Do you know that? Look for outside sources to inspire you instead of design galleries. next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << Fin. & Mgt. category

Test answers for Microsoft Project 2016

(104, CL) Last updated: January 27
Elance • Fin. & Mgt.
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

104 Answered Test Questions:

1. What does the Resource View display?

Answers:

• All of these

• Initials

• Standard Rate

• Resource Name

2. Breaking a project into phases and then further dividing into summary tasks and subtasks is called _________ scheduling.

Answers:

• bottom up

• top down

• baseline

• best guess

3. How do you mark or indicate a task is a subtask of another?

Answers:

• Italicize the subtask

• Bold the summary task

• Highlight the subtask

• Indent the subtask

4. What is a milestone?

Answers:

• A major sub-project in which other tasks may be nexted

• Microsoft Project does not include milestones

• A resource

• Another word for task

5. By default, Duration is measured in:

Answers:

• Days

• Weeks

• Months

• Hours

6. ______ is any deviation from the baseline of a project.

Answers:

• Lag

• Slip

• Lead

• Variance

7. Which of the following is NOT a standard field contained within a project?

Answers:

• Task

• Quality

• Resources

• Start/Finish dates

8. A _________ is a deliverable oriented decomposition of a project into smaller components.

Answers:

• Summary task

• baseline

• PERT chart

• Work Breakdown Structure (WBS)

9. ________ are scheduled events that indicate the completion of a major deliverable.

Answers:

• Tasks

• Summary tasks

• Baselines

• Milestones

10. What is a successor activity?

Answers:

• An activity that requires a lot of physical work. For example, a construction activity that takes a very high amount of manual labor.

• An activity that must happen in order for the predecessory activity to be successful.

• An activity that follows another activity and is dependent on the predecessor activity and usually cannot start without the predecessor activity being finished

• A "loose" activity in your project schedule.

11. Which of the following is NOT a valid duration measurement for a task?

Answers:

• Days

• Minutes

• Hours

• Seconds

12. The ______ tab on the ribbon allows you to customize text, columns, colors, and other elements of each type of view.

Answers:

• View

• Calendar

• Format

• Resource

13. How many nested levels of sort criteria are available in the Sort dialog box?

Answers:

• 1

• 3

• 2

14. MS project is NOT interoperable with:

Answers:

• Outlook

• Project Server

• Mantis bug tracker

• Excel

15. A project template has this file extension:

Answers:

• .mst

• .mpt

• .mtt

• .mot

16. A resource can be created by:

Answers:

• Adding name to resource form

• All of these

• Adding unique name as resource to a task

• Adding name to resource sheet

• Only on the resource sheet of resource form

17. Which of the following is a valid task link type?

Answers:

• Start-to-Finish

• Start-to-Start

• Finish-to-Finish

• All of the above

18. What is the default duration assigned to an automatically scheduled task?

Answers:

• 1 month

• 1 week

• 7 days

• 1 day

19. What is a run chart?

Answers:

• A bar chart that shows the occurrence of defects in process at a point in time.

• A pie chart that shows the amount of time the project has run over.

• A line chart that shows trends over time, variation over time, and declines/improvements over time.

• A scatter chart that that shows distribution of various defects during the implemetation phase.

20. Payback period is the time it takes to pay back what a project costs. For a project that costs $5,000,000 and delivers increased revenue of $500,000/month, how do you calcuate payback period?

Answers:

• $5,000,000 / 12 months = $416,666 per month in payback

• $500,000 * 12 months = $6,000,000 payback per year

• $5,000,000/$500,000 = 10 months

• $5,000,000 - $500,000 = $450,000 payback period

21. What is the default unit of time by which Lag Time is measured?

Answers:

• Months

• Weeks

• Days

• Hours

22. How does Microsoft Project calculate work?

Answers:

• Materials x Dependency = Work

• Material x Unit = Work

• Duration x Units = Work

• Duration x Materials = Work

23. FS dependency implies?

Answers:

• This is not possible

• The work can overlap or proceed in parallel.

• The work can happen in parallel and the tasks must end at the same time.

• Task 1 must finish before Task 2 can start

24. The _______ is the longest duration of linked tasks in a project which must be completed on time for the project to complete on time.

Answers:

• critical path

• lead time

• lag

• schedule variance

25. ______ is a delay between two tasks that are linked by a dependency.

Answers:

• Lag time

• Slip

• Lead time

• Delayed start time

26. What does PMI stand for?

Answers:

• Project Method Identifier

• Project Manager Identification

• Project Method Instruction

• Project Management Institute

27. The __________ is the approved project schedule and issued to determine the variation between the plan and actual.

Answers:

• plan

• baseline

• milestone

• slack

28. FF dependency implies?

Answers:

• The work can happen in parallel and the tasks must end at the same time.

