Do you know that? 2% jobs posted on Elance are for Engineering & Manufacturing next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Upwork (oDesk) test answers << Miscellaneous Certifications category

Test answers for Manufacturing Design Test 2016

(5 / 73, CL) Last updated: March 26
Upwork (oDesk) • Miscellaneous Certifications
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

5 Answered Test Questions:

1. __________ is fixed at one end and free at the other end.

Answers:

• Overhanging beam

• Continuous beam

• Simply supported beam

• Cantilever beam

2. _________ is used only for the transmission of bending moment.

Answers:

• Shaft

• Axle

• Spindle

• Gear

3. A feather key permits _____________.

Answers:

• turning moment

• axial moment

• both turning and axial moment

4. ____________ are used to connect two non-parallel or intersecting shafts which are coplanar in nature.

Answers:

• Spur gears

• Helical gears

• Bevel gears

• Spiral gears

5. __________ theory is relevant to ductile materials.

Answers:

• Guest's

• Maximum normal stress

• Rankine

• Von mises


73 NOT Answered Yet Test Questions:

(hold on, will be updated soon)
6. If the tension on the tight side of a belt is 10 newtons, the tension on the slack side is 5 newtons and the velocity of the belt is 10 meters per second, calculate the power transmitted by the belt.

Answers:

• 40 watts

• 50 watts

• 60 watts

• 70 watts

7. In a single start threaded worm gear, the lead is _________ the axial pitch.

Answers:

• two times

• equal to

• half of

• three times

• one fourth of

8. Which bearing among the following is a hydrodynamic lubricated bearing?

Answers:

• thick film bearing

• thin film bearing

• zero film bearing

• externally pressurized lubricated bearing

9. The modulus of elasticity of material A is 100 newtons per square meter and of material B is 200 newtons per square meter. Calculate the modular ratio between the two materials.

Answers:

• 3

• 2

• 1

• 0.5

10. In a full journal bearing, the angle of contact of the bearing with the journal is ________.

Answers:

• 90°

• 180°

• 270°

• 360°

11. Calculate the attitude of a hydrodynamic journal bearing, given that the eccentricity of the bearing is 10 and the radial clearance is 5.

Answers:

• 0.5

• 2

• 15

• 50

12. For a plate thickness ranging between 10 millimeters to 16 millimeters, the minimum weld size will be __________.

Answers:

• 14 millimeters

• 20 millimeters

• 6 millimeters

• 10 millimeters

13. The value of the groove angle of the pulley for rope drive is ___________.

Answers:

• 0°

• 45°

• 90°

• 120°

14. In a helical gear, the helix angle for a single helical gear ranges from _______.

Answers:

• 5° to 20°

• 20° to 35°

• 40° to 55°

• 60° to 75°

15. Calculate the force responsible for the shearing or crushing of a key, given that the radius of the shaft is 50 millimeters and the torsional moment transmitted by the shaft is 1000 newtons millimeter.

Answers:

• 10 newtons

• 20 newtons

• 30 newtons

• 40 newtons

16. The value of the notch sensitivity factor of the material of the shaft is given below. Which value is the most desirable for the construction of the shaft?

Answers:

• 50

• 35

• 25

• 20

• 5

17. If the diameter of the rivet hole is 10 millimeters, calculate the shearing area at the cross section of the rivet.

Answers:

• 78.5 millimeters

• 7.85 millimeters

• 785 millimeters

• 0.785 millimeters

18. Calculate the flexural rigidity of a beam, given that the bending moment of the beam is 20, Young's modulus is 2 x 105 newtons per square meter and the moment of inertia is 20 (millimeter)4.

Answers:

• 40 x 105 newtons per square meter

• 20 x 105 newtons per square meter

• 10 x 105 newtons per square meter

• 2 x 105 newtons per square meter

19. Calculate the power transmitted by a shaft, given that the twisting moment in the shaft is 20 newton meters and the speed of rotation of the shaft is 60 rpm.

Answers:

• 116.6 watts

• 126.6 watts

• 136.6 watts

• 146.6 watts

20. The length of a weld under static loading is 70 millimeters and under fatigue loading is 150 millimeters. Calculate the effective length of the weld.

