. How do you create a non-public method, which can be used in a child-class?

Answers:

• private function Something() {

• parent function Something() {

• protected function Something() {

• nonpublic function Something() {

• preserved function Something() {

68. How would you delete a cookie?

Answers:

• set the expiration date in the past

• use session_destroy()

• eat it warmed with milk

• do not set an expiration

• use cookie_destroy()

69. What will range('a', 'z') return?

Answers:

• This function call will throw an exception

• False

• An alphabetically ordered array of letters from 'a' to 'z'

• Distance between letters 'a' and 'z' on an alphabetically ordered list

70. Which one removes a cookie from client's browser?

Answers:

• setcookie('mycookie', '', time()-3600);

• deletecookie($_COOKIE['mycookie']);

• unsetcookie('mycookie', 0, 1);

• removecookie('mycookie', 0, time()-3600);

71. Which one removes a cookie from client's browser?

Answers:

• setcookie('mycookie', '', time()-3600);

• deletecookie($_COOKIE['mycookie']);

• unsetcookie('mycookie', 0, 1);

• removecookie('mycookie', 0, time()-3600);

72. What variable scope would you use if you wanted a function variable which does not discard it's value when the function has completed execution?

Answers:

• local

• None of these

• function parameter

• static

73. Error reporting constants are used to adjust error reporting settings.  Which of the following is NOT a valid error reporting constant?

Answers:

• E_CONSTANT

• E_STRICT

• E_NOTICE

• E_WARNING

• E_ALL

74. function foo($bar) {   if($bar['soap'] != 'Zest') {     return $bar['soap'];   } }  Which best describes the function foo()?

Answers:

• It is syntactically incorrect

• It will return an error

• It is an anonymous function

• The parameter(s) passed to it is/are an associative array

• It opens an infinite loop

75. What is the value of $res in the following script? <?php $str = "1"; $int = 1; $res = ($str === $int); ?>

Answers:

• False, because the variables $str and $int are not of the same type.

• False, because a type conversion cannot be performed between int and string.

• True, because the === operator only performs a value comparison.

• True, because "1" is equal to 1 after a type conversion.

76. The following would return?  extract(   array(     'sexy' => 'a',     'and' => 'b',      'i' => 'c',      'know' => 'd',      'it' => 'e'   ) );  return $sexy.$and.$i.$know.$it;

Answers:

• false

• sexyandiknowit

• Notice: Undefined variable

• true

• abcde

77. $val = "";  What will isset($val) return?

Answers:

• 0

• false

• true

78. What will be displayed?  <?php $var = "6"; var_dump($var); $var++; var_dump($var); ?>

Answers:

• int(7)

• string(1) "6"

• string(1) "6" int(7)

• string(1) int(7)

79. Which function returns the contents of the output buffer and empties the buffer?

Answers:

• ob_ret_clean();

• ob_get_clean();

• ob_own_clean();

• ob_return_clean();

80. echo substr("Hello world",-4); the right output is?

Answers:

• orld

• hello

• world

• hell

81. In this example code, $result = print_r ($a); $result is the

Answers:

• property.

• argument.

• expression.

• variable.

82. Which type of array allows you to use textual keys so that array indices can be more descriptive?

Answers:

• Textual

• Key

• All of these

• Associative

83. Self-contained collections of functions AND properties are referred to as

Answers:

• elements.

• references.

• objects.

• collections.

84. The interpreter executes one PHP command which ends in a semi-colon.  This is referred to as a

Answers:

• All of these

• PHP function.

• PHP statement.

• PHP array.

85. natsort( array( "i10", "i1", "i20" ) ) = ?

Answers:

• array( "i1", "i10", "i20" )

• array( "i20", "i10", "i1" )

• array( "i10", "i1", "i20" )

• array( "i10", "i20", "i1" )

• false

86. Which of the following is the scope resolution operator in PHP?

Answers:

• .=

• ->

• ::

• All of these

• &

87. The break statement ends execution of which of the following structures?

Answers:

• switch

• while

• for

• All of these

88. What is meaning of PEAR?

Answers:

• PHP Execution and Application Repository

• PHP Extension and Application Register

• PHP Extension and Application Repository

89. What is the value of $start after exiting the for loop? <?php  $start=5;  for ($i=0; $i !=1; $i++) {    $start= $start - 2;  } ?>

Answers:

• 1

• 5

• 2

• 4

• 3

90. The following code will produce: var_dump(5 === "5");

Answers:

• bool(true)

• string(1) "5"

• bool(false)

• int(5)

91. <?php $array1=  array(“fast”, "faster”); $array1[0] = “faster”; if ($array1[1] == “faster”) {     $array1[1]= “fastest”; }  foreach($array1 as $output) {      echo $output; } ?>

Answers:

• faster faster

• none of these

• fastest fastest

• fastest faster

• faster fastest

92. Choose the variable assignment which is performed 'by value' in PHP.

Answers:

• $value1= %$value

• $value1= $value

• None of these

• $value1= &$value

93. Which of the following is not a valid key type for arrays in PHP?

Answers:

• strings

• All of these

• objects

• integers

94. The web server sets a cookie on the web client by sending the name/value pair as part of

Answers:

• java protocol.

• a database object.

• a session.

• an HTTP header.

95. The case expression is used as part of a PHP ____.

Answers:

• switch statement.

• try / catch condition.

• All of these

• if statement.

96. What separates a sequence of one or more characters used to specify the boundary between separate text regions?

Answers:

• parser

• delimiter

• separater

• extended value

97. Which PHP function sends a raw HTTP header to a client?

Answers:

• header()

• raw()

• $_REQUEST

• $_HTTP

98. You can call a parent class' implementation of a method which is overridden by a child class using:

Answers:

• parent::

• This is not possible

• $this->

• above::

• self::

99. Which  variable assignment is 'by reference' in PHP?

Answers:

• All of these

• $value1= $value;

• $value1= &$value;

• $value1= % $value;

100. To suppress error messages to the user, preface the PHP statement with

Answers:

• @

• %

• !

• #

101. Which PHP function returns "true" if a value already exists in an array?

Answers:

• array_search()

• array_key_exists()

• array_found()

• in_array()

• is_array()

102. True or False: There is no difference in using the following 2 examples:  echo('string'); echo 'string';

Answers:

• True

• False

• It depends on the server environment

103. What does the following output? echo (5 % 3);

Answers:

• 2

• 1

• None of these

• 15

104. How do I typecast a variable to boolean?

Answers:

• Both are valid statements.

• $var = (bool)$var;

• It's not possible to typecast variables like this.

• $var = ($var == $var);

105. Which rule determines which sections of script are able to access which variables?

Answers:

• Functions

• Variable Scope

• Arrays

• Parameters

106. What is the scope of a PHP constant?

Answers:

• local

• None of these

• global

• variable

107. Which variable name is incorrect?

Answers:

• $_1FIRST

• $1first

• None of the above.

