Do you know that? 3 in 10 spend less hours at work than their full time employed equivalent next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << IT & Programming category

Test answers for JDBC 2020

(79) Last updated: January 27
Elance • IT & Programming
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

79 Answered Test Questions:

1. JDBC is an API for the _________ programming language.

Answers:

• Java

• ABAP

• PHP

• C#

2. In order to access Database stored procedures, the best JDBC interface is:

Answers:

• CallableStatement

• Statememt

• PreparedStatement

• ProcedureStatement

3. _______ is not a method of a ResultSet cursor.

Answers:

• previous

• beforeFirst

• next

• end

4. _______ JDBC driver type(s) can be used in either applet or servlet code.

Answers:

• Type 3

• Type 3 and 4

• Type 1

• Type 1, 2, and 3

5. ________ is NOT a step you must perform to process an SQL statement.

Answers:

• Process the ResultSet object.

• Ping the data source.

• Execute the query.

• Establish a database connection.

6. A ________ is used to mark intermediate points inside a transaction in order to get a more fine-grained control.

Answers:

• connection point

• stored procedure

• savepoint

• pointer

7. True or False? A transaction is closed when close() is called on the Connection object.

Answers:

• True

• False

8. True or False? JDBC is an API to access relational databases, spreadsheets, and flat files.

Answers:

• True

• False

9. A ______ object lets you access the data returned by an SQL statement.

Answers:

• ReturnSet

• ResultSet

• Result

• SQLCursor

10. True or False? SQLWarning objects are a subclass of SQLException.

Answers:

• True

• False

11. Which of the following is NOT needed to set up a JDBC Environment:

Answers:

• .Net

• Database

• Java

• Database drivers

12. In order to commit changes to the database, use:

Answers:

• apply

• confirm

• commit

• save

13. True or False? JDBC will work with many different database management systems.

Answers:

• True

• False

14. JDBC stands for _______.

Answers:

• Java Database Control

• Java Direct Binary Connection

• Java Database Connectivity

• Java Data Behavior Control

15. You must register your JDBC driver in your program before using it? True or False

Answers:

• False

• True

16. Which package contains the JDBC classes?

Answers:

• java.sql

• javax.swing

• java.nio

• java.net

17. In order to undo the previous transaction, use

Answers:

• escape

• back

• rollback

• undo

18. The most common exception you'll deal with JDBC:

Answers:

• FileNotFoundException

• SQLException

• NullPointerException

• ArithmeticException

19. If a database operation fails, JDBC raises an:

Answers:

• SecurityException

• SQLException

• AccessException

• NullException

20. _______ extends the RowSet interface.

Answers:

• All of the above

• CachedRowSet

• JoinRowSet

• WebRowSet

21. In the syntax {ts 'yyyy-mm-dd hh:mm:ss'}, ts stands for

Answers:

• date

• time

• seconds

• timestamp

22. What kind of database is the command jdbc:mysql:://localhost:3306/ is connecting to?

Answers:

• Microsoft Access

• IBM DB2

• MySQL

• JavaDB

23. The SQLXML interface provides the _____ method to access its internal content.

Answers:

• getString

• All of the above

• getCharacterStream

• getBinaryStream

24. If the ResultSet type is TYPE_FORWARD_ONLY, it implies:

Answers:

• the cursor can move forward in the result set

• the cursor can scroll backwards and forwards

• the cursor can move backards in the result set

• the cursor can scroll forwards and backwards

25. ______ is NOT a valid parameter mode for a stored procedure.

Answers:

• CONSTANT

• OUT

• IN

• INOUT

26. In order to accept input parameters at runtime, use the following JDBC interface:

Answers:

• RuntimeStatement

• ParameterStatement

• PreparedStatement

• Statement

27. The Class.forname() method is used to:

Answers:

• Rename class

• get name for the Class

• Call another method

• register the jdbc driver

28. If the column you are interested in viewing contains an int, which of the following methods of Resultset can be used?