Answers:

• 200 millimeters

• 220 millimeters

• 240 millimeters

• 260 millimeters

21. The diameter of a shaft is 100 millimeters. Calculate the width of the key.

Answers:

• 25 millimeters

• 50 millimeters

• 65 millimeters

• 75 millimeters

22. The pitch of the rivet should never be less than ________.

Here d is the diameter of the rivet

Answers:

• d

• 2d

• 6d

• 8d

23. Which type of belt among the following will give maximum efficiency, when used?

Answers:

• belt having a coefficient of friction of 1

• belt having a coefficient of friction of 2

• belt having a coefficient of friction of 3

• belt having a coefficient of friction of 4

24. Calculate the heat generated in a bearing, given that the coefficient of the friction of the bearing is 5. The load on the bearing is 10 newtons and the rubbing velocity is 5 meters per second.

Answers:

• 250 newton meters per second

• 300 newton meters per second

• 350 newton meters per second

• 400 newton meters per second

25. Calculate the polar moment of inertia of the shaft having a diameter of 20 millimeters.

Answers:

• 15700 (millimeter)4

• 25700 (millimeter)4

• 35000 (millimeter)4

• 40000 (millimeter)4

26. In a long bearing, the ratio of the length of the journal to the diameter of the journal is ________.

Answers:

• less than 1

• equal to 1

• greater than 1

27. Calculate the maximum shear stress developed in a rectangular cross sectional beam having an average shear stress of 50 newtons per square meter.

Answers:

• 25 newtons per square meter

• 50 newtons per square meter

• 75 newtons per square meter

• 100 newtons per square meter

28. The value of taper of a gib head key is ___________.

Answers:

• 1:100

• 1:50

• 1:10

• 1:25

29. Which type of nut among the following is used on objects which are subjected to sudden shocks and vibrations?

Answers:

• Jam nut

• Sawn nut

• Castle nut

• Penn nut

• Lock nut

30. Calculate the solid length of a spring, given that the number of coils in the spring is 10 and the diameter of the spring wire is 2 millimeters.

Answers:

• 5 millimeters

• 10 millimeters

• 15 millimeters

• 20 millimeters

31. Which among the following is a heavy duty key?

Answers:

• square key

• rectangular key

• woodruff key

• round key

32. Which type of rivet among the following is extensively used for structural work and machine riveting?

Answers:

• flat head rivet

• pan head rivet

• snap head rivet

• conical head rivet

33. If the velocity factor of a gear is 20 and the allowable static stress is 100 newtons per square millimeter, calculate the permissible working stress of the gear.

Answers:

• 1000 newtons per square millimeter

• 1500 newtons per square millimeter

• 2000 newtons per square millimeter

• 2500 newtons per square millimeter

34. Calculate the twisting moment acting on the shaft which undergoes a torsional shear stress of 21 newtons per square millimeter. The diameter of the shaft is 300 millimeters and the polar moment of inertia of the shaft is 100 (millimeter)4.

Answers:

• 5 newton millimeters

• 7 newton millimeters

• 10 newton millimeters

• 15 newton millimeters

35. Calculate the bending moment of a circular fillet weld made between a rod of 20 millimeters diameter and a plate. The maximum bending stress on the fillet weld is 100 newtons per square millimeter. The size of the weld is 10 millimeters.

Answers:

• 2.2 x 105 newton millimeters

• 3.5 x 105 newton millimeters

• 5 x 105 newton millimeters

• 6 x 105 newton millimeters

36. If the diameter of a thread is 100 millimeters calculate the core diameter of the thread.

Answers:

• 84 millimeters

• 8.4 millimeters

• 0.84 millimeters

• 840 millimeters

37. The value of the lateral strain in a steel rod is 100 meters and the value of the linear strain in the same rod is 300 meters. Calculate the Poisson's ratio.

Answers:

• 3

• 4/3

• 1/3

• 2/3

38. The resistance of a bolt can be increased by _________.

Answers:

• increasing the shank diameter of the bolt

• increasing the length of the bolt

• decreasing the shank diameter of the bolt

• decreasing the length of the bolt

39. The module of a gear is 10 millimeters and the number of teeth is 25. Calculate the pitch circle diameter of the gear.

Answers:

• 200 millimeters

• 250 millimeters

• 400 millimeters

• 500 millimeters

40. In the above diagram, 's' is the length of the weld and 't' is the thread thickness. If 's' is 5 millimeters and 't' is 10 millimeters, calculate the area at the throat.

