Do you know that? men (21%) are much more likely than women (11%) are to moonlight as a freelancer next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Upwork (oDesk) test answers << Finance and Accounting category

Test answers for Venture Capital Test 2016

(49 / 30) Last updated: June 16
Upwork (oDesk) • Finance and Accounting
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

49 Answered Test Questions:

1. What level of involvement will a venture capital firm typically have?

Answers:

• None; their investment is passive

• Very active; a venture capital team member will be on site daily

• Somewhat active; weekly visits to the target company

• No day to day involvement; involvement through participation in the board of directors only

2. How are the investments in a venture capital firm structured typically?

Answers:

• As limited partners

• As shareholders

• As a limited liability company

• No formal structure agreements are needed

3. What is a sweeper clause?

Answers:

• It is a clause that requires that the books of the company be kept clean and free of fraud.

• It is a clause that requires the attendance of three management personnel at all meetings.

• It is a clause that allows the venture capitalist to make requests for financial information from the company from time to time.

• It is a clause that allows the venture capitalist not to attend meetings.

4. When investigating the target market of the potential investment, what will the venture capitalists focus on specifically?

Answers:

• The pricing of the product

• The Intellectual Property and any competitors with similar IP

• The customer base, the competition, and the opportunity in the market space

• Location of competition

5. What do veto rights allow the venture capitalist to do?

Answers:

• Call board meetings at any point

• Require liquidation within 30 days

• Overturn decisions made by the company directors

• Fire the management

6. What are the "conversion rights", typically stated on a term sheet?

Answers:

• They are terms that allow a venture capitalist to sell off their stock at any point.

• They are terms that stipulate that the venture capitalists can convert their preferred shares into common shares which will be more easily liquidated.

• They are terms that allow the target company to surrender more equity to the venture capitalist if the venture is growing quickly.

• They are terms that prevent anyone from selling stock for the first three years.

7. What is meant by the right to "observer rights"?

Answers:

• The venture capitalist doesn't have to come to the board meetings

• The venture capitalist can bring in an observer, who can not vote, to the board meeting

• The company is only allowed to watch board meetings, and not to participate

• The company management is required to be present at all board meetings

8. What purpose do milestones serve in the term sheet?

Answers:

• They protect the target company in case they don't perform well.

• They prevent outsiders from investing until specific goals are met.

• They force the management to make decisions they would not want to make otherwise.

• They stipulate the goals the target company has to meet in order to receive subsequent amounts of funding.

9. What is the main reason why a venture capitalist does its own evaluation of a target company's projected financials?

Answers:

• Due to their lack of trust in the target company

• To check that assumptions are reasonable and the model covers all aspects of the company

• To see if there's potential for even more revenue

• To spot check for formula errors

10. How often do venture capital firms change the investments within their portfolios, on an average?

Answers:

• Often, several times a year

• Annually

• Every three to five years

• Almost never

11. What role do the investors play in a venture capital firm?

Answers:

• That of investment screeners

• That of managing directors

• That of advisors

• That of due diligence experts

12. What is the importance of the intellectual property (IP) which venture capitalists focus heavily on?

Answers:

• Companies with no IP will never succeed

• Companies who have IP may be competing against firms with similar IP

• Venture capitalists want to make sure the company is not at risk of being sued over the IP

• IP can be a key deciding factor, as the target company's success or failure may hinge on the IP they own

13. When was the largest burst of activity in the venture capital industry witnessed?

Answers:

• In the 1960s

• In late 2000s

• In mid 2000s

• In early 2000s

14. What does an exit effectively do?

Answers:

• It allows the investor to put more money into a company to get a better return.

• It makes everyone involved rich.

• It determines the value of the company at the given point.

• It allows the venture capitalist to sell their equity in some fashion, either on the stock market, or to the owners, or to the new owners.

15. What is meant by Post-money valuation?

Answers:

• It is the expected value of the company after it has received the venture capital investment.

• It is the expected value of the company before it has received the venture capital investment.

• It is the expected value of the company after five years.

• it is the expected value of the company once the venture capitalist exits the company.

16. When will the venture capitalist show the most active involvement with the company post funding?

Answers:

• At the beginning, offering direction and guidance

• After a year, when the company begins to grow

• Towards the exit point

• Throughout the process

17. What does "deal syndication" on the term sheet address?

Answers:

• It prevents outsiders from investing at all.

• It discusses what happens in the event the company fails to execute.

