Do you know that? 83% freelancers are paid after the agreed-upon date next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Upwork (oDesk) test answers << Miscellaneous Certifications category

Test answers for Material Engineering Test 2016

(1 / 78) Last updated: February 5
Upwork (oDesk) • Miscellaneous Certifications
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

1 Answered Test Questions:

1. Calculate the value of D200 in a metal. The metal has a face centered cubic structure and an atomic radius equal to 5 Å.

Answers:

• 2.5 Å

• 1.5 Å

• 3.5 Å

• 4.5 Å


78 NOT Answered Yet Test Questions:

(hold on, will be updated soon)
2. What is the angle of tilt in a tilt boundary surface imperfection?

Answers:

• 20º

• 30º

• less than 10º

• more than 30º

3. Which type of alloys is used for making the connecting rod bearings of aircraft engines?

Answers:

• Silver based alloys

• Cadmium based alloys

• Copper based alloys

• Nickel based alloys

4. Which among the following plastic materials is used to manufacture toys and ice trays?

Answers:

• Nylon

• Acrylics

• Polyethylene

• Polypropylene

• Vinyls

5. Which type of rubber gloves are worn by people handling laboratory equipments?

Answers:

• Nitrile rubber

• Butyl rubber

• Silicone rubber

• Synthetic Butadiene rubber

6. Which among the following types of magnetic materials are used to make powerful magnets?

Answers:

• Ferromagnetic materials

• Paramagnetic materials

• Diamagnetic materials

7. Which among the following is not a function of plastic deformation in materials?

Answers:

• Applied stress

• Temperature

• Strain rate

• Load removal

• Material distortion

8. Which among the following magnetic properties of materials explains the drop in electrical resistance becoming zero at a temperature below a certain critical temperature?

Answers:

• Permeability

• Coercive force

• Hysteresis

• Superconductivity

9. Which among the following types of defects includes edge and screw dislocation?

Answers:

• Point defects

• Line defects

• Planar surface defects

• Volume defects

10. Body centered cubic structured materials have ______.

Answers:

• 4 planes

• 5 planes

• 6 planes

• 7 planes

11. Which of the following increases the tendency towards brittle fracture in materials?

Answers:

• increasing temperature

• decreasing strain rate

• decreasing temperature

• increasing strain rate

12. According to the ratio of valence electrons and the number of atoms, in which ratio do beta (β) compounds fall?

Answers:

• 3/2

• 21/13

• 7/4

• 5/9

13. The beginning of the phase transformation is termed as __________.

Answers:

• nucleation

• progressive solidification

• supercooling

14. The concentration of impurities arising during freezing is known as:

Answers:

• segregation

• homogenization

• sublimation

• solidification

15. Which among the following mathematical expressions is used to represent the Gibbs Phase rule?

where

P = Phase
F = Degrees of freedom
C = Number of components

Answers:

• P+F = C+2

• P-F = C-2

• P/F = 2C

• P/C = 2F

16. Which type of bond exists between a metallic atom and a non-metallic atom?

Answers:

• Ionic bond

• Covalent bond

• Metallic bond

17. A metal above the freezing point is in a:

Answers:

• liquid state

• solid state

• gaseous state

• supercooled state

18. The absorptivity for any material having any wavelength is equal to its __________.

Answers:

• emissivity

• reflectivity

• refractive Index

19. While checking the microstructure of iron under a microscope, which form of iron exhibits a ferrite grain boundary?

Answers:

• Grey cast iron

• Graphite cast iron

• White cast iron

• Pearlitic grey cast iron

20. Which mechanism among the following is the appropriate mechanism for diffusion in face centered cubic structure materials, body centered cubic structure materials and hexagonal closed packed structure materials?

Answers:

• Vacancy mechanism

• Interstitial mechanism

• Atom – interchange mechanism

• Zener ring interchange mechanism

21. Premature failure of a material under the action of repeated stresses is known as ______.

Answers:

• fatigue

• creep

• fracture

• notch sensitivity

22. __________ is the capacity of a material to absorb energy when it is deformed.

Answers:

• Resilience

• Toughness

• Plasticity

• Elasticity

23. Which among the following determines the vacancy mechanism of diffusion?

Answers:

• Kirkindell effect

• Fick's effect, first law

• Fick's effect, second law

• Horst stormer effect

• Jahn teller effect

24. __________ is the ability of a material to take a different shape as a result of hammering or rolling.

Answers:

• Ductility

• Malleability

• Brittleness

25. Which among the following methods of determining the condition of crystal structure materials is applicable to polycrystalline materials?