Answers:

• 5 millimeters

• 15 millimeters

• 2 millimeters

• 50 millimeters

41. What is the value of margin of a riveted joint which is kept to prevent the tearing of the riveted plates at the edges?

Here d is the diameter of the rivet hole

Answers:

• 4d

• 2d

• 2.5d

• 1.5d

42. If the rivet hole diameter is 19.5 millimeters, calculate the nominal diameter of the rivet.

Answers:

• 16 millimeters

• 18 millimeters

• 20 millimeters

• 22 millimeters

43. What is the value of impact stress on gradually applied loads?

Answers:

• 1

• 2

• 2.5

• 3

44. Calculate the tensile strength of a double transverse fillet weld, given that the size of the weld is 5 millimeters and the length of the weld is 10 millimeters. The shear stress on the weld is 100 newtons per square millimeter.

Answers:

• 5050 newtons

• 6060 newtons

• 7070 newtons

• 8080 newtons

45. Calculate the bending stress induced in the shank of the bolt, given that the length of the bolt is 10 millimeters, Young's modulus of material of bolt is 2 x 105 newtons per square millimeter and the difference in height between the extreme corners of the nut is 3 millimeters.

Answers:

• 3 x104 newtons per square millimeter

• 4 x 104 newtons per square millimeter

• 5 x 104 newtons per square millimeter

• 6 x 104 newtons per square millimeter

46. In the above drawn Mohr's circle for stress, which is the angle of obliquity?

Answers:

• angle BCA

• angle BEA

• angle BDA

47. If the shaft diameter is 20 millimeters, calculate the pitch circle diameter of the bolts for a flange coupling.

Answers:

• 60 millimeters

• 80 millimeters

• 120 millimeters

• 140 millimeters

48. The value of the included angle for a V-belt is _________.

Answers:

• 10° to 20°

• 30° to 40°

• 50° to 60°

• 65° to 75°

49. Which among the following is used for obtaining constant velocity ratios?

Answers:

• belts

• ropes

• chains

50. If the strength of the key and the shaft is equal, then the length of the key will be _________.

Answers:

• equal to the diameter of the shaft.

• 1.2 times the diameter of the shaft

• 2 times the diameter of the shaft

• 1.8 times the diameter of the shaft

• half of the diameter of the shaft

51. In a screw thread, the nominal diameter represents the _________.

Answers:

• major diameter

• minor diameter

• pitch diameter

• effective diameter

52. Which type of coupling is used when two shafts intersect at a small angle?

Answers:

• Leather link coupling

• Oldham coupling

• Falk coupling

• Fluid coupling

• Hooke's joint coupling

53. Calculate the shear modulus in a material which undergoes a shear strain of 10 meters. The shear stress applied on the material is 20 newtons per square meter.

Answers:

• 2 newtons per meter

• 10 newtons per meter

• 200 newtons per meter

• 30 newtons per meter

54. Calculate the diameter of a hole which is to be drilled in a 50 millimeters bolt, given that the core diameter is 40 millimeters.

Answers:

• 10 millimeters

• 15 millimeters

• 25 millimeters

• 30 millimeters

55. Which property among the following should have the lowest value while selecting a material for sliding contact bearing?

Answers:

• thermal conductivity

• compressive strength

• coefficient of thermal expansion

• bondability

56. Which among the following types of bevel gear connects two shafts whose axes intersect at right angles?

Answers:

• Mitre gear

• Crown bevel gear

• Angular bevel gear

• Internal bevel gear

57. Calculate the centrifugal tension in a belt, given that the mass of the belt per unit length is 2 pounds and the linear velocity of the belt is 10 meters per second.

Answers:

• 100 newtons

• 200 newtons

• 300 newtons

• 400 newtons

58. Calculate the diameter of the rivet hole if the thickness of the plate to be riveted is 9 millimeters.

Answers:

• 18 millimeters

• 36 millimeters

• 27 millimeters

• 45 millimeters

59. Calculate the factor of safety of a key in crushing, given that the yield stress in crushing is 400 newtons per square millimeter and crushing stress induced in the key is 100 newtons per square millimeter.