• It allows venture capitalists to merge two or more of their investments into one company.

• It discusses the process required for additional investors to invest in the target company.

18. What is the purpose of having portfolios?

Answers:

• To segregate investments into specific categories with similar criteria

• To deal with tax implications

• To rule out potential investments

• To meet the requirements of the SEC

19. What has been the largest area which venture capitalists have been actively investing in for the last decade?

Answers:

• Local government municipalities, such as utilities

• Small businesses such as a brick and mortar store, or a coffee shop

• Professional services industries, such as lawyers and accountants

• Internet based companies, such as an e-commerce site

20. What are the typical returns a venture capital firm expects when exiting from a successful investment?

Answers:

• At least 10 times their original investment

• The market interest rate, compounded annually

• Double their investment

• Enough to break even and hold on to some equity

21. What is meant when a venture capitalist talks about the "burn rate"?

Answers:

• The interest rate they expect to earn on their investment

• How quickly a target company may burn out, or fail

• The monthly amount of cash spent on an average by a target company, which can then be used to calculate how far investment dollars will take the company

• How quickly the management team members are phased out

22. What role do committees play?

Answers:

• They act as specialized arms of the board to address specific topics such as Human Resources or Accounting and Finance Matters.

• They are at a higher level than the board, and are called in to make decisions when the board can not agree.

• They are the key management personnel in the company.

• They are formed to organize things such as employee birthday parties.

23. What would be the attraction of offering a debt round to a target company?

Answers:

• It can earn more money than equity when the company performs well.

• It is easier to sell off debt.

• It limits how well the management has to perform.

• It is less risky, gives the right to demand repayment, and earns interest.

24. Which of the following would be a possible portfolio for a venture capital firm?

Answers:

• High tech, Entertainment, E-commerce, Food and Beverage

• High Risk, Low Risk, Zero Risk

• Local, National, Global

• Equity, Bonds, Debt, Convertible Debt

25. What protection do investors in a venture capital fund have?

Answers:

• They are guaranteed at least a 3% return on the investment.

• They are guaranteed to double their money within one year.

• There is no protection. They are not guaranteed a return on their investment, and it is made very clear that investing in new ventures is risky.

• There is no protection. They are told that they may lose their money, but most likely, they will make a lot of money.

26. What is meant by "exit strategy"?

Answers:

• It is how the venture capitalist plans to merge with another venture capitalist.

• It is how the target company is planning to liquidate all investors and give them a return for their investment.

• It is how the target company plans to fire key personnel.

• It is how the target company plans to exit their target markets if they are not successful.

27. What options does a venture capitalist have when holding convertible debt?

Answers:

• They can choose immediately if they want debt or equity.

• They can convert back and forth between debt and equity depending on which is more beneficial.

• They can sell off some of the debt before converting the rest to equity.

• They can keep their investment as debt, or convert to equity given some predetermined circumstances have occurred.

28. How much in funding, in general, will an investor want to invest?

Answers:

• Enough to allow the company to survive for three years

• Enough to cover management salaries

• Enough to allow the company to reach traction and prove their business model, regardless of time line

• One year's operating expenses

29. What is a "first round" investment?

Answers:

• An investment in a company which is at the idea stage

• An investment in a company which is early in its growth, typically one generating some revenue

• An investment in a company where the venture capitalist is the very first investor

• An investment in a company in its first year

30. What is the term sheet used for once it is agreed upon and signed?

Answers:

• It is the legally documented agreement between the venture capitalist and the target company.

• It is used as an outline for the legal team to draw up the official legal agreement between the venture capital firm and the target company.

• It is a guideline for future operations.

• It is similar to a business plan for the upcoming year.

31. Which of the following would be considered an exit strategy?

Answers:

• Making a private company public via an initial public offering

• Bringing in additional investors

• Firing the management to bring in a more experienced management

• Converting debt to shares

32. What is the primary source of a venture capital firm's funding?

Answers:

• The venture capital firm invests its own equity in other companies.

• The partners of the venture capital firm invest individually.

• The money is raised through the stock market for the purpose of investing it in companies.

• Other companies invest in the venture capital firm which then invests in new ventures.