Answers:

• getDate()

• getString()

• getInt()

• getNumber()

29. {fn length('Friday')} will return

Answers:

• 6

• null

• 12

• Friday

30. Which of the following in not required by the getConnection() method to create a connecton object?

Answers:

• Database url

• Username

• Website url

• Password

31. At the end of the JDBC program, it is explicity required to close al the connections to the database? True or False

Answers:

• False

• True

32. True or False? If executing a Statement object many times, a PreparedStement object will reduce execution time.

Answers:

• False

• True

33. When a Driver Class is loaded, it creates an instance of itself and registers it with:

Answers:

• SocketManager

• ConnectionManager

• DriverManager

• ClassManager

34. ________ is an object used for precompiling SQL statements that may contain input parameters.

Answers:

• Stored Procedure

• Callable Statement

• Prepared Statement

• Query

35. True or False? The RowSet object holds data in a tabular form that is more flexible and easier to use than the ResultSet object.

Answers:

• True

• False

36. In the command jdbc:derby:testdb;create=true, testdb stands for

Answers:

• Server name

• Client name

• Database name

• Port name

37. True or False? The default mode when a connection is created is auto-commit mode.

Answers:

• False

• True

38. The ______ packages contain the JDBC classes.

Answers:

• java.jdbc and javax.jdbc

• java.sql and java.jdbc

• java.rdb and java.sql

• java.sql and javax.sql

39. JDBC API uses which drivers to connect to the database?

Answers:

• .Net

• odbc

• jdbc

• Microsoft

40. Autocommit must be set to false when using batch processing with Statement object? True or Flase

Answers:

• False

• True

41. All JDBC Rowset objects are derived from which interface?

Answers:

• Statement

• CallableStatement

• PreparedStatement

• ResultSet

42. boolean execute (String SQL) returns:

Answers:

• the number of rows affected by the executon of the SQL statement

• boolean value of true if a resultset object can be retrieved

• Returns a Resultset object

• the number of columns affected by the executon of the SQL statement

43. To close existing database connections, you should call

Answers:

• close() method

• shutdown() method

• exit() method

• escape() method

44. The executeUpdate method from Statement returns:

Answers:

• an integer representing the number of rows affected by the SQL statement

• multiple ResultSet objects

• true if the first object that the query returns is a ResultSet object

• one ResultSet object

45. To jump back to a specific point in the program, create a:

Answers:

• Anchor

• Reference

• Savepoint

• Marker

46. Which of the following is not an overloaded DriverManager.getConnection () method?

Answers:

• getConnection(String url, String user, String password)

• getConnections()

• getConnection(String url)

• getConnection(String url, Properties prop)

47. _______ driver type(s) are for use over communication networks.

Answers:

• Type 3

• Type 3 and 4

• Type 1 and 3

• Type 1 and 2

48. A ______ is not contained in an SQLException.

Answers:

• description of the error

• error code

• SQLState code

• effect

49. True or False? JDBC is an API to connect object and XML data sources.

Answers:

• False

• True

50. A _______ is used to access the data in a ResultSet.

Answers:

• loop

• variable

• cursor

• pointer

51. _____ will create a RowSet object.

Answers:

• Using an instance of RowSetFactory, which is created from the class RowSetProvider

• Using the reference implementation constructor that takes a Connection object

• All of the above

• Using the reference implementation default constructor

52. public void updateString(int columnIndex, String s) throws SQLException

Answers:

• Changes the String in the specified row specified by its name to the value of s

• Changes the String in the specified row specified by its index to the value of s

• Changes the String in the specified column specified by its index to the value of s

• Changes the String in the specified column specified by its name to the value of s

53. The _______ method adds SQL commands to the list associated with a Statement object.

Answers:

• select

• updateList

• addSQL

• addBatch

54. _______ driver type(s) can be used in a three-tier architecture and if the web server and DBMS are running on the same machine.

Answers:

• Type 1 and 2

• Type 1 and 3

• Type 2, and 3

• Type 1, 2, 3, and 4

55. Which of the following parameters is used by the Preparedstatement object?

Answers:

• INOUT

• OUT

• IN

• OR

56. _______ driver type is the JDBC-ODBC bridge?

