Do you know that? 70% Elance jobs are fixed-price next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Upwork (oDesk) test answers << Miscellaneous Certifications category

Test answers for Civil Engineering Test 2016

(22 / 54) Last updated: December 10
Upwork (oDesk) • Miscellaneous Certifications
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

22 Answered Test Questions:

1. In a joint, the number of rivets required is calculated by using the formula ____________.

Answers:

• force / bearing strength of rivet

• force – bearing strength of rivet

• force / rivet value

• force – rivet value

2. The volume of a specimen of soil is 20 cubic centimeters and its weight is 50 grams. Calculate the volumetric shrinkage if the volume of dry specimen is 10 cubic centimeters.

Answers:

• 40%

• 70%

• 90%

• 100%

3. Which grade of brick can withstand below freezing temperatures in moist climate?

Answers:

• Grade SW

• Grade MW

• Grade NW

4. Which type of cement has a final setting time of 30 minutes?

Answers:

• Quick setting cement

• Rapid hardening cement

• High alumina cement

• Low heat cement

5. Which type of surveying method is used to ascertain the quantities of dredged material?

Answers:

• Topographic surveying method

• Transit surveying method

• Route surveying method

• Hydrographic surveying method

6. __________ is used/done to check the strength of the concrete by virtue of the sound it makes.

Answers:

• Le chatelier apparatus

• Compression test

• Shores test

• Vicat apparatus

• Sieve analysis

7. __________ is a line which joins subsidiary stations with the main line.

Answers:

• Base line

• Power line

• Tie line

• Auxiliary line

8. ____________ when water is added to the cement.

Answers:

• Heat is absorbed

• Heat is generated

• All impurities are washed out

9. __________ is the portion of a wall which is used to support an arch.

Answers:

• Lintel

• Jamb

• Abutment

• Foot back

10. The most effective method of curing of concrete is :

Answers:

• ponding method.

• covering the concrete with moist cloth.

• honey combining method.

• covering the concrete with moist sand.

11. Which type of joint is used to make wooden floors?

Answers:

• Lap joint

• Tongue & Groove joint

• Dovetail joint

12. ___________ is the branch of hydrology which deals with the moisture content in the soil.

Answers:

• Geohydrology

• Potamology

• Pedohydrology

• Limnology

13. The beams which support the stair steps are known as:

Answers:

• headers

• jointers

• girts

• stringers

• spandrels

14. Which of the following equipments are used for distance measurement.

Answers:

• Geodimeter

• Tellurometer

• Theodolite

• Planimeter

15. Which form of lime among the following hardens due to the absorption of carbon dioxide in the atmosphere?

Answers:

• Lump lime

• Quick lime

• Fat lime

• Hydraulic lime

• Hydrated lime

16. Which type of cement among the following is capable of withstanding high temperatures?

Answers:

• Refractory cement

• Super sulfated cement

• Expanding cement

• Rapid hardening cement

17. The _________ helps in reducing the shrinkage of concrete.

Answers:

• reduction in temperature

• sand content of the mixture

• water content of the mixture

• cement in the mixture

18. ___________ is the extension of the wall above the roof level.

Answers:

• Retaining wall

• Post wall

• Chock wall

• Parapet wall

19. The strap efficiency of a reservoir is a function of:

Answers:

• Reservoir capacity / total inflow

• Reservoir capacity – total inflow

• Reservoir capacity + total inflow

• Total inflow / reservoir capacity

20. In a constant head parameter test of 5 minutes duration, the quantity of water collected is 450 milliliters. Calculate the discharge per unit time.

Answers:

• 1 milliliter per second

• 2 milliliters per second

• 1.5 milliliters per second

• 2.5 milliliters per second

21. The slenderness ratio of a compression structural member is :

Answers:

• moment of inertia – actual length

• effective length – least radius of gyration

• effective length / least radius of gyration

• moment of inertia / actual length

22. The re-designing of an RC beam is usually done when its shear stress exceeds _________.

Answers:

• 10 kilograms per square centimeter

• 20 kilograms per square centimeter

• 30 kilograms per square centimeter

• 40 kilograms per square centimeter


54 NOT Answered Yet Test Questions:

(hold on, will be updated soon)
23. What is the value of the slope of the angle of a stair?

Answers:

• not less than 10°

• not less than 20°

• not less than 30°

• not less than 40°

24. For constructing a structure in water, we use a type of stone that possesses the ability to float on water. What is it called?