33. What is the overall venture capital portfolio expectation?

Answers:

• That ten out of ten companies will be huge successes

• That all the ten will perform satisfactorily

• That five of the ten will succeed, five will fail

• That out of every ten companies invested in, at least one will be a tremendous success, at least five will fail completely, and the other four will break even or be marginally successful

34. When is the due diligence process done?

Answers:

• After the initial engagement, but before the completion of the deal

• Before getting engaged with the potential target investment

• As a final step before the deal is completed

• The target investment company would do this before approaching the venture capitalist

35. What is the main difference between equity and debt?

Answers:

• Equity represents ownership, debt represents a loan to the company.

• Debt represents steady earnings, equity represents up and down earnings.

• Debt can be secured by assets but equity can not be.

• Debt is easier to sell than equity.

36. What does a venture capitalist look like to its investors, based on the way it operates?

Answers:

• A stock broker

• A mutual fund

• An investment bank

• An options trader

37. What role does "valuation" play in selecting the most appropriate investment areas?

Answers:

• Valuation gives the venture capitalist a definite value of the target in five years.

• Valuation doesn't matter as much as the management team.

• Valuation is the target company's expected value at some point in the future, typically five years, and helps the venture capitalist see the potential.

• Valuation helps the venture capitalist decide which portfolio to place the target company in.

38. What is the typical process overview?

Answers:

• Submission of Business Plan, Term Sheet, Due Diligence, Legal Closing

• Term Sheet, Submission of Business Plan, Legal Closing

• Evaluation, Due Diligence, Legal Closing, Business Plan Review

• Screening, Kick off Meeting, Evaluation, Initial Due Diligence, Negotiation of Terms, Due Diligence, Legal Closing

39. What is meant by the "anti-dilution rights", often found on a term sheet?

Answers:

• Terms that guarantee a specific return on investment

• Terms that restrict the target company to no more than three founders owning stock

• Terms that protect the venture capitalist from dilution of their investment by the target company by offering subsequent investments at lower valuations to other investors

• Terms that prevent original owners from having more stock than the venture capitalist

40. What is the first step in the process between the target company and the venture capitalist?

Answers:

• The venture capital firm will look online for companies who are looking for capital.

• The venture capital firm holds monthly open casting calls for potential companies.

• The target company contacts the venture capitalist to introduce the opportunity.

• The target company mails the venture capital firm a full business plan and due diligence package.

41. How long does the initial due diligence process last?

Answers:

• 4 to 6 weeks

• 1 to 2 weeks

• 10 to 12 weeks

• Any duration from 1 week to a year

42. When does the target company actually receive the investment?

Answers:

• Mid way through the process

• Usually within two weeks from the start of the process

• After the legal closing, on a stipulated closing date

• They never receive the full amount and have to request disbursements weekly

43. What is the minimum that a venture capitalist would expect at the monthly board meeting?

Answers:

• Detailed financial statements, explaining the expenses line by line

• That the company invested in is meeting the goals stipulated in the negotiation process, and if not, has an action plan to rectify

• An exciting presentation by the CEO

• Meeting with individual employees

44. Does a venture capital exit have any negative impact on the original founders of the company?

Answers:

• Yes; it will definitely drive down the value of the company.

• Typically no; the exit just means the end of a successful relationship.

• Yes; the employees will question why the venture capitalist is now exiting.

• No; it will usually bolster the stock price.

45. What is meant by "screening" in the investment process?

Answers:

• Online submission of the business plan by the target company

• Initial examination of the potential investment by the venture capitalist to see whether it fits in their portfolio

• The meet and greet meeting held after the venture capitalist has expressed interest in the target company

• Examination of the target company by the legal team

46. What is the attraction of convertible debt to a venture capitalist?

Answers:

• It allows them to gain more control over the firm.

• It gives them the potential to hold debt or equity, depending on how the firm grows and what will be most profitable.

• It allows them to liquidate more easily.

• It limits any risk.

47. What is the average size of a venture capitalist's investment in a target company?

Answers:

• From 1 million to 50 million dollars

• From 100 thousand to 1 million dollars

• At least 50 million dollars

• There is no limit

48. What is a Term Sheet?

Answers:

• It is a document which stipulates the term of the investment.

• It is a document which the company receiving funding prepares, stating what their expected revenues for the upcoming years are.

• It is another term for "executive summary".

• It is a document which stipulates the venture capital firm's terms for the investment, such as the amount they will invest, the percentage of equity they require in exchange for the investment, and their expectations of the company they are investing in.

49. Which of the following would be a red flag for a venture capitalist?

Answers:

• No one else has entered the market space.