• $first

108. How would you create a numeric array from the following string that did not include "-test" and where each digit had its own array key?  $str = '6.1.4.2.6-test';

Answers:

• $arr = explode('-', $str); $arr = explode('.', $arr[0]);

• You can't

• $arr = str_replace('-', '', $str);

• $arr = implode('-', $str); $arr = implode('.', $arr[0]);

109. The comparison $a <> $b means

Answers:

• $a is less than $b

• $a is greater than or less than $b

• $a is not equal to $b

• $a is equal to $b

110. Choose the output of the following script. <?php $rest = substr("abcdef", -1); echo $rest; ?>

Answers:

• e

• a

• f

• 0

111. Which PHP function checks to see if a file exists and is writable?

Answers:

• isset()

• if_exists()

• write()

• is_writable()

112. What is the difference between the include() and require() language constructs?

Answers:

• They handle failure differently.

• There is no difference.

• They handle file paths differently.

• None of these.

113. Choose the correct output. <?php $data = "98.8degrees"; $data = (double)$data; echo $data; ?>

Answers:

• 98.8degrees

• degrees

• 98

• 98.8

114. Which of the following is the correct way to add comments to PHP?

Answers:

• // Comment code here

• /* Comment code here */

• # Comment code here

• All listed methods are valid

115. Which PHP function sorts an array and maintains index association?

Answers:

• awalk()

• sort()

• asort()

• array_alpha()

116. In this example code, $result = print_r($a); $a is the

Answers:

• property

• element

• argument

• function

117. Is $_SERVER['PHP_SELF'] subject to injection vulnerabilities?

Answers:

• No, it's safe. It can only contain paths and filenames specified by the web master.

• Yes, it's vulnerable. On most servers PATH_INFO is supported, which is part of PHP_SELF

118. What is a collection of characters that is treated as one entity called?

Answers:

• Element

• Function

• Parameters

• String

119. The PHP mail() function allows you to...

Answers:

• send mail messages directly from a script.

• None of these

• send a mail message according to the IMAP protocol directly from a script.

• send a mail message according to the POP3 protocol directy from a script.

120. Which PHP function or variable will return the value of current session id?

Answers:

• $_SESSION['CURRENT_ID']

• $_SESSION['ID']

• session_id()

• curr_session_id()

121. Variables in PHP are represented by a dollar sign followed by the name of the variable. A valid name must NEVER start with a...

Answers:

• Any of these.

• letter.

• number.

• underscore.

122. Which function advances the internal array pointer of an array?

Answers:

• current()

• next()

• move()

• skip()

123. Which of the following is valid PHP syntax?

Answers:

• if($a == 5) echo "a = 5";

• if($a == 5) then echo "a = 5"; endif

• None of these

• if($a == 5) echo "a = 5"; endif

124. What is the GD Library?

Answers:

• It is a library that gives the PHP the capability to create and manipulate image files. - (Gif Draw)

• It is a library that gives the PHP the capability to access and create virtual domains. - (Generated Domain)

• it's add a dozen of special new $_GLOBAL variables that gives principally informations on the user (localization, common social media cookies, etc...) - (Global iDentification)

125. Which of the following is false?

Answers:

• PHP can be deployed on most web servers.

• PHP applications must be compiled.

• PHP can be used to develop web applications.

• PHP code is embedded into HTML source code.

126. Which of the following outputs a formatted string?

Answers:

• printf("Hello %s", $name);

• print("Hello %s", $name);

• output("Hello %s", $name);

• echo("Hello %s", $name);

127. OCI8, PostgreSQL, and SQLSRV are all examples of

Answers:

• All of these

• queries available in PHP.

• form extensions available in PHP

• database extensions available in PHP.

128. Which statement is true regarding the XML support in PHP?

Answers:

• All of these

• XML validation is not provided

• the PHP XML extension implements xpath

• XML parsing is provided

129. Which function sets the internal pointer of an array back to its first element?

Answers:

• next()

• loop()

• current()

• reset()

130. Which of the following language constructs is used to terminate a running script?

Answers:

• kill()

• exit()

• break()

• eval()

• halt()

131. What is output by the following: $c = 1; ++$c; echo $c++;

Answers:

• 1

• 2

• 4

• 3

132. Which statement would produce the output,  "I love summer"?

Answers:

• All of these

• <?="I love summer"?>

• <?php $message="I love summer"; echo $message; ?>

• <?php $season="summer"; echo "I love $season" ; ?>

• <?php print ("I love summer"); ?>

133. What does this function do: function my_func($variable) {     return (is_numeric($variable) && $variable % 2 == 0); }

Answers:

• Tests whether $variable is an even number

• Tests whether $variable is a number and contains 2

• Tests whether $variable ends in 2

• Tests whether $variable is a number and ends in 2

134. Which PHP function will combine two arrays?

Answers:

• array_merge()

• array_combine()

• array_sum()

• array_push()

135. What function can be used to help prevent MySQL injection?

Answers:

• None of the above

• mysqlescapethisstring()

• mysql_real_escape_string()

• mysql_escape()

• escape_mysql_string()

136. Which function allows you to delete a file?

Answers:

• remove

• delete

• clearfile

• unlink

137. Which of the following functions changes directory on ftp-connection?

Answers:

• ftp_chmod()

• ftp_login()

• ftp_mkdir()

• ftp_chdir()

• ftp_connect()

138. What is a large binary data object called in PHP?

Answers:

• blurb

• bin

• blob

• lib

139. In PHP, you can use both single quotes ( ' ' ) and double quotes ( " " ) for strings.

Answers:

• False

• True, but double quotes will expand PHP variables and escape sequences inside it.

• True, they are the same thing.

140. Which PHP function creates an array by using one array for keys and another for its values?

Answers:

• array2()

• $array()

• array_combine()

• combine()

141. Choose the word(s) that describe the fundamental style of programming for PHP.

Answers:

• All of these

• imperative

• object-oriented

• procedural

142. What type of statements tell your PHP script to execute a section of code only if certain criteria are met?

Answers:

• Conditional

• Class

• Exception

• Function

143. What does the acronym LAMP stand for?

Answers:

• Linux Apache Monitoring Program

• Linux Apache MySQL PHP/Perl/Python

• Linux And MySQL PHP

• Linux Application in MySQL PHP

144. Which keyword causes a conditional loop to skip to the start of the next iteration?

Answers:

• continue

• end

• begin

• return

145. Which function removes all HTML and PHP tags?

Answers:

• strip_tags()

• remove_html_php()

• tag_remove()

• remove_tags()

146. Which of the following is the recommended standard (short_opentag=Off) for opening and closing a PHP code block?

Answers:

• '<?' to open and '?>' to close

• '<!php' to open and '!>' to close

• '<%php' to open and '%>' to close

• '</=' to open and '/>' to close

• '<?php' to open and '?>' to close

147. What type of operator is && in PHP?

Answers:

• comparison operator

• assignment operator

• arithmetic operator

• logical operator

148. What does the following PHP statement create? define("FIRST-NAME","John");

Answers:

• a definition

• a variable

• special characters

• a constant

149. How can we increase the execution time of a PHP script from setting php.ini?

Answers:

• By setting max_script_execution_time

• By setting script_execution_time

• By setting max_execution_time

• By setting max_script_time

150. What will it output? <?php $var = "pontus, patrik, felix"; $var = explode(", ", $var); echo count($var); ?>

Answers:

• A error message.

