Do you know that? Don�t undersell yourself to clients. next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Upwork (oDesk) test answers << Miscellaneous Certifications category

Test answers for Structural Analysis Test 2016

(77) Last updated: March 25
Upwork (oDesk) • Miscellaneous Certifications
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

77 NOT Answered Yet Test Questions:

(hold on, will be updated soon)
1. In bars with large initial curvature the working stress is _________ the limit of proportionality.

Answers:

• above

• below

• equal to

2. The strain energy stored in a trussed beam is due to __________.

Answers:

• bending

• direct force

• both bending and direct force

• indirect force

• bending and indirect force

3. If E is the modulus of elasticity and I is the moment of inertia then, the width of the column in the column analogy method is equal to:

Answers:

• EI

• 1 / EI

• E + I

• 1 / E + I

4. In a simple chain links what is the value of the pull in a straight position?

Answers:

• P / 2

• (P / 2)cosѲ

• (P / 2)sinѲ

• 2P

5. Calculate the horizontal tension in the cable whose load per meter run is 1 kilo newtons per meter. The span of the cable is 100 meters and it has a central dip of 10 meters.

Answers:

• 100 kilo newtons

• 115 kilo newtons

• 125 kilo newtons

• 135 kilo newtons

6. If the span of a bridge is ___, then it is used in the construction of highways.

Answers:

• less than 50 meters

• 100 meters

• 150 meters

• more than 200 meters

7. Calculate the minimum number of members required to build a stable truss, given that the number of joints required is 10.

Answers:

• 20

• 24

• 28

• 32

8. Which type of arch is shown in the above diagram?

Answers:

• 3-hinged arch

• 2-hinged arch

• Fixed arch

• Single-hinged arch

9. Which of the following types of support has zero degree of freedom?

Answers:

• Built-in support

• Hinged support

• Roller support

10. The ratio of the total strain energy to redundant reaction is equal to:

Answers:

• 0

• 1

• -1

• 2

11. In the equation of the final stress N/A + M/AR[(1 + 1/M) x (y/r + y)], the normal force 'N' is positive if it produces ________________.

Answers:

• Hoop stress

• Compressive stress

• Shear stress

• Tensile stress

12. The value of the bending stress at the neutral axis is ______.

Answers:

• 1

• 0

• -1

• ∞

13. The value of the plane stress of a thin plate which is uniformly loaded by forces is _________.

Answers:

• 1

• 0

• ∞

• 2

14. Calculate the degree of external redundancy for a structure whose total number of reaction components are 90 and the total number of available conditions is 50.

Answers:

• 2.8

• 140

• 9/5

• 40

15. Calculate the total indeterminateness for the above given diagram, given that the total number of reaction components is 4, degree of external indeterminacy is 1 and the degree of internal redundancy is 0.

Answers:

• 0

• 1

• 12

• 21

16. If the distance of the neutral axis from the centroidal layer is negative, it means that:

Answers:

• the neutral axis is away from the centre of curvature.

• the neutral axis is towards the centre of curvature

• the neutral axis is perpendicular to the center of the curvature.

17. The bending moment of an arch is equal to:

Answers:

• half of the vertical intercept between the linear arch and the center line of actual arch.

• twice the vertical intercept between the linear arch and the center line of actual arch.

• one third of the vertical intercept between the linear arch and the center line of actual arch.

• the vertical intercept between the linear arch and the center line of actual arch.

18. Calculate the total reaction components for a general loading condition for the above given diagram.

Answers:

• 5

• 2

• 6

• 10

19. In a semi-circular arch, the load applied at the center is 1000 newtons. Calculate the reaction component.

Answers:

• 31.8

• 318

• 3.18

• .318

20. Due to the ____________ in temperature, the length of the 3-hinged arch ___________.

Answers:

• increase, decreases

• increase, increases

• decrease, increases

• decrease, decreases

21. Which among the following do/does not come under the category of the compatibility method?

Answers:

• Castigliano's theorem of minimum strain energy

• Maxwell-Mohr equations

• Slope deflection method

• Moment distribution method

• a and b

• c and d

22. If λ is the small strain or displacement, ∂U is the total strain energy and ∂T is the elastic limit then, which among the following is the correct expression for the self straining systems?

Answers:

• ∂U + ∂T = λ

• ∂U X ∂T = λ

• ∂U - ∂T = λ

• ∂U / ∂T = λ

23. In a continuous beam, the sum of the moments acting at a joint is equal to ___________.

Answers:

• 1

• 2

• -1

• 3

• 0

24. In unsymmetrical bending:

Answers:

• the plane of bending is parallel to a plane and lies in the same plane.

• the plane of bending is perpendicular to a plane and lies in the same plane.

• the plane of bending does not lie in the same plane.