Answers:

• Shale

• Schist

• Pumice

• Flint

25. A cement is unfit for use if it absorbs moisture in excess of ________.

Answers:

• 1%

• 2%

• 3%

• 4%

• 5%

26. The factor of safety of a building is:

Answers:

• yield stress / working stress

• yield stress + working stress

• yield stress – working stress

• yield stress x working stress

27. In a steel structure, what is an under-reinforced section?

Answers:

• Section in which steel reaches its maximum stress after concrete reaches its maximum stress.

• Section in which steel does not reach its maximum stress.

• Section in which steel reaches its maximum stress earlier than concrete reaches its maximum stress.

• Section in which steel and concrete reach their maximum stress at the same time.

28. Which of the following is used for making building materials capable of withstanding temperature of 773.15 Kelvin?

Answers:

• Polythene

• Rubber

• Teflon

• Mica

29. Calculate the length which must be embedded in order to develop a resistance equal to the tensile pull in a steel rod having a diameter of 20 millimeters, when the value of maximum permissible tensile stress in tension is 80 newtons per square millimeter and the value of the bond stress between the concrete and the steel bar is 100 newtons per square millimeter.

Answers:

• 2 millimeters

• 4 millimeters

• 6 millimeters

• 10 millimeters

30. The maximum amount of eccentricity load that can be applied on a rectangular foundation having width 'd' is:

Answers:

• d/6

• d/8

• d/10

• d/5

• d/4

31. ___________ is an obstruction in the bed of a stream in order to make the water flow into a nearby channel.

Answers:

• Sudden fall

• Bifurcation channel

• Distribution channel

• Diversion work

32. A canal must be aligned along the ___________ for optimum utilization.

Answers:

• ridge line

• contour line

• dutch line

• inundation line

33. What is percolation coefficient?

Answers:

• Loss of head – loss of creep

• Loss of creep + loss of head

• Loss of head x loss of creep

• Loss of head / loss of creep

34. In which among the following methods of calculating the runoff consumption is the estimation of the rain water absorbed by the soil carried out?

Answers:

• Empirical method

• Run-off infiltration method

• Unit hydrograph method

• Rational method

35. What is the value of the angle of intersection of a contour and a ridge line?

Answers:

• 45°

• 90°

• 120°

• 150°

36. A curve headed groin is known as __________.

Answers:

• Burma groin

• Hockey groin

• Meandering groin

• Denehy groin

37. ___________ is used to establish a benchmark.

Answers:

• Transition curve

• Trigonometric leveling

• Transit rule

• Bowditch rule

38. A pressure hypsometer works on the phenomena:

Answers:

• of reflection of sound waves.

• of high frequency radio waves.

• that boiling point varies with altitude.

• of electromagnetic waves.

39. What is the value of the effective depth of a T-beam for heavy loads?

Answers:

• 1/5th of the span

• 1/8th of the span

• 1/12th of the span

• 1/20th of the span

40. ____________ is the ratio of the weight of the soil solids to the volume of the soil mass.

Answers:

• Moisture content

• Dry density

• Void ratio

• Porosity

• Degree of saturation

41. The weight of the furniture kept inside a building is classified as:

Answers:

• dynamic load

• superficial load

• dead load

• live load

42. ___________ is the distance between two adjacent trusses.

Answers:

• Bay

• Rafter

• Sag tie

• Ridge line

• Purlin

43. The soil which offers minimum resistance to the flow of electric current is known as _______.

Answers:

• marshy ground

• clay

• sandy loam

• silty loam

44. The deformation of a hot brick when water falls on it is known as _______.

Answers:

• chuffing

• bloating

• blasting

• tempering

45. _____________ is the process of addition of a layer of cement mortar to the surface of concrete.

Answers:

• Flashing

• Punning

• Rodding

• Rendering

46. A squint junction is:

Answers:

• one in which two walls meet at an angle of 90°.

• a footing supporting more than two columns.

• the exterior corner of the wall.

• one in which two walls meet at an angle other than 90°

47. A sextant is a device capable of measuring angles up to _____.

Answers:

• 90°

• 100°

• 110°

• 120°

• 180°

48. Which among the following methods is used to determine the water content of coarse grained soils?

Answers:

• Pycnometer method

• Oven drying method

• Calcium carbide method

• Sand bath method

49. What is the value of the minimum depth for laying foundations below the ground level?

Answers:

• 20 centimeters

• 50 centimeters

• 70 centimeters

• 100 centimeters

50. In a two way slab, the reinforcement is provided:

Answers:

• along the length of the slab.