• 3

• 4

• 1

• 2

151. Which function converts a string to all uppercase characters?

Answers:

• upper()

• strtoupper()

• uppercase()

• ucase()

152. Which PHP extension provides an abstract method for database retrieval?

Answers:

• POP

• TRC

• PDO

• STMP

153. True or False? Arrays in PHP can only hold the same data type.

Answers:

• False

• True

154. What is output to the screen when executing code: $> php -r 'echo echo "a";'

Answers:

• PHP Parse error

• a

• aa

• truea

155. What is the output? <?php $boolean= true; while ($boolean) {   $boolean =false; echo "false"; }

Answers:

• syntax error

• None of the these

• true

• falsefalse

• false

156. What are the default header request protocols defined in PHP?

Answers:

• XML

• application

• All of these

• XHTML

• HTML

157. Which following function is used to count total number of characters in a string?

Answers:

• count();

• total_chars();

• num_chars();

• strlen();

• str_count();

158. Which PHP function returns an array with elements in reverse order?

Answers:

• None of these

• reverse()

• array_descend()

• array_reverse()

159. HTTP cookies can be used to:

Answers:

• validate input fields.

• identify a user.

• check for SQL injections.

• create client side scripts.

160. A fatal run-time error would be caught by

Answers:

• E_NOTICE

• E_WARNING

• ERROR

• E_ERROR

161. What PHP function counts elements in an array, or properties in an object?

Answers:

• count()

• array_count()

• add()

• digits()

162. Which of the following displays the browser properties using PHP?

Answers:

• $_SERVER['BROWSER_DETAIL']

• $_SERVER['BROWSER_NAME']

• $_SERVER['HTTP_USER_AGENT']

• $_SERVER['HTTP_AGENT']

163. Which function checks for the existence of a particular key?

Answers:

• array_key_exists()

• element()

• for_each()

• isset()

164. Which is an example of a statement using a combined operator?

Answers:

• $a += $b

• $a != $b

• $a == $b

• $a--

• $a++

165. The setcookie() function must appear _____ the <html> tag.

Answers:

• after

• before

166. If you would like to check to see if a PHP variable has data, which of the following language constructs would you use?

Answers:

• none().

• null().

• empty().

• data().

167. What is the output from this example? $str = "My name is O\'Connor."; echo stripslashes($str);

Answers:

• My name is O'Connor.

• My name is OConnor.

• None of these

• My name is O\'Connor.

168. An array in PHP is an ordered map which associates

Answers:

• elements to attributes.

• keys to values.

• values to pairs.

• None of these

169. What function converts 'Hatfields & McCoys' into 'Hatfields &amp; McCoys'?

Answers:

• ampersand()

• convert()

• transform()

• htmlentities()

170. Which of the following is NOT a function of PHP session support?

Answers:

• session_destroy

• session_pw

• session_id

• session_decode

171. Which type is not supported by PHP?

Answers:

• string

• integer

• time

• boolean

• array

172. The PHP operator, %, which returns the remainder of an equation is called the:

Answers:

• pre-increment

• modulus

• remainder

• floating integer

173. Include files can have which file extensions?

Answers:

• Any of these

• .txt

• .inc

• .php

174. PHP requires instructions to be terminated at the end of each statement with a

Answers:

• </php>

• ?>

• }

• ;

175. Which of the following statement best describes:  $panther = new Animal();

Answers:

• Declaration of a string

• Access modifier

• Invocation of a function

• Instantiation of an object

• Constructor

176. Which PHP math function would you use to round  a number upwards to the nearest integer?

Answers:

• max()

• ceil()

• top()

• up()

177. What function is used to check if a variable is an array?

Answers:

• array_exists()

• in_array()

• array_check()

• array()

• is_array()

178. What will be the result of this code:  <?php $text1 = "Test"; $text2 = "Test"; if($text1 == md5($text2)) { echo "Yes"; } else { echo "No"; }

Answers:

• Yes

• No

• PHP ERROR

179. What is the output of flowing code? <?php $cars=array("Volvo","BMW","Toyota"); sort($cars);  $clength=count($cars); for($x=0;$x<$clength;$x++)    {    echo $cars[$x];    echo " ";    } ?>

Answers:

• Volvo BMW Toyota

• BMW Toyota Volvo

• Volvo Toyota BMW

180. What will this return: $value="Hello_World"; $rt=explode("_",$value); echo $rt[0];

Answers:

• World

• HelloWorld

• Hello

• WorldHello

181. How do you perform a strict comparison of variables for type and value?

Answers:

• None of these

• $a == $b

• $a === $b

• $a = $b

182. Which statement is true about PHP constants?

Answers:

• They are case-sensitive by default.

• They cannot contain an array.

• They cannot be changed.

• All of these.

183. Which statement correctly declares a float variable in PHP?

Answers:

• $a = 4.5e3;

• All of these

• $a = 1.234;

• $a = 7E-10;

184. Which function allows you to split a string into an array of substrings by a string delimiter?

Answers:

• split("", string)

• explode(" ", $str)

• str(" ", $str)

• None of these

185. When using the POST method, variables are displayed in the URL:

Answers:

• Only when posted by a form

• False

• Only when posted with AJAX

• True

186. What is the result of the following code? <?php $hello ="HELLO"; $hello=lcfirst($hello); echo $hello; ?>

Answers:

• hello

• HELLO

• hELLO

• None of these

• hellO

187. True or false? We can include ("sandy.php") two times in one PHP page "my.php".

Answers:

• False

• True

188. mysqli_num_rows() function is used to:

Answers:

• Count number of columns in MySql Table.

• Get all rows contain numbers.

• Get all columns with numeric data.

• Count number of characters in single row of MySql Query result.

• Count number of rows in result of MySql Query.

189. What is the value of $var when the following line is executed in a PHP function? unset($var);

Answers:

• " "

• Neither of these.

• NULL

190. What is the right way to set a value on an object stdClass?

Answers:

• $variable->value = 'value';

• $variable['value'] = 'value';

• $variable.['value'] = 'value';

• $variable.value = 'value';

• $variable[value] = 'value';

191. How do you specify a string literal in PHP?

Answers:

• 'Hello there'

• All of these

• <<<EOD Hello there EOD;

• "Hello there"

192. To output information about a variable use the function

Answers:

• var_dump()

• output()

• print_var()

• display_var()

193. An array in PHP is:

Answers:

• a collection of key value pairs.

• a data file.

• a series of variables.