• All the members of the management team come from different backgrounds.

• Several competitors have entered and left the market due to low traction.

• The company hasn't yet talked to other venture capitalists.


30 NOT Answered Yet Test Questions:

(hold on, will be updated soon)
50. Why is personal rapport important?

Answers:

• No one wants to work with someone who is all business no play.

• It is not. It is just a small factor in the decision. Profitability is most important.

• Nice people tend to do better in negotiations than mean people.

• The target company and the venture capitalist will be in business together for several years and need a good working relationship.

51. Why would a venture capitalist prefer equity to debt?

Answers:

• Because it is less risky

• Because it offers a higher interest rate

• Because it is easier to liquidate

• Because it allows the venture capitalist to participate in the growth of the company as the value grows

52. Why don't the investors in venture capital firms invest directly in the target companies rather than investing in a venture capital firm as an intermediary?

Answers:

• Because less paperwork is involved

• Because it mitigates their costs

• Because it gives better returns

• Because it diversifies risk as the money is invested in several target companies via the venture capitalist

53. Why does corporate structure matter when the investment is for equity?

Answers:

• Because equity can only be invested in when the company is structured as a corporation

• Because, depending on the structure, the agreement has to be handled differently to be legally binding

• Because there are better returns on investment if the company is a corporation as compared with a limited liability corporation

• It ultimately doesn't matter as much as the amount invested matters.

54. Why would specialized consultants be hired for the final stage of the due diligence process?

Answers:

• Because it creates billable hours which are charged to the target company

• To verify and confirm the venture capitalist's findings arrived at during their preliminary due diligence

• Because it is part of the contract of services to be rendered

• Because it allows the venture capitalist to ask for additional equity

55. Why is the venture capitalist in charge of the drawing up of the term sheet and not the target company?

Answers:

• Because it is stipulated by law that the venture capitalist gets to draw up all legal documents.

• They are not. It can go either way. Both sides can draw it up.

• Because the venture capitalist is the one who is investing, and gets to state under what terms they are willing to invest. The target company can either accept or reject them.

• Because the venture capitalist has a lawyer and the target company does not.

56. Why would a merger with another company also be considered an investment exit?

Answers:

• Because it is mandatory for investors not to be involved post merger

• Because it was laid down in the legal documents at the time of merging that the venture capitalist can be bought out

• Because the merging company will typically force the venture capitalist out

• Because the management will always want to buy out the venture capitalist so they can no longer participate

57. Would a venture capitalist want to have majority control of the board even without majority stock ownership?

Answers:

• No, the board make up reflects the ownership make up

• No, it would rather have company officers be in charge

• Yes, if the management is inexperienced

• Definitely, they want to be able to control the decisions made and guide the company

58. Why is Pre-money value important to a venture capitalist?

Answers:

• Because it shows how reasonable the target company is

• Because it determines how profitable the company will be

• Because it shows how much investment the founders have put into the venture

• Because it determines the value of the target company before investing, which will in turn determine how much equity the venture capitalist will be given for their investment

59. Why are share transfers tightly restricted by the venture capitalist?

Answers:

• To maintain control of who is involved in the company and can exert control

• Because they want the right to buy up more equity given the chance

• It is a power play between the management and the venture capitalist

• Because it is required by the Securities & Exchange Commission

60. Why do venture capital firms focus on three to five industry sectors in their portfolios?

Answers:

• There is a five industry limit by the Securities and Exchange Commission.

• It enables them to become experts in the few industries they invest in.

• There is less risk involved if they invest in fewer industries.

• There are a limited number of investors and thus a limited number of industries.

61. Why would a teachers' pension fund, a seemingly conservative pool of capital, invest in a venture capital firm?

Answers:

• They are secretly trying to generate income without letting the teachers know.

• The investment in a venture capital firm is most likely a small, though the riskiest, portion of their overall portfolio.

• They don't see it as risky and trust the venture capital firm to generate big returns.

• There are no laws protecting the teachers; so the pension fund can invest as they deem fit.

62. What is the approximate size of the venture capital industry in 2009?

Answers:

• More than $30 billion

• Less than $5 million

• More than $1 trillion

• Approximately $1 billion

63. Why do venture capitalists invest in multiple industries instead of focusing on one specific industry?

Answers:

• They have more money than any one industry; so they have to invest in several to invest it all.

• They want to diversify their risk.

• They are required to by the SEC.

• There are tax advantages for investing in several industries.

