Do you know that? 25% freelancers are 1-2 years as a freeleancer next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << IT & Programming category

Test answers for Introduction to Programming 2020

(94) Last updated: January 23
Elance • IT & Programming
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

94 Answered Test Questions:

1. True or False: Java is an Object Oriented language?

Answers:

• True

• False

2. A while...do loop is an example of a(n)...

Answers:

• fixed loop

• precheck loop

• postcheck loop

• infinite loop

3. How many decimal places are in an Integer?

Answers:

• 0

• 1

• 2

• 3

4. The correct syntax of do-while loop is...

Answers:

• while ( condition ); do { statements; };

• { statements; } do-while();

• do { statements; } while ( condition );

• ( condition) while; do { statements; };

5. Each pass through a loop is called a(n)...

Answers:

• enumeration

• iteration

• culmination

• pass through

6. True or False: Java is a cross-platform language?

Answers:

• True

• False

7. What does "!=" mean in Java?

Answers:

• True

• False

• Equal

• Not Equal

8. What digits are in Binary?

Answers:

• 0 and 1

• 0, 1, 2, 3

• 0 through 10

• 0 through 5

9. In Java, the return type of a function that does not return any value must be ____.

Answers:

• double

• int

• float

• void

10. What is an example of a "Scripting" Language?

Answers:

• JavaScript

• Objective-C

• C++

• C#

11. Which of the following is a programming language?

Answers:

• Pascal

• C++

• Java

• C#

• All of these

12. What does a compiler do?

Answers:

• Takes your programming language and converts it to machine readable code

• Takes a program and turns it into human readable code

• It packages your code in a .zip file

• Nothing, it isn't used anymore

13. What is an Array?

Answers:

• A list of values

• A non changeable variable

• A large variable

14. What does " == " check?

Answers:

• The sum of two numbers

• It prints out a variable

• Equality between two variables

• The result of a code block

15. When are "While" loops used?

Answers:

• When we don't know how many times a loop has to run, but want it to run when a criteria is active

• To halt a program

• To save memory

• If you don't have space for a for loop

16. When are "For loops" used?

Answers:

• To repeat code a known number of times

• When a value is equal

• It is only used on non object-oriented languages

17. In strongly typed languages, a variable must be ________ before it can be used.

Answers:

• reset

• removed

• declared

• erased

18. Which of the following is NOT a common data type used in most languages?

Answers:

• string

• boolean

• alphanumeric

• integer

19. If an external object or program needs direct access to a variable in your class, you should declare it as a _______ variable.

Answers:

• protected

• public

• private

• inherited

20. How many bits are in a byte?

Answers:

• 8

• 2

• 1024

• 100

21. What is a GUI?

Answers:

• A popular programming language

• A Generic User Instruction

• Text based instructions

• A graphical user interface

22. What is Programming?

Answers:

• Controlling a computer with a mouse

• Telling the computer what to do in human language

• Using a computer for spreadsheets or word processing

• Provide (a computer or other machine) with coded instructions for the automatic performance of a particular task.

23. Which of the following is a value of a boolean data type?

Answers:

• -1

• 6

• text'

• False

24. What is a variable?

Answers:

• A value that never changes

• A value that is set once and locked

• A reference to information that can change

25. What are "Nested" loops?

Answers:

• A large "while" loop

• A loop within a loop

• A large "for" loop

• A loop that assigns variables

26. What is a "Matrix"?

Answers:

• A loop that includes variables

• A multi dimensional array

• An array with a list of values

27. A _______ is a computer program that transforms source code into another computer language; usually in order to create an executable program.

Answers:

• Compiler

• Third-Generation Programming Language

• Fourth-Generation Programming Language

• Debugger

28. How many bits are in a byte?

Answers:

• 8

• 4

• 16

• 24

29. C++ is:

Answers:

• procedure oriented

• object oriented

• method oriented

• none of these

30. What does " = " do?

Answers:

• It removes code from being executed

• It assigns a value to a variable

• It checks for equality

31. True or False? Floats include decimals

Answers:

• False

• True

32. _______ is a programming paradigm that uses objects to contain data fields and associated programs called methods.

Answers:

• imperative programming

• procedural programming

• web programming

• object oriented programming

33. Which of the following is the starting index of an array in C++?

Answers:

• 1

• -1

• 0

• any number

34. Given the following code logic, when will statement 1 be executed? If (condition) then    statement 1 else     statement 2 end if

Answers:

• When the condition is true.

• When the condition is false.

• Statement 1 will never be executed.