• None of these

194. Which function returns one or more randomly selected keys from an array?

Answers:

• array_diff_key()

• array_rshuffle()

• array_rand()

• array_rchunk()

• array_rand_pop()

195. What does this statement do? <?php echo b"testing string"; ?>

Answers:

• It will convert the string into binary

• It won't do anything

• It will throw an error

196. Which function tests a string for an exact match of the argument?

Answers:

• str()

• regex()

• test()

• preg_match()

197. Which variable contains values of $_GET, $_POST, and $_COOKIE?

Answers:

• $_REQUEST

• $_ALL

• $_INCLUDE

• $_MERGE

198. Which PHP function would you use to display information about variables in a simple, readable format?

Answers:

• infp()

• display()

• dump()

• var_dump()

199. Which PHP function creates a directory on an FTP server?

Answers:

• ftp_mkdir()

• ftp_chdir()

• ftp_create_dir()

• ftp_make_dir()

200. Can PHP be run on a Windows IIS server?

Answers:

• Only if installed on a separate partition.

• true

• false

201. __construct is a

Answers:

• pseudo element for an object.

• class for the object.

• regex method for an object.

• constructor for an object.

202. Which function allows you to specify a start position of a string and length arguments to retrieve part of a string?

Answers:

• chunk_split()

• str()

• substr()

• parse_str()

203. Which PHP function randomizes the order of the elements in an array?

Answers:

• mix()

• shuffle()

• reverse()

• combine()

204. In PHP, which statement is used to retrieve browser properties?

Answers:

• $_SERVER['PHP_SELF']

• $_SERVER['HTTP_HOST']

• $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];

• $_SERVER['SERVER_NAME']

205. Which control statement indicates a block of code to be repeated a number of times?

Answers:

• switch

• for

• if

• include

206. Which of the following variables does PHP make automatically available to you?

Answers:

• $_DIR

• $_UPLOADED_FILES

• $_SERVER

207. Which of the following stores PHP values, such as  strings, numbers or arrays?

Answers:

• attributes

• ID's

• variables

• classes

208. Which of the following is NOT used to specify PHP comments?

Answers:

• /* */

• <!-- -->

• //

• #

209. Given, the following: <?php $business = array("retail", "advertising", "computer"); echo current($business)."\n"; echo next($business)."\n"; echo $business[2]."\n"; ?> What is the output?

Answers:

• retail advertising computer

• retail computer computer

• retail retail retail

• retail retail computer

210. Which of the following returns information passed via HTTP forms?

Answers:

• $_POST

• $_GET

• $_REQUEST

• All of these

211. Select the type of  variable scope which is not supported by PHP:

Answers:

• Function parameters

• Local variables

• Global variables

• Hidden variables

212. Choose the correct value for $i. $i = 2; $i++;

Answers:

• 2

• 4

• 5

• 3

213. Which function returns information on the PHP configuration you are using?

Answers:

• phpAll();

• phpNotice();

• phpinfo();

• phpconfig();

• phpsearch();

214. Which PHP math function would you use to return the number with the lowest value of two specified numbers?

Answers:

• ceil()

• bottom()

• min()

• max()

215. What is the correct way to require the file "time.inc" in a manner which will halt the script upon failure?

Answers:

• <?php include_file("time.inc"); ?>

• <!--require file="time.inc"-->

• <% include file="time.inc" %>

• <?php require('time.inc'); ?>

216. Which of these does not represent a single, valid PHP variable

Answers:

• $myvar

• $my-Var

• $myVar

• $my_Var

217. PHP requires that instruction statements be terminated with a:

Answers:

• curly brackets

• semicolon

• period

• underscore

218. The practice of combining strings and variables into one string is called:

Answers:

• connecting

• joining

• concatenation

• combination

219. How to call a method from within a class?

Answers:

• $this( my_function() );

• private my_function();

• $this.my_function();

• public my_function();

• $this->my_function();

220. Which of the following checks if a value exists in an array?

Answers:

• in_array

• exists

• PHP does not provide any inbuilt way of doing this.

• exists_list

221. To modify the default PHP settings such as whether to accept the short form open tag (<?), you need to change the

Answers:

• htaccess file.

• php.inc file.

• php.ini file.

• machine.config file.

222. $var = (10 % 2 == 0) ? true:false;  What is the output of $var?

Answers:

• false

• true

223. How do you inherit the methods from BaseClass in MyClass?

Answers:

• class MyClass using BaseClass {

• class MyClass includes BaseClass {

• class MyClass parent BaseClass {

• class MyClass inherits BaseClass {

• class MyClass extends BaseClass {

224. How do you define a constant in PHP?

Answers:

• define("CONSTANT", "Hello world.");

• eval("CONSTANT", "Hello world.");

• constant("CONSTANT", "Hello world.");

• defined("CONSTANT", "Hello world.");

225. Which PHP function returns part of a string?

Answers:

• ctrl alt delete

• strpos()

• substr()

• All of these

226. Which of these assigns a value of type string to variable $x?

Answers:

• $x = true;

• $x[] = "true";

• $x = "true";

227. Which statement returns the number of characters in the string variable $a?

Answers:

• sizeof($a)

• chr($a)

• count($a)

• strlen($a)

• len($a)

228. What is meant by nl2br()?

Answers:

• Inserts HTML line breaks (<BR />) before all newlines in a string.

• Inserts HTML line breaks (<NL/>) before all newlines in a string.

• Inserts HTML line breaks (<HR />) before all newlines in a string.

• Inserts HTML line breaks (<P />) before all newlines in a string.

229. Which PHP math function would you use to generate a random integer?

Answers:

• rand()

• next()

• int()

• random()

230. Which PHP function would you use to display the  value of an array in a readable format?

Answers:

• display()

• return()

• print_r()

• print()

231. Include files must have the file extension ".inc"

Answers:

• True

• False

232. The FTP functions can be used to perform the following actions on file servers:

Answers:

• Open a connection

• None of these.

• All of these

• Upload files

• Login to a connection

233. Which of the following are examples of PHP comments?

Answers:

• //

• /* */

• All of these

• None of these

234. Which function gives you the current PHP version information?

Answers:

• phpcredits()

• phpversion()

• version_compare()

• version()

235. Which statements start a session and end a session?

Answers:

• session_start(); session_destroy();

• begin_session(); end_session();

• session_start(); unset_session();

• start_session(); end_session();

• start_session(); session_explode();

236. The concatenation operator in PHP is

Answers:

• .

• +

• ->

237. Which of the following is NOT a command for sending output to the standard output?

Answers:

• printf

• print

• send

• echo

238. Which construct is typically used for exception handling in PHP?

Answers:

• session();

• E_STRICT

• modify()

• try / catch

239. Which PHP function finds the position of the last occurrence of a substring within a string?

Answers:

• pos()

• split()

• strrpos()

• haystack()

240. What do you need to call in order for your session variables to work?

Answers:

• ob_start()

• $_SESSION_BEGIN

• session()

• session_start()

• session_begin()

241. Which function can be used to convert 'ff' to 255?

Answers:

• octdec()

• bindec()

• dechex()

• hexdec()

242. Which PHP function opens a file for reading only?

Answers:

• open("c:\\test\\time.txt");

• fopen("c:\\test\\time.txt" , "r");

• fopen("c:\\test\\time.txt" , "w");

• fopenr("c:\\test\\time.txt" , "r");

243. In the following PHP script, $arr = array(1,2,3);,  1, 2, and 3 are the array

Answers:

• keys

• values

• subscript

• index

244. Which function is used to perform a regular expression match in PHP?

Answers:

• match()

• preg_match()

• parse()

• combine()

245. An example of a float in PHP is:

Answers:

• 7E-10

• 12.678

• 1.2E3

• All of these

246. What kind of error causes the termination of the script?

Answers:

• None of them

• Warnings

• Fatal Errors

• Notices

247. Which of the following PHP language constructs allows you to combine code from one file into another?

Answers:

• All of the these

• require_once()

• include()

• require()

248. Which of the following are PHP comparison operators?

Answers:

• ===

• !=

• All of these

• ==

249. What is the correct way to create a function in PHP?

Answers:

• createFunction myFunction(){ echo "Example function.\n";};

• new_function myFunction(){ echo "Example function.\n";};

• function myFunction(){ echo "Example function.\n";};

• create myFunction(){ echo "Example function.\n";};

250. In PHP in order to access MySQL database, use the:

Answers:

• mysqli_connect() function

• mysqlconnect() function

• mysql-connect() function

• sql_connect() function

251. Which PHP function do you call to begin a PHP session?

Answers:

• session_active();

• start_session();

• session_start();

• session();

• open_session();

252. Which PHP language construct sends output to a browser window?

Answers:

• echo

• output

• display

• return

253. Which of the following HTML form submission methods is suitable when you need to send large amounts of form data?

Answers:

• Post

• Get

• Send

• Email

254. How do you add a multi-line comment in PHP?

Answers:

• /* This is a comment */

• *\ This is a comment \*

• <comment> This is a comment </comment>

• <!-- This is a comment -->

255. Which of the following variables is expected to contain information about the user's browser?

Answers:

• $_SERVER['SERVER_NAME']

• $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'];

• $_SERVER['HTTP_VARIANT']

• $_SERVER['PHP_SELF']

256. Which of the following is a string operator?

Answers:

• dot(.)

• minus(-)

• plus(+)

• decrement(--)

257. How is the following statement interpreted in PHP? $i = 1;

Answers:

• $i is being compared to 1

• $i is assigned a value of 1

• $i is assigned a value of "one"

• None of these

258. The PHP syntax is most similar to:

Answers:

• Cobra

• Perl and C

• ABAP

• PostScript

• ALGOL 58

259. HTML form input needs to be validated in order to avoid:

Answers:

• SQL Injections.

• hacking.

• database intrusions.

• All of these

260. The statement header('Location: http://www.somesite.com'); will

Answers:

• creates a hyperlink.

• redirects the browser to www.somesite.com.

• displays the IP address of somesite.com.

• displays the header of somesite.com.

261. Which statement allows you to add new records to a MySQL database table?

Answers:

• All of these

• INSERT INTO

• PUT INTO

• ADD INTO

262. Which is a characteristic of the PHP language?

Answers:

• All of these

• embedded into HTML

• open source

• scripting language

263. Which operator is used to concatenate strings in PHP?

Answers:

• ampersand (&)

• dot (.)

• plus (+)

• logical and (and)

264. Which PHP function completely destroys all data relevant to the session?

Answers:

• session_destroy();

• destroy();

• session_close();

• session_end();

265. Placing ++  in front of variable:

Answers:

• will print as a string

• will cause a syntax error

• preincrements the variable by one

• creates a fatal error

266. A string literal in PHP can be specified in the following way(s):

Answers:

• All of these

• "this is a string"

• 'this is a string'

• <<<EOT this is a string EOT;

267. Which of the following function libraries are supported in PHP?

Answers:

• JSON

• MySQL

• GD

• All of these

268. Which function creates a directory on the FTP server?

Answers:

• ftp_makekdir()

• ftp_mkdirectory()

• ftp_mkdir()

• ftp_makedirectory()

269. The logical operator OR is equivalent to:

Answers:

• !==

• ||

• &&

• !=

270. Which variable is not predefined by PHP?

Answers:

• $_GET

• $_POST

• $_FILES

• $_ASK

271. What PHP function calculates the sum of the values in an array?

Answers:

• array_pop()

• array_sum()

• array_add()

• array_math()

272. Can PHP scripts be embedded directly into XHTML documents?

Answers:

• Depends on the Operating System

• Yes

• No

273. An example of a PHP string is:

Answers:

• $a

• "test"

• 10

• &&

274. What should you do in advance, to get and set session variable

Answers:

• _session_start()

• session_start_func()

• session_start()

• sessionstart_func()

• sessionstart()

275. strpos() stands for

Answers:

• straight position.

• string position.

• string positive.

• strap OS.

276. If a string is enclosed in double-quotes, PHP will interpret more escape sequences for special characters such as

Answers:

• \n

• \r

• \"

• All of these

277. How do you combine multiple arrays  into one single PHP array?

Answers:

• array_compare()

• array_shift()

• array_pop()

• array_merge()

278. What does MVC stand for?

Answers:

• Many Variable Classes

• Model Variable Container

• Model View Controller

• Maximum Visitor Connections

279. What are int, float, string and boolean examples of in PHP?

Answers:

• integers

• classes

• data types

• pointers

280. Choose the statement which produces this output: This is an example.

Answers:

• <script language="php"> print "This is an example.";</script>

• <? "This is an example."; ?>

• <p="This is an example."; ?>

• <?php echo "This is an example."; ?>

281. How do you retrieve the value of a variable called "name" which has been passed from a submitted form?

Answers:

• $_GetParameter[];

• Request.Form;

• Request.QueryString;

• $_GET["name"];

282. CakePHP, Zend, and CodeIgniter are popular _________ used on many PHP servers.

Answers:

• unit testing packages

• cacheing tools

• image processing libraries

• development frameworks

• version control software

283. If the allow_url_fopen configuration setting is enabled, which of the following functions will be able to open remote urls?

Answers:

• require()

• require_once()

• All of these

• include()

284. In PHP, functions using global variables must declare the variables by using

Answers:

• the LOCAL keyword.

• the GLOBAL keyword.

• the STATIC keyword.

285. One way to output a string in PHP is:

Answers:

• output()

• echo()

• str()

• display()

286. What's the output?  $name = 'John'; echo 'Hi there '.$name;

Answers:

• Nothing. There is a syntax error

• Hi there John

• Hi there

287. Which function will generate random integers?

Answers:

• rand()

• search()

• find()

• rad2deg()

288. Which of the following is a valid PHP function modifier?

Answers:

• final

• public

• All of these

• private

289. Which PHP function sorts an array?

Answers:

• combine()

• array_walk()

• sort()

• array_alpha()

290. Variables in PHP start with a

Answers:

• dollar sign($)

• dot(.)

• underscore(_)

• ampersand(&)

291. What types of arrays are supported in PHP?

Answers:

• Numeric

• Multi-dimensional

• All of these

• Associative

292. In PHP, how would you determine if a variable is set?

Answers:

• unset()

• isinit()

• isset()

• combined()

293. Which variable is used to collect values of a form sent via the HTTP POST method?

Answers:

• POST

• $POST

• _POST_

• $_POST

294. Which is a valid loop method in PHP?

Answers:

• Do

• For

• While

• All of these

295. Which construct includes an external PHP file?

Answers:

• All of these

• require_once

• require

• include

296. How do you write "Hello World" in PHP

Answers:

• echo "Hello World";

• document.print("Hello World");

• out << "Hello World";

• print("Hello World");

297. Which function checks for a specific PHP data type?

Answers:

• All of these

• is_int()

• is_numeric()

• is_float()

298. PHP variables always begin with

Answers:

• a dollar sign($).