Answers:

• Laue method

• Rotating crystal method

• Powder method

26. In the above temperature and time graph, which of the following represents the Binary Eutectic System?

Answers:

• 1

• 2

• 3

27. Critical cooling rate is the slowest rate of cooling at which ___________.

Answers:

• martensite is converted into austenite

• austenite is converted into martensite

• cementite is converted into austenite

• cementite is converted into martensite

28. Which among the following types of contraction occurs during the change of state of a material from liquid to solid?

Answers:

• Liquid contraction

• Solidification contraction

• Solid contraction

• Volume contraction

29. Which among the following materials is used for making coins and medals?

Answers:

• Gilding metal

• Aluminium brass

• Admiralty brass

• Muntz metal

30. Which among the following type of steels is used to make milk cans for dairy industry?

Answers:

• Maraging steels

• Martensitic stainless steels

• Ferritic stainless steels

• Austenitic stainless steels

31. How many grain boundaries are there in a single crystal material?

Answers:

• 0

• 1

• 2

• 3

• 4

32. Which of the following lines of the phase in a phase diagram does liquid line represent?

Answers:

• Where solidification starts

• Where solidification completes

• Below which the alloy is in a solid state

33. Which among the following types of nuclear fuels is used as structural components in water cooled systems as well as for cladding fuel elements?

Answers:

• Uranium

• Thorium

• Zirconium

• Plutonium

34. Which of the following terms is used for the atoms that arrange themselves in a distinct pattern?

Answers:

• Crystals

• Space lattices

• Crystallographyic plane elements

• Miller indices

35. Which among the following materials is used for trueing and dressing of grinding wheels?

Answers:

• Ceramic tools

• Diamond tool

• Cemented carbides

• Carbon steels

36. A small atom during diffusion has:

Answers:

• higher activation energy than a large atom.

• lower activation energy than a large atom.

• the same degree of activation energy as a large atom.

37. Which form of heat treatment process helps in increasing the carbon content of steel?

Answers:

• Carburizing

• Nitriding

• Cyaniding

• Carbonitriding

38. Calculate the thickness of the deposition of a solid metal on the basis of the given parameters:

Aj = 10 mm / hour (where Aj is a constant which depends upon the poured metal and the mold material)
T = 25 hours (time required for the metal to solidify)

Answers:

• 40mm

• 50mm

• 60mm

• 70mm

39. Which among the following is the correct calculation for strain in materials?

Answers:

• Change in length – Original length

• Change in length + Original length

• Change in length / Original length

• Change in length x Original length

40. Which type of defect is formed when an atom is removed from a normal lattice site?

Answers:

• Schottky defect

• Vacancy defect

• Interstitial defect

• Frankel defect

41. Which of the following material structures has a co-ordination number of 8?

Answers:

• Body centered cubic structure

• Face centered cubic structure

• Hexagonal closed packed structure

• Simple cubic structure

42. Which among the following tests is used for impact testing?

Answers:

• Izod test

• Brinnel test

• Rockwell test

• Charpy test

43. Which among the following solid solution alloys are considered typical solid solution alloys?

Answers:

• Ni-Cu alloys

• Cu-Zn alloys

• Au-Ag alloys

44. The resistance to diffusion:

Answers:

• decreases with the increase in temperature.

• increases with the increase in temperature.

• decreases with the decrease in temperature.

• is not affected by temperature variation.

45. The solids in which the arrangement of atoms or molecules is irregular are known as ____________.

Answers:

• crystalline solids

• amorphous solids

• polymorphous solids

• non-crystalline solids

46. Which among the following is not a destructive testing method for materials?

Answers:

• Tensile test

• Impact test

• Bend test

• Ultrasonic inspection test

• Torsion test

47. Which of the following thermal properties of materials is related to the rate at which heat can flow through a material at a given temperature?

Answers:

• Specific heat

• Thermal expansion

• Thermal conductivity

• Thermal shock resistance

48. Which among the following tests is used to determine the deformation of a material at elevated temperatures?

Answers:

• Creep test

• Fatigue test

• Torsion test

• Bend test

49. What is Ultimate Tensile Stress?

Answers:

• Ultimate load on the specimen + Area of cross section of the specimen

• Ultimate load on the specimen - Area of cross section of the specimen

• Ultimate load on the specimen x Area of cross section of the specimen

• Ultimate load on the specimen / Area of cross section of the specimen

50. Which type of adhesive materials among the following is made from thermosetting materials?

Answers:

• Chemically reactive adhesives

• Pressure adhesives

• Fusible adhesives

• Air drying adhesives

51. Which technique is used to make the grain boundaries of a material visible for micro or macro examination?

Answers:

• Etching

• Polishing

• Grinding

• Cutting

52. in the austenite phase which form of heat treatment processes is used to deform metastable steel?

Answers:

• Ausforming

• Maraging

• Austempering

• Martempering

• Interrupted quenching

53. The nuclei grow due to the _______.

Answers:

• addition of atoms

• addition of molecules

• addition of crystallographic structures

54. _________ of a material represents the condition in which the deformation of a material is elastic.

Answers:

• The yield strength

• The tensile strength

• The impact strength

• The compression strength

55. Which type of diffusion occurs due to the atomic migration along the surface of a phase?

Answers:

• Self-diffusion

• Inter-diffusion

• Volume diffusion

• Surface diffusion

56. A boundary at which atomic planes meet at a low angle and then form a structure with boundaries having higher angles is known as ________________.