25. Which among the following is represented by the above given diagram?

Answers:

• loading for Max + MQ

• loading for Max –MQ

• loading for Max –MP

• loading for Max +MR

26. If the value of the degree of internal indeterminacy of a structural frame is 54, calculate the number of areas which are completely enclosed by members of the frame.

Answers:

• 17

• 18

• 19

• 20

27. In the theory of bending, the external force is distributed _________ on the external force.

Answers:

• horizontally

• parabolically

• vertically

• tangentially

28. If the value of the equivalent uniformly distributed load is 10 newtons per meter and is distributed along a span of 10 meters, calculate the point load.

Answers:

• 30 newtons

• 45 newtons

• 48 newtons

• 50 newtons

29. A simply supported beam has a maximum bending moment of 100 newtons per meter at the center of a 10 meter span. Calculate the uniformly distributed load across the beam.

Answers:

• 8 newtons per meter

• 10 newtons per meter

• 12 newtons per meter

• 14 newtons per meter

30. Which of the following is not a characteristic of the cantilever method?

Answers:

• Point of contra flexure in each member does not lie at mid-span.

• Point of contra flexure in each member does not lie at mid-height.

• Axial stress in the column is inversely proportional to their distance from the centroidal vertical axis.

• Axial stress in the column is directly proportional to their distance from the centroidal vertical axis.

31. The anchor cables transfer the __________ of suspension cable to the anchorage.

Answers:

• torque

• thrust

• tension

• twist

32. In the Grashof's theory for symmetrically loaded circular plates, the thickness is __________.

Answers:

• smaller than the diameter of the circular plate.

• larger than the diameter of the circular plate.

• equal to the diameter of the circular plate.

33. The Airy stress function is denoted by:

Answers:

• Ѳ

• σ

• έ

• φ

34. Calculate the strain energy of a structure on which an axial load of 10 newtons is applied gradually. The structure undergoes a deformation of 50 millimeters.

Answers:

• 250 newton millimeters

• 300 newton millimeters

• 400 newton millimeters

• 450 newton millimeters

35. A moment rotating a prismatic beam without translation induces at one end of the beam a moment __________ of its magnitude.

Answers:

• half

• two times

• three times

• one third

36. In a circular plate, which type of stress is not considered?

Answers:

• longitudinal stress

• lateral stress

• normal stress

37. In the column analogy method, the moment of the pressure at the base of the column is ___________ the moment of the pressure on top of the column.

Answers:

• five times

• three times

• two times

• equal to

38. Calculate the end load A in a cantilever whose half depth of the section is 10 meters and the constant Z1 has a value of 9.

Answers:

• 4000 newtons

• 5000 newtons

• 6000 newtons

• 7000 newtons

39. In the above diagram, what is the nature of the support moment acting at points P and Q? The direction in which the moment is acting is represented by arrows.

Answers:

• positive, positive

• negative, negative

• negative, positive

• positive, negative

40. In a stable structure, the value of the algebraic sum of moment of forces about a point is ________.

Answers:

• 1

• 2

• 0

• ∞

41. The horizontal component of cable tension is __________ the horizontal reaction.

Answers:

• one third of

• equal to

• twice

• half of

42. The number of independent elastic constants for an isotropic body is ___.

Answers:

• 0

• 1

• 2

• 3

43. If the girder factor of a joint is 0.5, calculate the column factor?

Answers:

• 1

• 0.5

• 2.5

• -1

44. A 2-hinged circular steel arch rib has a span of 50 meters and a rise of 10 meters. Calculate the radius of the arch.

Answers:

• 20 meters

• 23 meters

• 25 meters

• 27 meters

45. Which type of force among the following is not related to an arch?

Answers:

• thrust

• torque

• shear force

• bending moment

46. If Mi is the fixed bending moment diagram and Ms is the static bending moment diagram then, the bending moment at any point in a beam is equal to:

Answers:

• Mi / Ms

• Mi + Ms

• Mi x Ms

• Mi – Ms

47. Which type of bending moment is taken as negative?

Answers:

• hogging bending moment

• sagging bending moment

• absolute bending moment

48. Calculate the actual force in a structural member, given that the force in the member due to the external loading is 20 newtons, the redundant reaction component is 10 and force in the member due to unit force applied is 20 newtons.

Answers:

• 200 newtons

• 220 newtons

• 230 newtons

• 240 newtons

49. In Castigliano's theorem, the total strain energy of the frame with respect to the force is equal to ________.

Answers:

• 0

• 1

• -1

• 2

• ∞

50. How many boundary condition equations are there in a plane?

Answers:

• 3

• 4

• 5

• 6

51. The strain tensor consists of ____________ strain components.

Answers:

• 3

• 6

• 9

• 12

52. Calculate the total column moment for each storey of the building, given that the total horizontal force above each storey/story is 100 newtons, the height of the storey is 50 meters, and the sum of the column end moment factor is 10.