• along the width of the slab.

• along the diagonal of the slab.

51. If M is the bending moment, E is the modulus of elasticity and I is the polar moment of Inertia then, what is the value of the strain energy stored by an elastic member which is subjected to bending?

Answers:

• ∫M² + Ei ds

• ∫M² / 2Ei ds

• ∫M² + 2Ei ds

52. ________________ is the line having zero declination.

Answers:

• Isogonic line

• Magnetic line

• Agonic line

• Isometric line

53. ___________ is an assembly of over-lapping photographs.

Answers:

• Crob

• Sensible horizon

• Mosaic

• Dip

54. The above given symbol is used for indicating:

Answers:

• canal lock

• rough pastures

• marsh

• tunnel

• power line

55. What is the average value of creep coefficient of cement concrete?

Answers:

• 2

• 3

• 4

• 5

56. The minimum value of factor of safety of a plain concrete retaining wall is __.

Answers:

• 1

• 2

• 3

• 4

57. What is the value of the radius of a 1° circular curve?

Answers:

• 1146 meters

• 1148 meters

• 1152 meters

• 1156 meters

58. In a concrete slab, the value of the reinforcement is taken as ___.

Answers:

• 2%

• 3%

• 4%

• 5%

59. ___________ is carried out to determine the safety bond stress between concrete and steel.

Answers:

• Sonic test

• Compression test

• Vibration test

• Pullout test

60. The process of mixing sand in natural soil in order to improve the quality of soil is known as _____.

Answers:

• homogenizing

• tamping

• quarrying

• blending

61. What is the intensity of the active earth pressure at a depth of 10 meters, given that the coefficient of active earth pressure is 3 and the unit weight of dry sand is 2 tonnes per cubic meter?

Answers:

• 15 tonnes per square meter

• 16 tonnes per square meter

• 32 tonnes per square meter

• 60 tonnes per square meter

62. The value of the Poisson's ratio for concrete lies between:

Answers:

• 0.15 and 0.25

• 0.05 and 0.10

• 0.10 and 0.15

• 0.15 and 0.20

63. The structure which is used to support a vertical cladding is known as ____________.

Answers:

• runner

• flange

• purlin

• joist

64. The heat generated by the cement when it hardens is known as __________.

Answers:

• heat of humidity

• latent heat

• heat of hydration

• sensible heat

65. In an RCC structure, the value of modular ratio for design is _______.

Answers:

• 10

• 15

• 20

• 25

66. Which among the following tests of field identification of soils consists of the sieving process?

Answers:

• Dilatency test

• Thread test

• Wet and manipulated strength test

• Visual inspection test

• Dutch cone test

67. ___________ line joins the vertices of the trusses.

Answers:

• Sky

• Top

• Pitch

• Ridge

• Raft

68. The mass specific gravity of soil in its dry state is known as:

Answers:

• shrinkage ratio

• porosity

• cohesive matrix

• permeability limit

69. For a building, the wind pressure and wind velocity are related as:

Answers:

• wind pressure / (wind velocity)²

• wind pressure x (wind velocity)²

• wind pressure - wind velocity

• (wind pressure)² / wind velocity

70. What is the value of the uniformity coefficient of soil?

Answers:

• D60 / D10

• D40 / D20

• D50 / D10

• D70 / D10

71. The toughness index of soil is:

Answers:

• Plasticity index – flow index

• Plasticity index + flow index

• Plasticity index x flow index

• Plasticity index / flow index

72. What is the value of the angle of the penetrating cone in a static penetrometer test?

Answers:

• 40°

• 50°

• 60°

• 70°

73. ____________ is called the undersurface of a stair.

Answers:

• Soffit

• Drip course

• Dome

• Waiste

74. If the run-off coefficient of an area is 0.20 and the total rainfall in that area is 20 centimeters, calculate the run off.

Answers:

• 2 centimeters

• 4 centimeters

• 6 centimeters

• 8 centimeters

75. Which among the following methods is used to solve three-point problem?

Answers:

• Tracing paper method

• Optical square method

• Bessel's method

• Lehman's method

76. ____________ is the value of sensitivity of a rigid module.

Answers:

• 0.25

• 0.20

• 0.30

• 0.15