• Task 2 must finish before Task 1 can start

• Task 1 must finish before Task 2 can start

• The work can overlap or proceed in parallel.

29. The ______ view, automatically displayed above other views, shows a concise overview of the entire schedule.

Answers:

• Resource Usage

• Calendar

• Network Diagram

• Timeline

30. Which of the following is NOT a valid import type for tasks?

Answers:

• Excel workbook

• Tab-delimited text

• SAP ALV grid

• CSV

31. Putting 9FF3 in the predecessor column of task 10 causes which of the following to happen?

Answers:

• Task 3 to complete nine days before Task 4

• Task 9 finish three days after task 10 finishes

• Task 8 to complete three days after Task 9

• Task 10 complete three days after task 9 completes

32. You are the project manager on the installation of a new ERP system. Before the system can be installed on the company's servers, the operating system must be upgraded. This is an example of what type of precedence relationship?

Answers:

• Start to Finish

• Finish to Start

• Start to Start

• Finish to Finish

33. _______ scheduling starts at the end of the project and works backwards through the project tasks to the present.

Answers:

• Best guess

• Estimated

• Bottom up

• Baseline

34. What is a Gantt chart?

Answers:

• A table showing tasks allocated by resource

• A graph showing the amount of tasks each person has

• A bar chart that illustrates the project schedule

• A line graph plotting the amount of time each task has allocated

35. Use the _____ feature to resolve resource conflicts and over-allocations.

Answers:

• Task Inspector

• Resource Leveling

• Resource Variance

• Resource Reallocation

36. What is the best way of doing resource loading in a project having lot of dependencies?

Answers:

• Ensure resource does 50% of 1 task and 50% of second task before coming back to first task

• Ensure a resource works on 2 dependent tasks

• Resource should multi task as it is internet age

• Ensure resource is idle between 2 tasks for a minimum time of 4 hours

• Ensure 1 resource works on only one dependent task and does not move till it is complete

37. How can you change the duration on a summary task?

Answers:

• Update it using the Task tab on the Ribbon.

• Double-click on the duration.

• Open the Task Information and on the General tab, update the duration.

• You cannot change a summary task duration, you must update the individual subtasks.

38. What does PERT stand for?

Answers:

• Project Event & Record Tools

• Program Evaluation Review Technique

• Program Examples & Review Templates

• Project Evaluation Review Templates

39. Press the ____ key to display KeyTips over each feature.

Answers:

• ALT

• Shift

• CTRL

• ESC

40. The formula to calculate Cost Variance is:

Answers:

• CV = AV/(AC*TV)

• CV = TV/(AC*TV)

• CV = EV - AC

• CV = AV + AC

41. If you click Fixed Work in the Task type list, you cannot change the Effort driven setting for the task.

Answers:

• FALSE

• True

42. How will a task appear on the Gantt chart when it is a successor of another task?

Answers:

• It will be highlighted

• It will be bolded

• It will appear indented

• It will be underlined

43. How  does Microsoft Project calculate the total work time of a summary task?

Answers:

• Time between the earliest start date and the latest finish date of its subtasks.

• Total work time of the longest subtask.

• Total work time is not specified on summary tasks.

• Sum the work time of all subtasks.

44. The ________ new feature in Microsoft Project 2013 allows you to select any task and see the complete chain of predecessors and successors linked to it.

Answers:

• Task Path Highlighting

• Resource Graph

• PERT Chart

• Task Overview Chart

45. What does leveling refer to?

Answers:

• None of these

• Applying work evenly across resources

• Making all tasks the same duration

• Applying duration evenly across resources

46. _______ is the length of time by which a task is ahead of schedule and will be completed early if continued.

Answers:

• Lag

• Slip

• Slack

47. A process that states how formal verfication and acceptance of completed project deliverables will be obtained is documented in the _________.

Answers:

• Procurement Management Plan

• Quality Management Plan

• Commucations Management Plan

• Scope Management Plan

48. If you want to sort your resources by last name so that Brenda Diaz is last on your list and Florian Voss is first on your list, what sort order should you specify?

Answers:

• Descending

• Ascending

• Z-A

• A-Z

49. SS dependency implies?

Answers:

• Task 2 must finish before Task 1 can start

• The work can overlap or proceed in parallel.

• Task 1 must finish before Task 2 can start

• The work can happen in parallel and the tasks must end at the same time.

50. What character follows an estimated duration?

Answers:

• ~

• !

• ?

• *

51. What character follows an estimated duration?

Answers:

• ~

• !

• ?

• *

52. The _______ is used as a template for other calendars.

Answers:

• Project calendar

• Resource calendar

• Task calendar

• Base calendar

53. If you want to change the hierarchical structure of a task or subtask as part of an outline structure for your project, you need to change the task type or add a deadline date rather than indent or outdent the task.