Answers:

• 1

• 2

• 3

• 4

• 5

60. Calculate the crushing area per rivet, given that the diameter of the rivet hole is 20 millimeters and the thickness of the plate on which the riveting is done is 30 millimeters.

Answers:

• 600 square millimeters

• 400 square millimeters

• 900 square millimeters

• 430 square millimeters

61. Calculate the circular pitch of a gear whose pitch circle diameter is 100 millimeters and which has 50 teeth.

Answers:

• 5.65 millimeters

• 6.04 millimeters

• 6.28 millimeters

• 7.02 millimeters

62. The power transmitted is maximum in a belt drive, when the maximum tension in the belt is _______ the centrifugal tension.

Answers:

• half of

• two times

• three times

• equal to

63. The distance between the center of adjacent rivets on adjacent gauge lines is known as ________.

Answers:

• diagonal pitch

• pitch

• marginal distance

• unit length

64. If the twisting moment in the hollow shaft is _______ the twisting moment of the solid shaft, then the strength of the hollow shaft becomes equal to the strength of the solid shaft.

Answers:

• less than

• greater than

• equal to

65. Which among the following is the correct expression for equivalent twisting moment?

Here, M is the bending moment and T is the twisting moment

Answers:

• √M2 + T2

• √M2 - T2

• √M2 x T2

• √M2 / T2

66. In which among the following types of gear does the pressure angle remains constant?

Answers:

• cycloidal gear

• involute gear

• worm and wheel gear

• herringbone gear

67. Calculate the maximum shear stress in a circular fillet weld made between a circular rod of 50 millimeters diameter and a plate subjected to a torsional moment of 100 newton millimeters. The size of the weld is 5 millimeters and the diameter of the circular rod is 2 millimeters.

Answers:

• 2.3 newtons per square millimeter

• 3.5 newtons per square millimeter

• 4.5 newtons per square millimeter

• 5 newtons per square millimeter

68. Calculate the strength factor of a gear, given that the maximum bending stress is 40 newtons per square millimeter and the Lewis form factor is 10?

Answers:

• 400

• 500

• 600

• 700

69. Calculate the pitch of a thread, given that the number of threads per unit length of screw is 10.

Answers:

• 1

• 0.1

• 0.01

• 0.001

70. __________ is the value of ratio of the maximum shear stress with load acting parallel to the weld to the maximum shear stress when load acts perpendicular to the weld.

Answers:

• 0.675

• 0.775

• 0.875

• 0.975

71. Which type of belt is used for shafts which rotate in opposite direction?

Answers:

• open belt drive

• twist belt drive

• quarter turn belt drive

• fast and loose pulley drive

72. Calculate the radius of curvature of a beam on which a bending stress of 1000 newtons per square meter is applied. The distance from extreme fiber to the neutral axis of the beam is 50 meters and the value of the Young's modulus for the material of the beam is 2 x 105 newtons per square meter.

Answers:

• 1000 meters

• 2000 meters

• 3000 meters

• 5000 meters

73. Calculate the resilience of a body having a volume of 1000 cubic meters, which is subjected to a stress of 60 newtons per square meter. The Young's modulus for the material of the body is 2 x 105 newtons per square meter.

Answers:

• 8 newtons per meter

• 9 newtons per meter

• 10 newtons per meter

• 12 newtons per meter

74. The mean diameter of the coil of a spring is 10 millimeters and the diameter of the spring wire is 5 millimeters. Calculate the spring index.

Answers:

• 1

• 2

• 3

• 4

75. The included angle in a British Standard Whitworth thread is __________.

Answers:

• 47.5°

• 60°

• 45°

• 55°

76. Calculate the bearing characteristic number, given that the absolute viscosity of the lubricant is 10 pounds per meter second. The speed of the journal is 20 rpm and the bearing pressure is 10 newtons per square millimeter?

Answers:

• 5

• 10

• 15

• 20

77. Calculate the length of the shaft on which a torque of 10 newton millimeters is applied. The polar moment of inertia on the shaft is 10 (millimeter)4. The angle of twist of the shaft is 10 radians and the modulus of rigidity is 10 newtons per square millimeter.

Answers:

• 50 millimeters

• 100 millimeters

• 150 millimeters

• 200 millimeters

78. The value of the stress concentration factor for static loading for a lap joint or a butt joint is _____.

Answers:

• 1

• 1.2

• 1.5

• 2