• a number.

• a letter.

• underscore(_).

299. Which function would you use to check for data type?

Answers:

• is_numeric()

• is_int()

• All of these

• is_float()

300. The function mysql_connect( ) takes following parameter(s):

Answers:

• server

• All of these

• password

• username

301. All variables in PHP start with which symbol?

Answers:

• @

• $

• !

• %

302. PHP supports which of the following features?

Answers:

• include files

• All of these

• associative arrays

• mathematical functions

303. The PHP language can be used on the following operating systems:

Answers:

• Windows NT

• All of these

• Mac OS X

• Linux

304. Choose the output of the following code.  Assume that today is 2009-3-19:2:45:32 pm                              <?php $today = date("F j, Y"); ?>

Answers:

• Mar 19, 09

• March 19, 2009

• 03 19, 2009

• Mar 19, 2009

305. What function converts newlines to HTML line breaks in a string?

Answers:

• newlines()

• html_line_break()

• line_break()

• insert_br()

• nl2br()

306. Which PHP function can be used to generate a unique ID for members of your site?

Answers:

• uniqid()

• unpack()

• php_create_user()

• mt_random()

307. Which PHP string function is used to convert the first letter of a string to uppercase?

Answers:

• strUpperCase()

• strUpperFirst()

• ucfirst()

• strtoupper()

308. Which function displays a formatted string?

Answers:

• printf()

• print()

• echo

• dump()

309. After a file is successfully opened in PHP, how do you retrieve a line from the file?

Answers:

• fpointer

• fgets

• !feof

• line_number

310. What is the result of the following code? <?php $test =array("five", "six", 3, 4);  $hold= count($test); echo $test;  ?>

Answers:

• 2

• 3

• 0

• Array

311. Which PHP function tells whether a file exists and is readable?

Answers:

• is_readable()

• read()

• if_exists()

• isset()

312. In the date() function what does the 'm' format character do?

Answers:

• Insert month as Jan through Dec

• Insert month as 01 through 12

• Insert minute as 00 through 59

• Insert minute as 0 through 59

313. What is returned by array_product( array( 2, 3) )?

Answers:

• array( 2 )

• 3

• 6

• array( array( 2 ) )

• 2

314. dirname(__FILE__) will return what?

Answers:

• the current directory

• The directory in which the currently invoked file is located

• the same thing as $_SERVER['DOCUMENT_ROOT']

• The URL of the file it's placed in

• The relative location of the server root

315. Which is a valid character for starting a PHP function name?

Answers:

• All of these

• percent(%)

• dollar sign($)

• underscore(_)

316. Which PHP function removes the last value of an array and returns it?

Answers:

• array_unshift()

• array_last()

• array_shift()

• array_pop()

317. The PHP statement: $i[2] = "orange";  is an example of

Answers:

• a distributive array.

• an associative array.

• None of these

• a numeric array.

318. What does the return code E_ERROR indicate?

Answers:

• User-generated error message

• Compile-time parse error

• Run-time notice

• Fatal run-time error

319. Which function exchanges all keys with their associated values in an array?

Answers:

• array_compare(array)

• array_combine(array)

• array_flip(array)

• array_reverse(array)

320. Which type of control structure should NOT be used to check for a condition being met?

Answers:

• try / catch

• if /else

• switch

• None of these

321. To access functions of an instantiated class, you use the following:

Answers:

• class->function()

• class.function()

• class::function

• $class->function()

• $class::function()

322. In PHP, the die() and exit() language constructs perform the same function.

Answers:

• Time's Up!

• False: They are not part of the PHP language

• True

• False: They are actually MySQL functions

• False: They produce different return codes

323. What will be the value of $result?  <?php $myArr = array(     'val1' => 1,     'val2' => array('val21' => 21, 'val22' => 22),     'val3' => 3 ); $result = array_key_exists('val22', $myArr); ?>

Answers:

• true

• an error

• " "

• false

324. What function can you use to create your own streams using the PHP stream wrappers and register them within PHP?

Answers:

• stream_wrapper_reg

• stream_wrapper_register

• wrapper_register

325. How can you call this function?  $greet = function($name) {     printf("Hello %s\r\n", $name); };

Answers:

• $greet('World');

• $greet $World;

• PHP does not support this syntax.

326. How can we set the default time zone using PHP?

Answers:

• default_timezone(timezone_identifier);

• timezone_set(timezone_identifier);

• date_default_timezone_set(timezone_identifier);

327. Which methods are available in PHP to read a remote file?

Answers:

• file_get_contents()

• All of these

• fopen()

• curl_exec()

328. Which PHP function checks to see if HTTP headers have been sent?

Answers:

• http_response_code()

• headers_sent()

• header()

• sent()

329. Which of the following would be accepted as an argument parameter in the following function:      function getEmotion(Emotion $emotion) { ... }

Answers:

• A class called Emotion

• A class called Happy, which extends Emotion

• A class called Sad, which implements an Emotion interface

• All of these

330. Choose the correct output for:    $x=array(2=>"mouse",7=>"keyboard"); $y=array_keys($x);  echo $y[1];

Answers:

• keyboard

• 2

• 7

• mouse

331. Upon completion of a file upload in PHP, the UPLOAD_ERR_OK error code is returned.  What does this indicate?

Answers:

• No file was uploaded.

• The uploaded file was only partially uploaded.

• Failed to write file to disk.

• The file uploaded with success.

332. Which function opens an SQLite database and creates the database if it does not exist?

Answers:

• sqlite_open()

• sqlite_exec()

• sqlite_create()

• sqlite_current()

333. Which PHP function checks a month, day, and year number to determine if they form a valid Gregorian date?

Answers:

• checkdate()

• check_date()

• verify_date()

• verifydate()

334. print_r( 2 ) outputs:

Answers:

• 2

• Nothing, but returns false

• Throws an exception

• int(2)

• Array { [0] => 2 }

335. $a='1'; extract( array( 'a' => '2' ) ); echo $a;  outputs ...

Answers:

• 2

• Nothing

• 1

336. The function setcookie( ) is used to

Answers:

• enable or disable cookie support.

• send a cookie without url-encoding the cookie value.

• All of these.

• create, update, or delete a cookie header in the HTTP response

337. Which of the following functions can be used to execute a shell command?

Answers:

• passthru();

• system();

• All of these

• exec();

338. What is input sanitization?

Answers:

• Removing or cleaning potentially malicious user input.

• All of these

• The automatic process that creates the $_GET, and $_POST superglobals.

• Converting input into a format that PHP supports.

339. The function checkdate() returns what data type?

Answers:

• Boolean

• Timestamp

• Integer

• String

• Date

340. Which libraries are available for using regular expressions in PHP?

Answers:

• Neither of these.