Answers:

• TRUE

• False

54. Which of the following is NOT a constraint type?

Answers:

• Must start on

• As late as possible

• As quickly as possible

• Must finish on

55. A _______ is a chart with a series of horizontal lines showing the amount of  work done in certain periods of time in relation to the amount of work planned for those periods.

Answers:

• Network diagram

• PERT chart

• Gantt Chart

• Resource utilization graph

56. When adding a resource to a task, to only use them fifty percent, type this:

Answers:

• Bob(.50)

• Bob[.50]

• Bob*.50

• Bob[50]

57. If current data consistently differs from baseline data, this is an indication that ______.

Answers:

• your actual data must be incorrect.

• your original plan was never accurate.

• you must rework your baseline.

• your original plan is no longer accurate.

58. How much should CPI and SPI be in a project ahead of schedule and costs?

Answers:

• CPI<1 : SPI>1

• CPI>1 ;SPI<1

• CPI >1, SPI >1

• CPI <1; SPI<1

• CPI =1; SPI=1

59. Use the ______ to see how changes to one task affect the rest of the project and to track schedule changes.

Answers:

• Task Inspector

• Gantt Chart

• Resource Leveling

• Task Path Highlighting

60. The Network Diagram, also known as the ______, shows dependencies between tasks in a graphical manner.

Answers:

• Timeline

• Resource Graph

• PERT Chart

• Gantt Chart

61. SF dependency implies?

Answers:

• The work can overlap or proceed in parallel.

• Task 2 must finish before Task 1 can start

• Task 1 must finish before Task 2 can start

• The work can happen in parallel and the tasks must end at the same time.

62. What is the smallest denomination of time that can be assigned when assigning duration to tasks?

Answers:

• Minutes

• Days

• Seconds

• Hours

63. What is a Scope Manangement plan?

Answers:

• Plan that documents how the project purview will be defined documented verified managed and controlled by the Project Management team.

• Plan that defines the procurement requirements for the project and how it will be managed from developing procurement documentation through contract closure.

• Plan that documents the scope of communications between project participants, including outlining who is responsible for various types of information.

• Plan that determines quality policies and procedures relevant to the project for both project deliverables and project processes, defines who is responsible for what, and documents compliance.

64. What does WBS stand for?

Answers:

• Work Breakdown Structure

• Work By Schedule

• Why Buy Software

• Work Breakdown Schedule

65. Which of the following is NOT a valid task constraint?

Answers:

• MSO - Must start on

• ASAP - As soon as possible

• FBTD - Finish by this date

• FNLT - Finish no later than

• ALAP - As late as possible

66. When assigning a time duration to a task, what is the abbreviation for "months"?

Answers:

• mo

• mos

• mths

• m

67. The default task type in Microsoft Project is ____.

Answers:

• fixed units

• fixed start

• fixed duration

• fixed work

68. What is CPI=?

Answers:

• EV/AC

• None of these

• Actual Schedule/EV

• Earned Value /Actual Schedule

• Actual Cost/Earned Value

69. You have to deliver a new costume sales website by September 30 in time for the Halloween season that begins in mid-October. This is an example of?

Answers:

• Project Constraints

• Deadline

• Project Scheduling

• Critical Success Factor

70. True or False? Displaying or removing a group has an effect on the project data.

Answers:

• False

• True

71. ______ is an overlap between two tasks that are linked by a dependency.

Answers:

• Lead time

• Lag time

• Delayed start time

• Slip

72. When two tasks have an FS dependency, but the work can overlap or be done in parallel, how can you reduce the overall duration of the project?

Answers:

• Change their dependency to FF

• Change their dependency to SF

• Chance their dependency to SS

• Move the deadline forward so that participants work faster.

73. The ________ tab can be used to set working times, add a holiday to the calendar, and set a baseline.

Answers:

• Calendar

• Resource

• Project

• View

74. Microsoft Project allows up to ___ baselines per project.

Answers:

• 1

• 2

• 100

• 11

75. The critical path method calculates theoretical early start and late start and finish dates. Critical path have either

Answers:

• Zero or Negative Total Float

• Zero or Negative Total Float

• Positive or Negative Total Float

• Positive Total Float

76. True or False? When assigning time for projects, you should also account for non-working time.

Answers:

• True

• False

77. Which of the following is the best way to resolve an issue in which a resource is overallocated?

Answers:

• It cannot be resolved.