Answers:

• Type 1

• Type 2

• Type 3

• Type 4

57. While accessing databses such as Oracle, Sybase or IBM, the preferred driver type is:

Answers:

• Type 4: 100% Pure Java

• Type 1: JDBC-ODBC Driver Bridge

• Type 3: JDBC-Net pure Java

• Type 2: JDBC-Native API

58. If you are going to use Static SQL statements at runtime, the best JDBC interface to use is:

Answers:

• PreparedStatement

• Statememt

• CallableStatement

• StaticStatement

59. Transaction_read_committed (one example of transaction isolation level) does not alow:

Answers:

• Dirty reads

• Phantom Reads

• Clean reads

• Non-Repeatable reads

60. Which object has the ability to use input and output streams to supply parameter data?

Answers:

• StreamingStatement

• PreparedStatement

• Statement

• CallableStatement

61. _______ is not a valid ResultSet type.

Answers:

• TYPE_FORWARD_ONLY

• TYPE_SCROLL_SENSITIVE

• TYPE_SCROLL_INSENSITIVE

• TYPE_BACKWARD_ONLY

62. A ________ is a subclass of SQLException.

Answers:

• SQLMethod

• SQLError

• SQLWarning

• Exception

63. Which driver type is best suited for development and testing purpose?

Answers:

• Type 2: JDBC-Native API

• Type 1: JDBC-ODBC Driver Bridge

• Type 4: 100% Pure Java

• Type 3: JDBC-Net pure Java

64. The DATALINK SQL data type maps to the JDBC _____ object.

Answers:

• SQLXML interface

• java.net.URL

• java.net

• Ref interface

65. A _______ is a set of one or more statements that is executed as a unit.

Answers:

• prepared statement

• stored procedure

• transaction

• callable statement

66. True or False? After fetching an instance of the Connection object, a live connection must first be established before making queries to the database.

Answers:

• False

• True

67. _______ is NOT a valid example of a transaction isolation level.

Answers:

• TRANSACTION_REPEATABLE_COMMIT

• TRANSACTION_READ_UNCOMMITTED

• TRANSACTION_REPEATABLE_READ

• TRANSACTION_READ_COMMITTED

68. The _______ of a ResultSet object determines what level of update functionality is supported.

Answers:

• holdability

• class

• concurrency

• type

69. True or False? MySQL and Java DB support the ARRAY SQL data type.

Answers:

• True

• False

70. ______ is NOT a subclass of SQLException

Answers:

• SQLNonTransientException

• BatchUpdateException

• SQLTransientException

• SQLFailureException

71. True or False? Applications may release Blob, Clob, and NClob resources by invoking their release method.

Answers:

• True

• False

72. For storing file into the database, which datatype is used in table?

Answers:

• DATALINK

• NLOB

• BLOB

• CLOB

73. Which of the following is not an Advanced Data type in JDBC API?

Answers:

• DATALINK

• Structured type

• ROWID

• varbinary (max)

74. True or False? The list associated with a Statement object may contain a statement that produces a ResultSet object.

Answers:

• False

• True

75. If your Java aplication is accessing multiple databases at the same time, the preferred driver type is:

Answers:

• Type 1: JDBC-ODBC Driver Bridge

• Type 3: JDBC-Net pure Java

• Type 4: 100% Pure Java

• Type 2: JDBC-Native API

76. Resources used by Blob, Clob an NClob Java objects can be released by using which method?

Answers:

• free

• release

• close

• exit

77. General SQL escape syntax format is:

Answers:

• {keyword "parameters"}

• (keyword 'parameters')

• [keyword 'parameters']

• {keyword 'parameters'}

78. True or False? A transaction is finished when commit() or rollback() is called on the Transaction object.

Answers:

• False

• True

79. A ______ RowSet object makes a connection to a data source only to read or write data based on a ResultSet object.

Answers:

• disconnected

• overloaded

• transient connected

• connected