• Perl-Compatible (PCRE)

• POSIX Regex

• Both of these.

341. To determine if the file pointer is at the end of a successfully opened file, use the...

Answers:

• feof() function.

• $end variable.

• $file_end variable.

• eof() function.

342. PHP scripts can be saved, and included later, under which allowed file extensions?

Answers:

• .inc and .php

• .php ONLY

• Any File Extension

• .inc, .common and .php

343. Variable $a has not been declared.  With error reporting turned off, what is the result of: $a[1][2]=3;?

Answers:

• A multi-level array structure is created with 3 as a value.

• Error: Undeclared variable $a

• Syntax error

• Error: Uninitialized array $a[1]

344. What is the correct way to assign a class constant?

Answers:

• private const MY_CONST = 'value';

• constant MY_CONSTANT = 'value';

• const MY_CONSTANT = 'value';

• const $myConstant = 'value';

345. $_SERVER, $_COOKIE, $_FILES, $_ENV are examples of PHP built-in variables called:

Answers:

• global arrays

• global functions

• $_GLOBALS

• superglobals

346. The comparison $a xor $b evaluates to...

Answers:

• FALSE if either $a or $b is TRUE, but not both.

• TRUE if either $a or $b is FALSE

• TRUE if either $a or $b is TRUE

• TRUE if either $a or $b is TRUE, but not both.

347. PHP variable $hello is set to “HELLO WORLD".  Which statement would return "Hello World" instead?

Answers:

• echo ucwords($hello);

• echo ucwords(strtolower($hello));

• echo ucfirst($hello);

• echo ucfirst(strtolower($hello));

348. Which of the following functions is used to format a number ?

Answers:

• format_num();

• format_number();

• num_format();

• format($number,$format_style);

• number_format();

349. Which of these is correct usage of the chmod() function?

Answers:

• chmod('/path/to/file', 0x755);

• chmod('/path/to/file', '-rwxr-xr-x');

• chmod('/path/to/file', 0755);

• chmod('/path/to/file', 755);

350. Which PHP function will return an array of values from $start to $end.

Answers:

• array_list( $start, $end);

• range( $start, $end);

• list( $start, $end);

• numbers( $start, $end);

351. Which statement opens a file for writing, to append data at the end of its content ?

Answers:

• fopen("myFile", "w")

• fopen("myFile", "a")

• fopen("myFile", "wa")

• fopen("myFile", "r+")

352. Which function removes the first element from an array, and returns the value of the removed element?

Answers:

• array_compare()

• array_shift()

• array_flip()

• array_pop()

353. Which of the following is true about the "touch" function in PHP?  Signature: touch($filename, $time) : boolean

Answers:

• $time is a required parameter of this function.

• If the file does not exist, it will be created.

• Modification timestamp is not modified, only access time (in the filesystem)

354. In PHP5, your "construct" method must be named the exact same thing as your "class".

Answers:

• Only on Lighttpd

• True

• Only on Nginx

• False

• When your class extends a parent class

355. When using php cli how can you return the same info as phpinfo()

Answers:

• php -I

• php -i

• php -c 'phpinfo();'

• php -a

356. How do single quotes interpret strings in PHP?

Answers:

• None of these

• literally except for variables which are expanded

• literally

• escape sequences are interpreted

357. class A{} class_alias( 'A', 'B' ); var_dump(new B);  outputs ...

Answers:

• NULL

• object(B)#1 (0) { }

• object(A)#1 (0) { }

• bool(false)

358. Which PHP function is used to replace a string?

Answers:

• substr_replace()

• str_replace()

• str_ireplace()

• All of these

359. What is the output of the following code? $one='two'; $two='one'; echo $$$one;

Answers:

• generates an error

• onetwo

• two

• one

• does not output anything

360. Which of the following functions does not have a resource for a return type?

Answers:

• strrpos()

• None of these

• mysql_connect()

• fopen()

361. What will the following code output: array_map("print_r", array( 'a', 'b' ) );

Answers:

• a

• Array{ [0] => 'a', [1] => 'b' }

• Nothing

• ab

362. What will be the output for the following code? $values = array(0, NULL, FALSE); foreach($values as $key => $value) {     echo isset($values[$key]) ? "TRUE " : "FALSE "; }

Answers:

• TRUE FALSE TRUE

• fatal error when using isset on an array

• TRUE FALSE FALSE

• TRUE TRUE TRUE

• FALSE FALSE FALSE

363. When passing an object to json_encode(), the default behavior can be modified by:

Answers:

• Implementing the JsonSerializable interface.

• Defining the __toJson() function.

• It's not possible to change the default behavior.

• Defining the __toArray() function.

364. What is the correct way to call an anonymous function?

Answers:

• $func($var);

• anonymous($var);

• callback($functionName, $var);

• call_function($var);

365. Given an array of images, $images = array("img12.png", "img10.png", "img2.png", "img1.png"), which function will sort $images into ("img1.png", "img2.png", "img10.png", "img12.png")?

Answers:

• natsort($images);

• ksort($images);

• usort($images);

• asort($images);

• arsort($images);

366. Which PHP function would you use to get information about the current session cookie?

Answers:

• session_get_cookie_params()

• session_set_cookie_params()

• get_cookie()

• set_cookie()

367. is_a( $a, $b ) will:

Answers:

• Check if $a is of type "$b"

• check if $a is of class "$b" or has this class as one of its parents

• it is not a built-in php function

368. How do you get the number of arguments passed to a PHP function?

Answers:

• $argc variable

• None of these

• $argv variable

• count() function

369. "virtual()" in PHP

Answers:

• marks the method as virtual, so it could be overridden

• is equivalent to the keyword "abstract"

• is an Apache-specific function

• makes the final method overrideable again

370. Which of the following code snippets will split a string into an array with 3 elements?

Answers:

• All of them

• $array = explode(" ", "a b c");

• $array = str_split("a b c", 2);

• $array = split(" ", "a b c");

• $array = sscanf("a b c", "%s %s %s");

371. An object can be counted with count() and sizeof() if it:

Answers:

• Was cast to an object from an array

• Has a public __count() method

• None of the above

• Implements ArrayAccess

372. Which type of error can NOT be caught with a custom error handler?

Answers:

• E_USER_ERROR

• E_RECOVERABLE_ERROR

• E_ERROR

• E_NOTICE

• E_WARNING

373. What is the output of the following code?  <?php echo str_pad("abc", 6, "7");  ?>

Answers:

• 777abc

• abcde777777

• abc777

• abcde67

• abcde6666666

374. What will be the final structure of the following array?  $animals = array( 	'dog', 	'cat', 	true => 'lion' );

Answers:

• array( 0 => 'dog', 1 => 'cat' ) - element with boolean key will be ignored

• array( 0 => 'dog', 1 => 'cat', true => 'lion' )

• array( 0 => 'dog', 1 => 'lion' ) - boolean true will be changed to integer 1

• Syntax Error will be thrown, as all keys must be of the same type

• Syntax Error will be thrown, as array keys can't be boolean values

375. What is the value of $a in the following: <?php $a = array_pad( array( 0 ), 2, 1 ); ?>

Answers:

• array( 2 )

• array( 0, 1 )

• NULL

• array( 0, 2 )

376. use keyword is used only for namespace

Answers:

• true

• false

377. Which mode parameter should be used with the fopen() function to open a file and point to the end for writing only?

Answers:

• a+

• w

• a

• c+

378. $a = array('a' => 0, 'b' => 0, 'c' => 1, 'd' => 2); $b = array_flip($a); var_dump($b);  What does the 'var_dump' function show ?

