Do you know that? When it comes to absorbing and retaining new inforamtion, any form of distraction (including music) is detrimental next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << IT & Programming category

Test answers for DOS 2016

(84 / 1) Last updated: January 23
Elance • IT & Programming
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

84 Answered Test Questions:

1. What does DOS stands for?

Answers:

• Digital Operating System

• Distributed Operating System

• Disk Operating System

• Directory Operating System

2. Which pair of command does not perform the same function?

Answers:

• REN, RENAME

• DEL, ERASE

• FOR, FORMAT

• CH, CHDIR

3. The PATH command is typically found in which file?

Answers:

• AUTOEXEC.BAT

• CONFIG.SYS

• COMMAND.COM

• MSDOS.SYS

4. Which command do you use to display the contents of a file?

Answers:

• type

• info

• edit

• copy

5. Which command do you use to list all the files and folders whose name contains TST from second character?

Answers:

• dir *tst

• dir tst

• dir ?tst

• dir ?tst*

6. Which of the following DOS command will display the name of files in sorted order?

Answers:

• Dir/so

• Dir/ah

• Dir/an

• Dir/o:n

7. What happens when you type “CD” and press “Enter” key?

Answers:

• Get the username

• Returns to the root directory

• Displays current directory

• Enters into a subdirectory

8. Which of the following will create a bootable floppy disk?

Answers:

• All three commands will create a bootable floppy disk

• FORMAT A: /S

• FORMAT A: /S /V:BOOT

• SYS C: A:

9. Which of the following command will delete a directory?

Answers:

• ERASE

• DEL

• All three commands can delete a directory

• RMDIR

10. Which of the following DOS commands provides International keyboard (different countries and language) and character set information?

Answers:

• CHCP

• CHOICE

• CHKDSK

• CALL

11. Which file contains configuration files for the DOS operating system?

Answers:

• AUTOEXEC.BAT

• MSDOS.SYS

• CONFIG.SYS

• COMMAND.COM

12. RESTORE command is used for which of the following?

Answers:

• Restore files from recycle bin

• Restore files which were deleted recently

• Restore files which were deleted

• Restore files from disks made using the BACKUP command

13. What is the size limitation of MS-DOS file name and extension?

Answers:

• 8 and 3

• 3 and 8

• 255 and 3

• 255 and 8

14. Which of the following commands is used to copy all the files stored in floppy disk into the DATA directory of hard disk (c drive)?

Answers:

• copy A:* c:data

• copy A: C:

• copy A:*.* c:data

• copy A:data C:

15. Which of the following is not a DOS executable extension?

Answers:

• COM

• EXE

• SYS

• BAT

16. True or False? DOS uses the 8.3 filename convention.

Answers:

• True

• False

17. Which of the following command installs file-sharing and locking capabilities on the hard disk?

Answers:

• SHARE

• XCOPY

• RESTORE

• SUBST

18. Which of the following is true about DOSKEY?

Answers:

• Creates macros

• Edits command lines

• Recalls MS-DOS commands

• All of the given options are valid

19. Which of the following is true about external command MSD?

Answers:

• Provides detailed technical information about the computer

• Deletes a directory/file

• Scans thecomputer for known viruses

• Moves one or more files

20. Which statement about COMMAND.COM is true?

Answers:

• It runs AUTOEXEC.BAT

• It is the shell for the DOS operating system

• It has two modes: interactive and batch

• All three statements are true

21. The COPY command:

Answers:

• can only copy ascii file

• copies one or more files to another location

• can only copy binary file

• copies one file to another location

22. What does formatting a disk mean?

Answers:

• Build/rebuild sectors only

• Erasing data

• Build/rebuild tracks only

• Build/rebuild tracks, sectors

23. Which of the following command will delete a file?

Answers:

• DEL

• DELTREE

• All three commands can delete a file

• ERASE

24. Which command is used to set the name to a disk in DOS?

Answers:

• VOLUME

• DISKLABEL

• VOL

• LABEL

25. Which of the following is NOT an internal command?

Answers:

• APPEND

• PATH

• BREAK

• DIR

26. What is the command that will change to the root directory irrespective of the current directory?

Answers:

• CD\..

• CD..

• CD\

• CD\\

27. Which DOS command will combine file1 and file2 into new file named file3?

Answers:

• Copy file2 file1+file3

• Copy file3 file1+file2

• Copy file1+file2+file3

• Copy file1+file2 file3

28. Which command is used to display the disk volume label?

Answers:

• Volume

• Version

• Vol

• Ver

29. A program or command to execute automatically when OS starts is kept in which file?

Answers:

• system.bat

• autoexec.bat

• config.sys

• command.com

30. What function does the MEM command perform?

Answers:

• Displays the amount of used and free memory

• Allocate memory for a program

• Deallocate memory for a program

• Free all unused memory

31. Which of the following commands is used to display the list of files and directories starting with 's'?

Answers:

• dir ? s

• dir s?