Answers:

• recovering

• polyganizing

• crystallizing

• re-crystallizing

57. The electrical property of a material due to which it offers resistance to high voltages is known as _________.

Answers:

• resistivity

• conductivity

• dielectric strength

• thermo-electricity

58. Which type of solid solution does the diffusion of materials like Copper and Zinc, Gold and Copper constitute?

Answers:

• Ordered substitutional solid solution

• Disordered substitutional solid solution

• Substitutional solid solution

• Disordered solid solution

59. What is the importance of Burger's vector in line defect?

Answers:

• It marks the magnitude of the strain component of dislocation.

• It marks the direction of the strain component of dislocation.

• It marks the magnitude and direction of the strain component of dislocation

• It marks the velocity of the strain component of dislocation.

• It marks the velocity and direction of the strain component of dislocation.

60. Which among the following basic methods for grain size is known as the Heyn method?

Answers:

• The comparison method

• The intercept method

• The panimetric method

• The Jeffries method

61. On the basis of which of the following factors do metals tend to form an intermediate phase rather than a solid solution?

Answers:

• Crystal structure factor

• Relative size factor

• Chemical affinity factor

• Relative valence factor

62. During the solidification of alloys, the liquid phase reacts with the solid phase, which leads to the formation of the solid phase having a different structure. Such a reaction is knows as __________.

Answers:

• peritectic reaction

• eutectic reaction

• eutectoid reaction

• peritectoid reaction

63. Which of the following materials has the highest bond energy (Kilojoules per mole)?

Answers:

• Iron

• Sodium chloride

• Silicon dioxide

• Nitrogen

64. If 'd' is a constant, what is the coefficient of diffusion 'D'?

Answers:

• D = 1 + d

• D = 1 / d

• D = 1 - d

• D = d - 1

65. Which temperature is called the Curie point, the point at which the magnetic property of iron begins to diminish?

Answers:

• 470ºC

• 570ºC

• 670ºC

• 770ºC

66. In which among the following phase diagrams, is the temperature plotted on the vertical axis?

Answers:

• Unary phase diagrams

• Binary phase diagrams

• Ternary phase diagrams

67. Which among the following is not a property of molecular crystals?

Answers:

• They can be both crystalline and non-crystalline by nature.

• Good insulators

• Soluble in non-polar solvents only

• High melting point

68. Which among the following is a microstructure of ferrite and cementite produced on tempering martensite at a temperature above 400ºC?

Answers:

• Trostite

• Sorbite

• Bainite

• Pearlite

69. An interstitial solid solution is formed when _______.

Answers:

• solute atoms are smaller than solvent atoms

• solute atoms are larger than solvent atoms

• solute atoms are of the same size as solvent atoms

70. Which among the following materials is used for molded packing to protect the packed items from shock?

Answers:

• Thermocole

• Fibre glass

• Glass wool

• Teflon

71. Which stage of quenching begins when the metal surface temperature just reaches the boiling point of the quenching liquid?

Answers:

• Vapour blanket cooling stage

• Vapour transport cooling stage

• Liquid cooling stage

72. As per Chvorinov's rule, calculate the total freezing time of a casting whose volume is 8 cubic meters and surface area 4 square meters. The Boltzmann's constant is 10?

Answers:

• 20 minutes

• 30 minutes

• 40 minutes

• 50 minutes

73. The grain growth in a material is associated with __________.

Answers:

• decrease in strength and hardness

• increase in strength and hardness

• decrease in grain size

• decrease in ductility

74. Which form of heat treatment methods consists of heating steel to 40ºC - 80ºC above its critical temperature followed by air quenching?

Answers:

• Annealing

• Normalizing

• Hardening

• Tempering

75. The arrangement of the internal components of matter in a material is known as ___________.

Answers:

• structure

• density

• porosity

• hardness

76. The diffusive processes are irreversible by nature and tend to ______.

Answers:

• increase entropy

• increase enthalpy

• decrease entropy

• decrease enthalpy

77. Calculate the rate of diffusion if the driving force (analogous to E.M.F) is 10 Newton and the resistance to movement is 10 ohm?

Answers:

• 1 Newton per ohm

• 20 Newton per ohm

• 100 Newton per ohm

• 110 Newton per ohm

78. By which of the following equations can the number of defects at equilibrium be determined?

where

nd = number of defects
Ne = number of atomic sites per cubic mole
Ed = energy of activation necessary to produce a defect
k = Boltzman's constant
T = Absolute temperature

Answers:

• nd=Ne-Ed/kT

• nd=Ne-Ed*kT

• nd=NekT/-Ed

• nd=NekT*-Ed

79. Which of the following types of iron is used to make piston rings?

Answers:

• Gray cast iron

• Malleable cast iron

• Noducal cast iron

• White cast iron