Answers:

• array(3) { [0]=> string(1) "a" [1]=> string(1) "b" [2]=> string(1) "c" [3]=> string(1) "d" }

• array(4) { 'd' => int 2 'c' => int 1 'b' => int 0 'a' => int 0}

• array(3) { [0]=> string(1) "b" [1]=> string(1) "c" [2]=> string(1) "d" }

379. Which function would you use to obtain the ASCII value of a character?

Answers:

• chr( );

• ord( );

• val( );

• asc( );

380. What does the following PHP code do? preg_filter($pattern, $replace, $subject)

Answers:

• None of these

• Performs a regular expression search and replace

• Returns array entries that match the pattern

• Performs a regular expression search and replace using a callback

381. What does the glob() function return?

Answers:

• An array of all global variables into the user defined function

• An array of filenames / directories matching a specified pattern

• All system global variables

382. True or False? Within the eval() function, code must be opened and closed with PHP tags, i.e. <?php echo 'hi'; ?>

Answers:

• True, you MUST use PHP tags as everywhere

• False. You can't use PHP tags with eval()

• False, but you can still exit and enter PHP mode using tags

383. Sleep(3000); will sleep the page for?

Answers:

• 30 seconds

• 3000 seconds

• 3 seconds

• 300 seconds

384. Choose the correct output of:  <?php $email = 'admin@domain.tld'; echo strstr($email, '@'); ?>

Answers:

• domain.tld

• admin@domain.tld

• @domain.tld

• admin

385. Which of the following superglobals doesn't contain data from the client?

Answers:

• $_GET

• $_POST

• $_SESSION

• $_COOKIE

• $_SERVER

386. What are Traits in PHP?

Answers:

• Traits are class interfaces.

• Traits allow multiple inheritance for classes.

• Traits are all of these things.

• Traits allow code reuse without direct inheritance.

387. What is the time complexity of a call to array_search()?

Answers:

• O(N)

• O(N^2)

• O(N * log N)

• O(log N)

• O(1)

388. <?php  $x = false or true; $y = false || true; var_dump($x); var_dump($y);

Answers:

• bool(true) bool(false)

• bool(true) bool(true)

• bool(false) bool(true)

• bool(false) bool(false)

389. Which of the following functions inserts one or more elements to the beginning of an array?

Answers:

• array_shift()

• array_walk()

• array_push()

• array_merge()

• array_unshift()

390. Which elements can be encapsulated by namespaces?

Answers:

• Classes, functions, constants and variables

• Only classes

• Classes, functions and constants

391. Which function can be used to convert data into a binary string according to a specified format?

Answers:

• printf()

• pack()

• encode_hex()

• nex2bin()

392. What is the result of calling json_encode() on an empty array?

Answers:

• {} - An empty JavaScript object

• '' - An empty JavaScript string

• undefined

• [] - An empty JavaScript array

393. Which function returns an item from the argument list?

Answers:

• func_num_args()

• None of these

• func_get_arg()

• func_get_args()

394. What is the time complexity of a call to array_key_exists()?

Answers:

• O(1)

• O(N^2)

• O(N)

• O(log N)

• O(N * log N)

395. How do you call a static method defined by the called class from a parent class?

Answers:

• $obj = new __CLASS__; $obj->func();

• static::someFunc();

• self::someFunc();

• None of these. It is not supported in the language. Parent classes cannot access static methods defined by children.

• parent::func();

396. What does mt_srand( [int $a] ); do?

Answers:

• Initializes a random number generator

• Subtracts a random integer from the passed argument and returns the result

• Returns a random string of the length specified by the first argument

• This function does not exist

• Returns a random integer

397. Which of the following is the predefined class in PHP?

Answers:

• Special_Iterator

• __PHP_Incomplete_Class

• None of them

• PHP_RpcClient

• ErrorFault

398. Which of the following network transports doesn’t PHP support?

Answers:

• pdc

• tcp

• unix

• udg

399. What is the output for the following code? <?php $value1=5;  $value2= $value1--;  $value2= $value1++; echo $value2;  ?>

Answers:

• 2

• 0

• 4

• 5

• 3

400. What does this code do?  namespace Hello\World;

Answers:

• It creates two namespaces : "Hello" and "Hello\World"

• It creates one namespace : "Hello\World"

• It creates two namespaces : "Hello\World" and "World"

• It creates two namespaces : "Hello" and "World"

• It creates one namespace : "World"

401. What function allows you to print a backtrace?

Answers:

• backtrace_print

• debug_print_backtrace

• backtrace

• print_backtrace

• debug_backtrace_print

402. What data types cannot be used with PHP5 Type Hinting?

Answers:

• Strings, Interface

• Objects, Array

• Integer, Strings

• Integers, Array

403. Which of the following protocols is not supported by PHP streams?

Answers:

• ssh

• imap

• ftp

• bz2

404. What does this display?  <?php $x = array('a'=>1, 'b'=>2, 'c'=>3); echo key($x);

Answers:

• "a"

• array( 'a', 'b', 'c' )

• array( 0, 1, 2 )

• 0

405. Which function returns the size of a specified file on the FTP server?

Answers:

• get_ftp_size()

• ftp_amount()

• ftp_size()

• ftp_file_size()

406. $a = array('z','x','y'); $b = sort($a);  The value of $b is?

Answers:

• True

• array('x','y','z')

• array('z','y','x')

• False

407. Which of the following is not a valid PHP variable type conversion?

Answers:

• reference to array

• object to reference

• array to object

• string to object

408. When adding ('+' function) two variables of type integer and type string, what type is the resulting value?

Answers:

• Depends on the content of the string

• String

• Integer

409. Is there a function to listen on E_ERROR (fatal) errors?

Answers:

• set_error_handler()

• It's not possible

• register_shutdown_function()

410. Is it possible to typehint function arguments using native types (String, Bool, Array, Int, Float, Binary...)?

Answers:

• Only Array is supported

• All types except String

• Yes, using all types

411. Which PHP extension allows you to simplify converting between different calendar formats?

Answers:

• date/time

• calendar

• Julian

• All of these

412. What is the output of the following code: <?php $x = 0x22; echo <<<'END' $x END; ?>

Answers:

• 0x22

• 18

• 34

• $x

• Syntax error

413. What is the result of : $a = "abcd"; if(strpos('a', $a)) { return true; }  else { return false; }

Answers:

• false

• true

414. Which PHP function reads entire file into an array?

Answers:

• readfile

• file

• fopen

• fgets

• file_get_contents