64. Why do few target companies make it past the initial screening?

Answers:

• Because venture capitalists prefer to invest in only one company at a time

• Because venture capitalists have strict requirements

• Because the number of applicants is very large

• Because of the large number of applicants and strict investing criteria of the venture capitalists

65. Why is the corporate structure important to the venture capital firm and part of the due diligence process?

Answers:

• Because venture capitalists want the easiest to form structure

• Because corporate structure can have legal implications and depending on the business model of the target company, different corporate structures will be more applicable

• Because accounting rules differ based on the structure of the company

• Because it is easier to exit from an LLC than a C Corporation

66. Which of the following would be done in the final stage of the due diligence process, once the company has passed the first round of due diligence?

Answers:

• Internal discussion to evaluate the potential of the target company

• Detailed analysis of the management team and their capability

• External research into the target company's industry

• Consultations with the advisors to the venture capital firm about the potential target investment

67. Why do venture capitalists typically involve themselves in an equity base rather than debt?

Answers:

• Because it is easier to structure a deal

• Because it is easier to exit the investment

• Because they want to participate in the growth of the companies they are investing in, which typically have a high growth potential

• Because it is less risky than debt

68. Why is an experienced management team critical for a new company?

Answers:

• It is difficult to navigate a new company towards success. A strong management team is likely to be more successful.

• It brings in key stakeholders who won't leave early on.

• It guarantees success.

• Venture capitalists prefer to talk to people who talk the language rather than rookies.

69. Who ultimately decides to progress through the evaluation process?

Answers:

• An individual partner at the venture capital firm

• A team from the venture capital firm working together

• An advisory team outside of the venture capital firm

• A lower level due diligence specialist

70. Which of the following would be done in the preliminary due diligence?

Answers:

• Checking on the management team and their credentials

• Legal investigation

• Verifying the financial projections of the target

• External research on the target investment and their industry

71. Which of the following would be the top priority for a venture capitalist in a target company?

Answers:

• A high overhead burden

• Top grade management team

• Location in a large city

• No other investors

72. Who would be a possible investor in a venture capital firm?

Answers:

• The managing partner of the venture capital firm

• A stock broker

• A government sector pension fund

• Another venture capital firm

73. Why do venture capitalists tend to focus on riskier investments?

Answers:

• They are not regulated and can take on risky investment with a potential for huge losses.

• They can receive larger tax write offs since they fail more often than succeed.

• There are too many people already investing in low risk industries.

• The venture capital model is to invest in early stage companies with large upside potential.

74. Why would a venture capital firm require they be on the board of directors if they choose to invest in a target company?

Answers:

• So that they may be able to demand compensation for the board seat, generating revenue

• So that they may be able to spy on the company

• So that they may be able to help guide the target company and see that they are meeting the goals agreed on

• So that they may be able to force the company to make decisions they don't want to

75. Why would a venture capitalist want to exit a growing company?

Answers:

• Because they don't want to take on additional risk of the company failing down the road

• Because of the tax implications if they stay invested too long

• Because they want to invest in the competition now that the business model is proven

• Because their business model is to help companies grow to a point, get return on their investment, then move onto the next investment

76. Why does a venture capital firm require a substantial amount of equity for the investment?

Answers:

• According to the risk ??? reward concept, they deserve a large return on their investment as they are taking on a substantial risk.

• Because they control the negotiations and hold companies hostage for getting more equity.

• Because they are allowed by law to hold as much as possible.

• Because it reduces their tax implications through holding more investment.

77. Which of the following would be encouraging for a venture capitalist to see when screening a company?

Answers:

• A management that is focused on getting rich quickly

• A management that has invested $100,000 of their own money to prove the concept and prepare for a venture capitalist's entrance

• A bad management team with a terrific idea

• A company entering a new market with no competition

78. Why do venture capitalists typically not sign "non disclosure agreements" which protect the target companies from the venture capitalists stealing their idea?

Answers:

• Target companies often write the "non disclosure agreements" wrongly.

• Target companies try to trick the venture capitalists into signing binding agreements.

• It is time consuming as the venture capitalist has to talk to a number of companies, and the companies have to make sure the venture capitalist is not in the business of stealing ideas and launching them on their own.

• It is not legally required; so they refuse to sign.

79. Who is in charge of the investment process?

Answers:

• The target company

• The venture capital firm

• The advisors

• The people stipulated by the IRS