Do you know that? 43.8% of freelancers get the bulk of their training by self taught next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << Eng. & Mfg. category

Test answers for Civil Engineering 2016

(95) Last updated: January 22
Elance • Eng. & Mfg.
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

95 Answered Test Questions:

1. Which is the most widely used general purpose cement in the world?

Answers:

• Portland cement

• EMC

• Geopolymer cement

2. What can be used to determine the specific gravity of a particular concrete mix?

Answers:

• Richter Scale

• Massometer

• Specific Gravity Bench

• Universal Scale

3. True or False: The coefficient of expansion of concrete is much greater than that of steel.

Answers:

• False

• True

4. Which is a generally accepted minimum safety factor?

Answers:

• 0.5

• 3.5

• 1.7

• 0.01

5. The necessary condition in Permissible Stress Design is that stresses developed in a structure due to service loads do not exceed the:

Answers:

• beam coefficient

• limit state

• elastic limit

6. The technique of  determining the terrestrial position of points and the distances and angles between them is called

Answers:

• ground analysis

• plotting

• charting

• surveying

7. Name the type of connection in which the steel column can rotate but not move up, down, right or left.

Answers:

• Fixed Connection

• Top Connection

• Welded Connection

• Pin Connection

8. What purpose to gravel or crushed rock serve in a concrete mix?

Answers:

• Slag

• Agreggate

• Cement

• Binder

9. What is the name of the process for laying out and measuring three dimentional points on landscapes?

Answers:

• Estimating

• Assessing

• Surveying

• Prospecting

10. What type of steel structure building load is created by an earthquake?

Answers:

• Siesmic load

• Unstable load

• Compression load

• Richter load

11. A beam supported only at one end is called a

Answers:

• fixed

• continuous

• cantilever

• simply supported

12. What is the function of cement in concrete?

Answers:

• Aggravate

• Binder

• Diluter

• Aggregate

13. What factor should be considered when selecting a building material?

Answers:

• Temperature stresses

• Factor of safety

• (All of these)

• Elastic properties

14. What tool is used to measure angles in the horizontal and vertical planes?

Answers:

• Compass

• Theodolite

• Telescope

• Level

15. What is the primary material in RCC design?

Answers:

• Recycled construction materials

• Resinous carbon construction materials

• Reinforced concrete

• Reinforced cement

16. Slab-on-grade foundation is a type of

Answers:

• shallow foundation

• deep foundation

17. Which of the following characteristics make the use of steel popular in the construction of skyscrapers?

Answers:

• Resistance to Corrosion

• High Strength to Weight Ratio

• High Heat Conductivity

18. Which type of soil has more plasticity?

Answers:

• non-cohesive

• cohesive

19. True or False: Concrete has high tensile strength but low compressive strength.

Answers:

• False

• True

20. Bitumen felt is:

Answers:

• used as water proofing material

• All of these.

• used as damp proofing material

• made from bitumen and hessian fibres

21. What is the the name of the part of a building above its foundation?

Answers:

• Building area

• Constructed section

• Superstructure

• Occupiable space

22. Which of these is considered a hazardous building material?

Answers:

• concrete

• lime cement

• asbestos

• wood

23. How is thermal expansion accomodated in metallic structure design?

Answers:

• Dead space

• Rubber cushioning

• Expansion joints

• Building gaps

24. In concrete, the dry composite of aggregate and binder hardens through the process of

Answers:

• churning

• silica treatment

• hydration

• melting

25. Fresh concrete is best:

Answers:

• poured

• casted

26. In soil, the ratio of volume of voids to the total volume is called:

Answers:

• porosity

• dry density

• soil buoyancy

• saturation ratio

27. How many states of water exist?

Answers:

• 2

• 4

• 3

• 1

28. Which is the best example of a temporary load imposed on a structure?

Answers:

• Dead load

• Service load

• Live load

• Environmental load

29. How do we describe the study of soil, its behavior and application as an engineering material?

Answers:

• Soil evaluations and calculations

• Soil Surveying

• Soil mechanics

• Soil engineering

30. What is the calculated dead load weight of a bridge?

Answers:

• The weight of the bridge structure itself

• The weight of the load the bridge will have to carry

• The combined weight of the bridge itself and the load it will carry

• The weight at which the bridge will fail

31. A beam in which the tension capacity of the tension steel is greater than the combined compression capacity of the concrete and the compression steel is called:

Answers:

• balanced-reinforced beam

• under-reinforced beam

• over-reinforced beam

32. What term relates to the way water balance systems effect a landscape?

Answers:

• Waterology

• Hydrology

• Evaporation

• Water flow

33. Which would likely have the highest permeability?

Answers:

• concrete

• clay

• sand

34. What is used to embed rebars in masonry walls?

Answers:

• coal ash

• calcium

• grout

• fly ash

35. How does the basic ratio of span/effective depth influence the design of reinforced concrete structures?

Answers:

• Determines how large a structure can be

• Determines the sizing and spacing of beam and slab construction

• Determines the strength of reinforced concrete

• Determines how many levels a structure can support

36. What is the popular term for sustainable building materials?

Answers:

• Low cost materials

• Green materials

• Grey materials

• Long lasting materials

37. What is added to normal concrete in order to make RCC?

Answers:

• limestone

• blended cement

• coarse aggregate

• rebar

38. What is one element of building materials that can contribute to increased energy efficiency?

Answers:

• Thermal storage capacity

• Load bearing capacity

• Moisture absorption rate

• Long term cost

39. Concrete is reinforced to help withstand what force upon it?

Answers:

• Compression force

• Tensile force

• Gravity

• Fracturing

40. What is an effective means of creating soil compaction?

Answers:

• Sheepfoot roller

• Rolling pin

• Foot traffic

• Backhoe

41. A bridge is built in such a way that it will not collapse under pressure. Its design also makes it difficult for drivers to navigate it safely, due to abnormal deflections. This bridge has low:

Answers:

• Stability

• Serviceability

42. What is another term for groundwater hydrology?

Answers:

• hydrogeology

• water-table analysis

43. Which method of irrigation artificially raises the water table to allow the soil to be moistened from below the plants' root zone?

Answers:

• center-pivot irrigation

• localized irrigation

• sub-irrigation

• secondary soil irrigation

44. What is the civil engineer's term for the unaggregated or uncemented deposits of mineral and/or organic particles covering large portion of the earth's crust?

Answers:

• Dirt

• Ground

• Soil

• Earth

45. Agriculture that relies only on rainfall and not on irrigation is known as:

Answers:

• dryland farming

• wetland farming

46. True or False: Straight Walled Buildings provide more usable space than Steel Arched Buildings.

Answers:

• False

• True

47. Cement is produced by heating limestone and other materials through a process called

Answers:

• curing

• aggregation

• calcination

• blasting

48. Which of the following would be considered a composite building material?

Answers:

• Stone

• Granite

• Engineered wood

• Iron

49. Which of the following is NOT a steel structural shape?

Answers:

• V shaped cross-section

• I shaped cross-section

• Z shaped cross section

• L shaped cross section

50. The Stressed Ribbon Bridge is a type of

Answers:

• truss bridge

• beam bridge

• suspension bridge

• arch bridge

51. Foundations are placed below ground level to increase

Answers:

• all the above

• strength

• the stability of structure

• workability

52. A pitot tube is used to measure

Answers:

• velocity of flow

• difference in pressure

• pressure

• none of these.

• stream line

53. What factor is important to resist freeze-thaw effect on concrete?

Answers:

• Vacuum seal

• Air entrainment

• Rebar design

• Mixture viscosity

54. What is the minimum yield stress for a steel to be considered high strength?

Answers:

• 36000 pounds per square inch

• 50000 pounds per square inch

• 1000 pounds per square inch

• 2200 pounds per square inch

55. When performing stress analysis in reinforced concrete beams, what should you assume of concrete in tension?

Answers:

• It is cracked and has no strength

• It is not cracked and has strength

56. What is the starting point of building structural design?

Answers:

• Real estate aqcuisition

• Construction estimates

• The building cost estimate

• The building foundation

57. Which of these CANNOT be used to measure horizontal angles in surveying?

Answers:

• GPS

• theodolite

• total station

• altimeter

58. Depending on water content in soil, which of these is NOT a "state" of soil?

Answers:

• semi-solid

• granular

• solid

• plastic

59. Which of these is a Concrete Slab Restoration Method used for roads?

Answers:

• slab stabilization

• erosion dam

• transverse patching

• concrete rebalancing

60. The theoretical point of failure for a structure under design loads is called

Answers:

• permissibility point

• failure state limit

• ultimate limit state

• load limit index

61. Effective stress of soil is the difference in the soil's total stress and its:

Answers:

• pore water pressure

• shear strain

• irregular stress

• relative density

62. Which of the following would be calculated into the design of a reinforced concrete structure?

Answers:

• Wind load

• Building capacity

• Erosion

• Concrete shrinkage

63. What creates an Aeolian effect on soil?

Answers:

• Ice

• Gravity

• Water

• Wind

64. Which of the following does not have columns in internal occupied spaces?

Answers:

• Open Styled Construction

• Wide Span Building

• Wide Styled Construction

• Clear Span Building

65. Which of these measuring devices measures non-georeferenced displacements?

Answers:

• Geotechnical measuring devices

• Geodetic measuring devices

66. Which kind of soil is least susceptible to soil liquification?

Answers:

• uniformly graded

• gap graded

• well graded

67. Which of these is an instrument used to measure or set horizontal levels?

Answers:

• prism

• dumpy level

• barometer

• theodolite

68. What is the function of interior partions in structural design?

Answers:

• Walls and ceilings

• Energy conservation

• Space planning

• Load distribution

69. What characteristic expresses the strength property of reinforced concrete?

Answers:

• Load bearing

• Yield strength

• Reinforced strength

• Pounds per square inch

70. How is rainfall runoff verses infiltration into soil calculated?

Answers:

• The rainwater capture method

• The soaked soil method

• The soil saturation method

• The runoff curve number method

71. In terms of surveying for distance measurements, what does EDM stand for?

Answers:

• Estimated distance measurement

• Elevation distance measurement

• Electromagnetic distance measurement

• Earth distance measurement

72. Which of these is ordinarily NOT a component of a fired brick?

Answers:

• silica

• alumina

• lime

• ash

73. The force that keeps a collection of soil particles rigid is called:

Answers:

• effective stress

• static soil force

• soil mechanics

• particle rigidity

74. By definition, what is the water filling percentage of soil pore volume for saturated soil?

Answers:

• above 50%

• 100%

• 80%

• 75%

75. What effect will the addition of calcium chloride have on concrete?

Answers:

• slowing down of hardening process

• strengthening of reinforced concrete

• acceleration of hardening process

• anticorrosion

76. As soil clay content increases, what happens to the plastic limit?

Answers:

• It increases

• It remains the same

• It decreases

77. What is the right definition of a soil Plasticity Index  ( PI )

Answers:

• The PI is the difference between the liquid limit and the plastic limit (PI = LL-PL)

• The PI is the sum of the liquid limit and the plastic limit (PI = LL+PL)

• The PI is the difference between the plastic limit and the liquid limit (PI = PL - LL)

• The PI is the ratio of the liquid limit to the plastic limit (PI = LL/ PL)

78. What is transit surveying?

Answers:

• Surveying existing roads or bridges.

• Surveying from a non-stationary position

• Surveying locations for roads or bridges.

• Using a transit tool for surveying.

79. Pervious concrete is a kind of concrete containing little to no

Answers:

• large aggregates

• admixture

• fine aggregates

• chemical binder

80. When two metals form a galvanic cell, which one will oxidize first?

Answers:

• The more anodic metal

• The weaker metal

• The more cathodic metal

• The galvanized metal

81. What seperates the inner enviroment of a building from the outside environment?

Answers:

• The building perimeter

• The building exterior walls

• The building envelope

• Insulation

82. Which process allows precipitation to make its way from ground surface to below surface water supplies?

Answers:

• Water table cycle

• Groundwater recharge

• Rainwater cycle

• Groundwater drainage

83. What is one possible adverse impact of drawing water away from a river for irrigation?

Answers:

• Increased downstream flooding

• Increased wetland areas

• Increased saltwater intrusion

• Increased fish populations

84. What is the term used for  the systematic measurement of the alteration in the shape or dimensions of a structure as a result of stresses induced by applied loads?

Answers:

• dimensional survey

• durability survey

• deformation survey

• structural load analysis

85. What can be incorporated into steel structure design to minimize the amount of column supports?

Answers:

• Lap joints

• Jack beams

• Embedded brackets

86. What type of building materials are able to absorb high amounts of latent heat?

Answers:

• Cool temperature materials

• Phase change materials

• Green materials

• Porous materials

87. The initial setting time of lime-pozzolona, is

Answers:

• 120 minutes

• 60 minutes

• 30 minutes

• 90 minutes

88. What technique can be used to estimate the environmental impacts associated with using a particular building material?

Answers:

• Building Impact Analysis

• Life Cycle Assessment

• Green Estimation

• Sustainable Material Analysis

89. The portion of a brick cut across the width, is called

Answers:

• closer

• half brick

• bed

• bat

90. What is the correct term for the self weight of soil mass?

Answers:

• Soil load

• Pounds per square inch

• Gravity weight

• Geostatic stress

91. Which step comes first after casting concrete?

Answers:

• Curing

• Floating

• Troweling

• Screeding

92. Which of these is an instrument used to measure characteristics of precipitation?

Answers:

• disdrometer

• rain gauge

• hydrometer

93. What is the name for an auxiliary dam constructed to confine the reservoir created by a primary dam?

Answers:

• wing dam

• check dam

• saddle dam

• Weir

94. What determines how well concrete will flow when being mixed?

Answers:

• The static property

• The flow ratio

• The pour point

• The rheological property

95. The deflection of any rectangular beam simply supported is

Answers:

• directly proportional to the cube of its length

• inversely proportional to its width

• inversely proportional to the cube of its depth

• directly proportional to its weight

• none of these