• dir*s

• dir s*

32. Which statement about TSR is true?

Answers:

• All three statements are true

• TSR uses interrupts to return control to a program in memory

• TSR returns control to the system but keeps the program in memory

• TSR creates the appearance of multitasking

33. What type of OS is MSDOS?

Answers:

• Single user, GUI

• Multi user, GUI

• Multi user, CUI

• Single user, CUI

34. Which command will copy all files with extension .TXT under the current directory to drive D?

Answers:

• COPY *.TXT D:

• COPY .TXT/A D:

• COPY *.TXT/A D:

• COPY .TXT D:

35. What action does the DELTREE command perform?

Answers:

• delete all subdirectories and files within it

• delete all subdirectories within it

• deletes a directory and all subdirectories and files within it

36. Which statement about AUTOEXEC.BAT is true?

Answers:

• It is located in the root directory of the boot device

• It is a plain text file

• All three statements are true

• It is called by COMMAND.COM

37. True or False? DOS is a multitasking operating system.

Answers:

• False

• True

38. What DOS command formats a floppy disk and copies system files to the formatted disk?

Answers:

• SYS A:

• FORMAT A: -S

• SYS A: /S

• FORMAT A: /S

39. Which of the following do you use to search a file in MS-DOS?

Answers:

• dir/s

• dir/d

• dir/c

• dir/ad

40. What is the command to clear the screen?

Answers:

• CLEAR

• CLS

• ERASE

• CLS and CLEAR

41. What is the function of “Ctrl+C” in DOS?

Answers:

• Delete the file

• Un-Delete the deleted file

• Saves a file

• Breaks execution of command

42. Which file contains commands that configure systems devices?

Answers:

• Config.sys

• Command.com

• Win.ini

• Autoexec.bat

43. What are the keys pressed to perform a warm reboot on a DOS operating system?

Answers:

• Ctrl + Esc

• Ctrl + Alt + Esc

• Ctrl + Alt + Del

• Ctrl + Shft + Del

44. What action does the MODE command perform?

Answers:

• configures system devices

• display information on port and display setting

• make changes to display setting

• ALL three actions are performed by the MODE command

45. What is the command to list all files in the current directory?

Answers:

• LS

• LIST

• DIR

• SHOW

46. Which of the following is a key advantage of using batch files?

Answers:

• All of the given options are true

• Less chance of making errors

• Time saving

• Lesser keystrokes required to perform computer operations

47. True or False? A volume label can be assigned to a disk by using the LABEL command.

Answers:

• True

• False

48. FAT stands for which of the following?

Answers:

• File Accomodation Table

• File Access Tape

• File Allocation Table

• File Activity Table

49. What is the command to create a new directory in MS-DOS?

Answers:

• MD

• MCD

• MC

• CD

50. What is DOS?

Answers:

• an operating system

• a command prompt

• a programming language

• a file server

51. What is the full form of DOS?

Answers:

• Data Organization Software

• Digital Operating System

• Disk Operating System

• Digital Office Systems

52. What interface does DOS utilize?

Answers:

• command-line interface

• graphical user interface

• web-based user interface

• text-based user interface

53. True or False? DOS uses the File Allocation Table (FAT) file system.

Answers:

• True

• False

54. Which command is used to clear the screen?

Answers:

• cls

• clrscreen

• clear

• clear-screen

55. In XCOPY command, What is the arguiment used for avoiding prompt for overwrite ?

Answers:

• /s

• /e

• /d

• /Y

• /a

56. Which of the following command will display the list of all previous commands entered by the user?

Answers:

• KEYDOS

• COMMANDS/ALL

• DIR/ALL

• DOSKEY

57. Which is not displayed by “CHKDSK” command?

Answers:

• number of hidden files

• free space in the disk D.

• number of executable files

• storage capacity of the disk

58. Which of the following external command load country specific information?

Answers:

• MORE

• NLSFUNC

• MODE

• QBASIC

59. What is the attribute that’ll suppress prompting in the MOVE command

Answers:

• /X

• /V

• /Y

• /A

60. "Active Code Page: 437" is displayed when using this command:

Answers:

• CHCP

• CDPH

• CDCH

• CHCD

• CPCH

61. Which of the following properties in CONFIG.SYS file loads device drivers in the upper memory area?

Answers:

• DEVICE

• DEVICEHIGH

• DISKCOMP

• DEVHIGH

62. Which of the following command continuously monitors the computer for viruses?

Answers:

• SCAN

• VSAFE

• SCANDISK

• SYS

63. Which of the following command is syntactically incorrect?

Answers:

• RENAME foo.txt bar.txt

• RENAME c:\foo.txt bar.txt

• REN c:\foo.txt d:\bar.txt

• REN foo.txt bar.txt

64. What is the command to list only the hidden files under the current directory?

Answers:

• DIR /A

• DIR /A:H

• DIR /A:S

• DIR /H

65. Which external command file is required to use “format” command?

Answers:

• format.com

• format.hlp

• format.exe

• format.dos

66. What does TSR stand for?

Answers:

• Terminal System Read

• Terminal System Ready

• Terminate and Stay Resident

• Terminate and Stay Ready

67. Which of the following is the correct load/execution sequence during a DOS boot?

Answers:

• CONFIG.SYS, MSDOS.SYS, AUTOEXEC.BAT, COMMAND.COM

• MSDOS.SYS, CONFIG.SYS, AUTOEXEC.BAT, COMMAND.COM

• CONFIG.SYS, MSDOS.SYS, COMMAND.COM, AUTOEXEC.BAT

• MSDOS.SYS, CONFIG.SYS, COMMAND.COM, AUTOEXEC.BAT

68. What is the order of precedence when COMMAND.COM searches for executable files?

Answers:

• .COM, .EXE, .BAT

• .EXE, .COM, .BAT

• there is no order of precedence

• .EXE, .BAT, .COM

69. Which of the following is NOT an external command?

Answers:

• GOTO

• DELTREE

• COMMAND

• DBLSPACE

70. What is the correct command to transfer a file from one disk to another?

Answers:

• DISKCOPY

• COPY

• MOVE

• RENAME

71. What is the first program that gets run after boot?

Answers:

• WIN.INI

• AUTOEXEC.BAT

• COMMAND.COM

• CONFIG.SYS

72. Which of the folllwing command is used in CONFIG.SYS file to specify the number of file-control blocks for file sharing?

Answers:

• FCBS

• FILES

• FC

• FASTOPEN

73. True or False. DOS is not a single operating system but several closely related operating systems.

Answers:

• True

• False

74. Which of the following is true about FASTOPEN?

Answers:

• Decreases the amount of time needed to open frequently used files and directories

• Provides summary Help information for MS-DOS commands

• Decreases the amount of time needed to open frequently used files

• Decreases the amount of time needed to open frequently both used files and directories

75. Which statement about Quick Format is true?

Answers:

• Quick format can be performed on an unformatted drive.

• Quick format performs an unconditional format

• All three statements are true

• Quick format does not check for bad sectors

76. Which of the following operating systems does not fall under DOS?

Answers:

• MS-DOS

• PC DOS

• Win DOS

• 86-DOS

77. Which of the following external command compares two files or sets of files, and displays the differences between them?

Answers:

• EXPAND

• FC

• COMPARE

• CMP

78. Which command displays the directory list including files in tree structure ?

Answers:

• Dir/s/f

• Dir/f

• Tree/f

• Tree/s/f

79. Which key will bypass CONFIG.SYS and AUTOEXEC.BAT during the boot sequence?

Answers:

• F5

• F1

• F2

• F8

80. In Windows Xp, what is the file equlivalent to CONFIG.SYS ?

Answers:

• Config.Nt

• config.txt

• Config.win

• None of the above

• config.ini

81. Which of the following are available in a DOS file system ?

Answers:

• COMMAND.COM, IBMBIO.COM, FORMAT.COM

• SYS.COM,IBMBIO.COM,IBMDOS.COM

• COMMAND.COM, FORMAT.COM

• IBMBIO.COM, IBMDOS.COM, COMMAND.COM

82. Which of the following command copies a folder including all of its subdirectories?

Answers:

• XCOPY C:\Source C:\Destination /S

• XCOPY C:\Source C:\Destination

• XCOPY C:\Source C:\Destination /E /I

• COPY C:\Source\*.* C:\Destination /X

83. Which of the following command is syntactically incorrect?

Answers:

• REN foo.txt bar.txt

• RENAME foo.txt bar.txt

• REN c:\foo.txt d:\bar.txt

• RENAME c:\foo.txt bar.txt

84. Which of the following command copies a folder including all of its subdirectories?

Answers:

• XCOPY C:\Source C:\Destination /E /I

• XCOPY C:\Source C:\Destination /S

• COPY C:\Source\*.* C:\Destination /X

• XCOPY C:\Source C:\Destination


1 NOT Answered Yet Test Questions:

(hold on, will be updated soon)
85. Which of the following external command deletes a directory and all the files and subdirectories in it?

Answers:

• DRVSPACE

• DELTREE

• DEL

• DELOLDOS