Answers:

• 250 newton meters

• 400 newton meters

• 500 newton meters

• 750 newton meters

53. Calculate the number of redundant members for the above given diagram.

Answers:

• 0

• 1

• 2

• 5

54. Calculate the total number of members of a structure if it has 10 joints.

Answers:

• 7

• 10

• 17

• 27

55. In the above diagram, what is the nature of the direction of the forces on sides 1 and 2 respectively?

Answers:

• positive, negative

• negative, positive

• positive, positive

• negative, negative

56. Which types of building exhibit(s) the highest positive bending moment?

Answers:

• Building having the highest number of storey's.

• Building having the lowest number of storey's.

• Building where the columns are least rigid.

• Building where the columns are highly rigid.

• a and d

• b and c

57. In the Winkler Bach formula, the distribution of the bending stress is ____________.

Answers:

• linear

• parabolic

• hyperbolic

• rectilinear

58. If W is single point load and L is the length of the span of cable then, which among the following is the correct value of maximum bending moment of a cable due to single point load?

Answers:

• WL / 8

• WL / 2

• WL / 4

• WL / 6

59. Which among the following methods is/are used to locate the neutral axis?

Answers:

• Mohr circle method

• Circle of inertia method

• Analytical method

• Graphical method

• a and b

• c and d

60. If the hoop stress in 1 meter diameter of a steel flywheel rim is 100000 newtons per square meter, calculate the circumferential strain in the rim. The modulus of elasticity is 2 x 105 newtons per square meter.

Answers:

• 1.57 meters

• 2.57 meters

• 3.57 meters

• 4.57 meters

61. If I is the moment of inertia and L is the length of the beam, then the rigidity of a structural member is expressed as:

Answers:

• I / L

• I + L

• I – L

• I x L

62. Which among the following is a characteristic of Kani's method?

Answers:

• It iterates the increments of the moments of the members.

• It iterates the member end moments themselves.

• It assumes that the moment of inertia of the members is not uniform.

• The displacement of the joints is treated as unknowns.

63. A structure is __________ when it undergoes _________ deformation.

Answers:

• unstable, plastic

• stable, elastic

• unstable, elastic

• stable, plastic

64. Generalized Hooke's law equation which connects the strain components to stress components contains __________ elastic elements.

Answers:

• 36

• 72

• 108

• 144

65. For a given set of loads, the value of the bending moment or the shear force curve for the whole beam is taken as ________.

Answers:

• 1

• 0

• 2

• 1/2

66. In a wheel load, the maximum bending moment occurs:

Answers:

• between 2 wheel loads.

• under the wheel load.

• above the wheel load.

• only at the side of the wheel load.

67. If a rod has a large curvature, then the ratio of the depth of the section on the plane of the curvature to the radius of the curvature is equal to:

Answers:

• 0

• 1

• -1

• ∞

68. Calculate the stiffness of a helical spring placed in a structure supporting a weight of 100 newtons. The extension of the spring due to the static load is 10 millimeters?

Answers:

• 5 newtons per meter

• 10 newtons per meter

• 15 newtons per meter

• 20 newtons per meter

69. The pull in a member is 100 newtons and the length of the structural member is 10 meters. Calculate the tension co-efficient for the structural member.

Answers:

• 5 newtons per meter

• 10 newtons per meter

• 15 newtons per meter

• 20 newtons per meter

70. Calculate the work stored in the structural member, given that the force applied on the member is 100 newtons and the structural deformation on the member is 10 meters.

Answers:

• 400 newtons meter

• 500 newtons meter

• 600 newtons meter

• 700 newtons meter

71. Calculate the total number of reaction components for the above given diagram.

Answers:

• 6

• 4

• 5

• 2

72. Which among the following types of force is not distributed over the volume of a body?

Answers:

• Gravitational force

• Magnetic force

• Seepage force

• Hydrostatic force

73. In which type of portal frames are both the moments taken as negative in the clockwise as well as anti-clockwise direction?

Answers:

• Beam having one end hinged and one fixed.

• Beam having both ends fixed.

• Beam having both ends hinged.

74. The value of the bending moment at the hinge of the crown of a 3-hinged arch is _____________.

Answers:

• ∞

• 1

• 0

• 2

75. A member which is in compression will have __________ tension co-efficient.

Answers:

• no

• negative

• positive

76. Calculate the circumferential strain in a structure, given that the hoop stress is 100000 newtons per square millimeter and the modulus of elasticity is 2 x 105 newtons per square millimeter.

Answers:

• 0.5

• 1

• 2

• 5

77. The above diagram represents which among the following types of frames?

Answers:

• General substitute frames

• Substitute frames for 2 panel wide building

• Substitute frames for 1 panel wide building

• Substitute frames for wall columns