• When the condition is true or false.

35. A precise sequence of steps to solve a problem is called a(n)...

Answers:

• routine

• program

• algorithm

• statement

36. In C++, what does the "%" operator do?

Answers:

• Multiplication

• Addition

• Division

• Modulo

37. What does "||" mean in Java?

Answers:

• OR

• IF

• AND

• NOT

38. ______ is an identifier whose value cannot be altered by the program during execution.

Answers:

• Parameter

• Attribute

• Constant

• Variable

39. A garbage collector does what?

Answers:

• Reclaims memory occupied by data that is no longer in use.

• Collects and disposes of junk email.

• Allocates memory for new objects.

• Cleans up garbage on the screen.

• Takes out your office garbage.

40. What is debugging a program?

Answers:

• Testing the program

• Finding and fixing errors in your program.

• Introducing errors in the program to see how it holds up

• Usability Testing

41. && is a(n) ______ operator:

Answers:

• logical

• unary

• relational

• arithmetic

42. Integer, boolean, and string are examples of a _________.

Answers:

• object

• variable

• class

• data type

43. Given the following code logic, when will statement 2 be executed? If (condition) then    statement 1 else     statement 2 end if

Answers:

• When the condition is false.

• When the condition is true or false.

• Statement 2 will be executed when statement 1 is executed.

• When the condition is true.

44. Which is more efficient?

Answers:

• i += j;

• i = i + j;

45. Which of the following is NOT a commonly used comparison operator?

Answers:

• Less than or equal to

• Greater than

• Equality

• Assignment

46. ______ is a collection of data items of the same size and type that can be selected by indices computed at run-time.

Answers:

• Array

• Object

• Function

• Method

47. A ________  variable refers directly to another value stored elsewhere in the computer memory using its address.

Answers:

• object

• function

• class

• pointer

48. How do you print "Hello World" in C?

Answers:

• printf("Hello World")

• println("Hello World")

• println(Hello World)

• printf(Hello World)

49. Which of the following is NOT an object oriented programming language?

Answers:

• C++

• Ruby

• COBOL

• JAVA

50. Given a = true, b = false; what is the value returned by (a and b)?

Answers:

• 1

• 887

• 777

• False

51. Which of the following is NOT an Integrated Development Environment (IDE)?

Answers:

• DreamWeaver

• Visual Studio

• FrontPage

• Notepad

52. What does ASCII stand for?

Answers:

• American Standard Code for Information Interchange

• Analytical Student Comprehension Intelligence Index

• Analytical Standard Code for Information Interchange

• Automation Standards for Computing Information Institution

53. Which of the following is NOT a key concept in object oriented programming?

Answers:

• Inheritance

• Encapsulation

• Looping

• Abstraction

54. How do you print "Hello World" in Java?

Answers:

• System.out.println (Hello World)

• System.out.println ("Hello World")

• System.out.printOut ('Hello World')

• System.out("Hello World")

55. In flow chart, the symbol used for decision making is...

Answers:

• arrow

• circle

• rectangle

• diamond

56. Hiding internal data from external programs or objects and allowing access to it through only publicly declared methods is known as ___________.

Answers:

• internal data

• data protection

• data inheritance

• data encapsulation

57. An example of a LIFO (Last In First Out) data structure is ...

Answers:

• a stack

• an array

• a hash

• a queue

• a map

58. ________ passes a direct reference of a variable to the procedure and the procedure can change the value of the calling program's variable.

Answers:

• A class

• Pass by reference

• Pass by value

• An object

59. What type of loop executes at least once before checking the condition?

Answers:

• For

• Do OR Do While

• While

• All of them

• None of them.

60. Given a = true, b = false; what is the value returned by (a or b)?

Answers:

• False

• True

• 1

• 0

61. _______ is the set of rules that defines the combinations of symbols that are  considered to be a correctly structured code line or fragment in that  language.

Answers:

• ASCII

• Standards

• Syntax

• Programming language

62. A ________ is a programming language that executes instructions directly, without  previously compiling a program into machine-language instructions.

Answers:

• object oriented languages

• HTML

• interpretted language

• compiler

63. C Language was developed for which OS?

Answers:

• UNIX

• Windows

• LINUX

• Other

64. What does the hash function "245 mod 10" output?

Answers:

• 7

• 5

• 8

• 10

65. _______ passes a copy of a variable's value to a procedure and the procedure cannot change the value of the calling program's variable.

Answers:

• A class

• Pass by reference

• Pass by value

• An object

66. For a compiled language, when do syntax errors occur?

Answers:

• It's impossible to have syntax errors in a compiled language.