• Adding another resource to the task

• Removing that resource from another task

• Changing the resource's availability from 50% to 100%

78. Which of the following is NOT a risk-diagramming technique?

Answers:

• Influence Diagrams

• System Flowcharts

• Cause and Effect Diagrams

• Control Diagram

79. One of these is NOT a type of resource?

Answers:

• Cost

• Work

• Schedule

• Material

80. After "Pour the Foundation" and "Build the Frame" are both finished, "Mount the Drywall" should start immediately. To put these task relationships in your plan, which dependency types should you create?

Answers:

• "Pour the Foundation" Start-to-Start with "Build the Frame," and "Mount the Drywall" Finish-to-Start with "Pour the Foundation."

• "Pour the Foundation" Finish-to-Finish with "Build the Frame," and "Mount the Drywall" Finish-to-Start with "Pour the Foundation."

• "Pour the Foundation" Finish-to-Start with "Build the Frame," and "Build the Frame" Finish-to-Start with "Mount the Drywall"

81. To have Task 10 start three days after Task 9 completes, in the predecessor column, type:

Answers:

• 9+3d

• T9+3

• 9FS3

• All of these

82. If a task is ______, as resources are added or removed on the assignment, the work remains constant and is redistributed among the resources.

Answers:

• ahead of schedule

• behind schedule

• effort-driven

• work-driven

83. In manual scheduling, changes to which of the following updates task dates?

Answers:

• Project calendars

• None of the above

• Task dependencies

• Constraints

84. Which of the following is NOT true of deadline dates?

Answers:

• Deadline dates can be set on summary tasks and individual tasks.

• Deadline dates affect task scheduling.

• Deadline dates indicate a target date you don't want to miss.

• Deadline dates can affect the total slack on tasks.

85. If you're not certain how Task "Chop the Wood" relates to the work of "Move the Chairs", which dependency type should you create?

Answers:

• SF

• SS

• FS

86. What does CPI of  1.1 mean ?

Answers:

• Project schedule overrun by 1.1%

• Project cost overrun by 1.1%

• Project is completed ahead of costs by 10%

• Project completed behind costs by 10%

• Project completed ahead of schedule by 10%

87. There are four tasks in your project, and the duration of your current plan is 22 days. There are FS dependencies between all four tasks. Task A is four days; Task B is six days; Task C is eight days; and Task D is four days. Which of the following changes will create a Project plan with the shortest overall duration?

Answers:

• Create a FF dependency between Task A and Task D

• Create a SF dependency between Task A and Task B.

• Create a SF dependency between Task C and Task D.

• Create a SF dependency between Task B and Task C.

88. You are the project manager on the rehab of an apartment building. Before you can get the Certificate of Occupancy, which is necessary to complete the project, the wiring must be installed. What type of precedence relationship is this?

Answers:

• Finish to Start

• Start to Start

• Start to Finish

• Finish to Finish

89. On the Task tab, the _____ group provides buttons to mark the percent complete, link tasks to one another, and inactivate a task.

Answers:

• Data

• Properties

• Schedule

• Task

90. ______ resources affect task scheduling.

Answers:

• Work

• Work and material

• Material

• Work and Cost

91. To see individual resource details by task, which view should you look at?

Answers:

• Task sheet

• Task usage

• Resource usage

• Resource sheet

92. True or False? Custom fields created for a task can be seen on the resource sheet view.

Answers:

• False

• True

93. In a fixed units task, if you revise Duration, what happens?

Answers:

• Work is recalculated.

• Dependencies are reassigned

• Units are recalculated.

• Timelne is recalculated.

94. A calendar can be associated with a:

Answers:

• Task

• Resource

• Resource and Project

• Project

• All of these

95. What is the process of putting tasks in order of the date they must be completed by?

Answers:

• Timing

• Nesting

• Dating

• Sequencing

96. What is the most accurate way of forecasing EAC and ETC?

Answers:

• Earned Value

• ETC based on New Estimates

• ETC based on based on Atypical Variances

• ETC based on Typical Variances

97. True or False? Custom fields created for a resource can be seen on the task sheet view.

Answers:

• True

• False

98. The __________ dialog box allows you select up to three fields for three levels of sorts within sorts.

Answers:

• group

• sort

• project information

99. Which of the following is NOT a valid view?

Answers:

• Task Sheet

• Network diagram

• Resource Chart

• Task Usage

• Resource Usage

100. By default, Work is measured in:

Answers:

• Days

• Months

• Weeks

• Hours

101. What is a variance thresshold for cost or other acceptable variances called?

Answers:

• Cost Limit

• Control Thresshold

• Acceptable Thresshold

• Variance Limit

102. What is another name for a summary task?

Answers:

• Upper task

• High-level task

• Hammock task

• Overview task

103. To see all tasks for a person, which view should you look at?

Answers:

• Task usage

• Resource sheet

• Resource usage

• Task sheet

104. True or False? There is an export to Excel feature for the Task Sheet.

Answers:

• False

• True