• Compile-time

• Run-time

• Both compile-time and run-time

67. What is the control variable of a loop called?

Answers:

• global variable

• index variable

• local variable

• private variable

68. What is the difference between a function and a procedure?

Answers:

• A procedure accepts input parameters; a function does not.

• A procedure returns a value; a function does not.

• A function returns a value; a procedure doesn not.

• A function accepts input parameters; a procedure does not.

69. In order for a binary search to work on an array, which of the following must be true?

Answers:

• The array must be partitioned into two lists.

• The array cannot be sorted.

• You cannot binary sort an array.

• The array must be sorted.

70. What is a parent node in a tree structure?

Answers:

• A node that is the root

• A node that has at least one child node

• A node that owns intself

71. A do while loop is an example of a ...

Answers:

• infinite

• postcheck loop

• precheck loop

• fixed loop

72. Which of the following is NOT an interpretted language?

Answers:

• Javascript

• Ruby

• C++

• PHP

73. What is this called: var = (foo == bar) ? 'foo' : 'bar';

Answers:

• Ternary operator

• Boolean operator

• Special operator

• Unary operator

74. What is the largest value that be stored in a byte?

Answers:

• 255

• 10

• 1

• 8

75. What is the decimal value of the hexadecimal number "FF" ?

Answers:

• 0

• 254

• 1024

• 255

• #FFFFFF

76. A ______ is a machine level programming language.

Answers:

• Object Oriented programming language

• compiler

• First-Generation programming language (1GL)

• Second-Generation programming language (2GL)

77. What is the decimal value of the binary number 101?

Answers:

• 101

• 2

• 5

• 9

78. What type of loop is shown in the following code? a = 1 i = 0 while (a < 2) {    i = i+1 }

Answers:

• Control loop

• For loop

• Infinite loop

• Do loop

79. Given the following code, what will be the value of i when the loop finishes executing? a = 5 i = 0 while (a < 2) {    i = i+1 }

Answers:

• 10

• 5

• 0

• 2

80. What is the value of an integer variable before it has been instantiated?

Answers:

• NULL

• 0

• a variable must be instantiated upon creation

• 1

• Depends on the language specification

81. Which of the following is NOT a main computer system component?

Answers:

• main memory

• secondary storage device

• operating system

• CPU

82. The compiler of the C language is written in...

Answers:

• UNIX

• Fortran Language

• Java Language

• C Language

83. A linked data structure where the nodes have two pointers, one to the previous node, and one to the next node, is known as a(n)...

Answers:

• queue

• linked list

• array

• doubly linked list

• binary tree

84. In C, when a pointer is incremented, it actually jumps the number of memory address...

Answers:

• 1 byte exactly

• according to data type

• 1 bit exactly

• a pointer variable can not be incremented

85. If the elements of an array are already sorted then the useful search algorithm is...

Answers:

• Linear search

• Binary search

• Quick search

• Random search

86. Which of the following does NOT evaluate to true?

Answers:

• NOT false

• true or false

• NOT (true or false)

• (NOT false and true)

87. Which of the following must be true in a Binary Tree?

Answers:

• A Binary Tree's nodes have not more than two child nodes, typically named 'left' and 'right'.

• None of these.

• If either children node of the Tree is null, then the other node must also be null.

• The value of left node must be less than the value of the right node.

88. An example of a single pass language is

Answers:

• Java

• Ruby, Perl

• C++, C#, C

• Objective C

89. ________ is an error in the design of the code; the code does not run as expected.

Answers:

• Syntax Error

• None of these

• Logical Error

• Runtime Error

90. Number of primitive types in java?

Answers:

• 10

• 7

• 6

• 9

• 8

91. Which is the correct order of complexity, from fastest growing to slowest growing:

Answers:

• O(2^n), O(n^2), O(log(n)), O(n), O(n*log(n)), O(1)

• O(n^2), O(2^n), O(n*log(n)), O(n), O(log(n)), O(1)

• O(2^n), O(n^2), O(n*log(n)), O(n), O(log(n)), O(1)

• O(n^2), O(2^n), O(log(n)), O(n), O(n*log(n)), O(1)

92. True or False: You need a sorted array when doing an linear search.

Answers:

• False

• True

93. Java, Python, C, C++ are examples of

Answers:

• Human Language

• Functional Language

• Imperative Language

• Logic-based Language

• Interpreted Language

94. The stream-insertion operator is >> and the stream-extraction operator is <<

Answers:

• False

• True