Do you know that? 33% like freelancing because no office dress code next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << Design & Multimedia category

Test answers for Typography 2016

(147) Last updated: February 28
Elance • Design & Multimedia
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

147 Answered Test Questions:

1. Which of these programs are you able to design typefaces in?

Answers:

• Fontographer

• Adobe Illustrator

• FontLab Studio

• All of these

• Glyphs

2. Which one of these describes a 'river'?

Answers:

• When gaps between words on successive lines form a long vertical empty space

• When text breaks across an image and continues on the other side

• When justification makes a line unattractive due to forced increase in tracking

• When text is wrapped around an image in a curve

• When justification renders a line as practically illegible due to compression

3. To typeset a range of numbers (i.e. 15–25) a typographer should use:

Answers:

• A hyphen

• An em dash

• An en dash

4. Which font does not belong?

Answers:

• Cochin

• Baskerville

• Garamond

• Caslon

• Arial

5. x-height is best described as...

Answers:

• The distance between the baseline and the median.

• The distance between the baseline and the ascender height.

• The distance between the descender high and the ascender height.

6. The typeface Rockwell is primarily used as (a)...

Answers:

• transition font

• sub text

• display font

• list font

• paragraph text

7. The combining of two glyphs into one such as ff or fi is called a(n):

Answers:

• Ligature

• Kerning pair

• None of these

• Abbreviation

8. These are all variations of what: Plain, bold, italic, underline, outline, and shadow?

Answers:

• type

• typeface

• typography

• typestyle

9. What is a typeface "family"?

Answers:

• the use of serif and sans-serif in the same document

• different fonts that work well with each other

• a portfolio of typefaces made by the same designer

• multiple styles and weights of the same typeface

10. Modern movable type, along with the mechanical printing press, was invented in mid-15th century Europe by

Answers:

• Johannes Gutenberg

• Walter Tracy

• Claude Garamond

• Herbert Brekle

11. Which of the following is a sans-serif typeface?

Answers:

• Helvetica

• Rockwell

• Bodoni

• Baskerville

12. Which option below is a standard serif typeface pre-installed on most operating systems?

Answers:

• Bodoni

• Baskerville

• Times New Roman

• Helvetica

• Verdana

13. What is a baseline?

Answers:

• The imaginary line upon which text rests.

• None of these.

• The imaginary maximum line upon which text reach

• A new line of text.

14. Pertaining to type design – what is a serif?

Answers:

• The contours within a glyph

• A slight protrusion that finishes the stroke of a letter

• The negative space around a glyph

• The stroke of a glyph

• The main stem of a glyph

15. "&" What is this symbol called?

Answers:

• swash captial

• cap

• ampersand

• colophon

• petroglyph

16. Which pair of words differentiates between fonts with or without the small finishing strokes on the ends of a character?

Answers:

• Traditional and Modern

• Capital and Lowercase

• Cut and Curved

• Sharp and Rounded

• Serif and Sans-Serif

17. What is microtypography?

Answers:

• Detailed aspects of type and spacing

• Overall page layout

• Detailed aspect of page layout

• Overall look of paragraph structure

18. What does the term descender refer to?

Answers:

• The portion of a letter that extends above the mean line of a font.

• The portion of a letter that extends below the baseline of a font.

• The name of a Sans serif font.

• The command to shift the baseline of a letter in a line of text.

• The name of an Old Style Serif font.

19. A text alignment that fills the space between margins leaving a neat straight edged block of text but can leave extra space between words that become "rivers" of white space running through the paragraph.  The  text alignment is

Answers:

• Right-aligned text

• Left-aligned text

• Centered text

• Justified text

20. What is the correct name for the following glyph: *

Answers:

• star

• attention mark

• notary

• asterisk

21. Where should hyphens (-) be used?

Answers:

• Showing word breaks

• Compound words

• In place of a common second element in all but the last word in a list

• Joining prefixes to other words

• All of these

22. What size font is generally used in paragraphs of body copy?

Answers:

• 14-point

• 10-point

• 18-point

• 8- to 12-point

• 11-point

23. What does sans serif mean?

Answers:

• a font with added details to increase readability

• italicized font

• emphasized font

• a font without semi-structural details at the end of strokes

24. Does a descender fall below the base line?

Answers:

• No

• Yes

25. What does the weight of a font refer to?

Answers:

• The amount of glyphs in a typeface

• The thickness of the character outlines relative to their height

• The overall appeal of a typeface

• The maximum distance from the capline to the baseline

• The amount of counters in a font

26. Strikeout means

Answers:

• the type has 'x' marks over each letter

• that section has a spelling error

• the type has a line running through it

• the editor needs to delete out the word

• the word is in extra bold

27. The top point of a capital A is called:

Answers:

• Bowl

• Tail

• Arm

• Apex

28. What is leading?

Answers:

• Baseline to x-height

• Space between lines of text (Baseline to Baseline)

• How thick a character is

• Length of a line of text

29. Which of these is not a type adjustment?

Answers:

• option

• tracking

• kerning

• size

• leading

30. The hump of an n is called a...

Answers:

• stress

• shoulder

• link

• stroke

• swash

31. Which is not a sans serif font?

Answers:

• Times New Roman

• Arial

• Helvetica

• Geneva

32. Is there a difference between Arial and Helvetica?

Answers:

• Many differences exist in the tails, spurs, and angle of endcaps.

• No, they are the exact same font

• Only in the non-alphanumeric characters

• Only the lowercase g is different

• Yes, the x height is different

33. What do ligatures do?

Answers:

• Measure the space a character is able to expand.

• Combine two or more characters into a single glyph

34. Digital type is generally created as what kind of file type?

Answers:

• An Excel file

• Transparent PNG files

• Vector glyphs

• Still frame GIF files

• Rasterized web safe JPG files

35. How do you refer to the strokes of lowercase letters that rise above the rest of the letter?

Answers:

• Top Stems

• Branches

• Ascenders

• Up Strokes

• Stems

36. What does DPI stand for?

Answers:

• Dots per inch

• Design per inch

• Digital per inch

37. This symbol has the general meaning of "commercial at" or "at the rate of." Which symbol holds these titles?

Answers:

• %

• #

• &

• !

• @

38. How do you refer to the strokes of lowercase letter that extend below the rest of the letter?

Answers:

• Descenders

• Down Strokes

• Trunks

• Roots

• Lower Stems

39. What is a double-story "g"?

Answers:

• One where extended tail forms a closed bowl or loop.

• A lowercase g in any serif font.

40. Experimental typography is defined as:

Answers:

• The intended result of the presentation of textual material in order to communicate meaning as unambiguously as possible

• The unconventional and more artistic approach to setting type

• The result of a code that swaps every letter for a different letter

• Ensuring that each individual character or glyph is unambiguous and distinguishable from all other characters in the font

41. Placing glyphs closer or farther to each other manually for every glyph is called:

Answers:

• tracking

• kerning

• spacing

• moving

42. A hyphen would be used for:

Answers:

• A break in a word

• A break in thought

• A range of dates

43. What is the common term for letterforms that are connected?

Answers:

• combo-glyphs

• ligature

• gutters

• pilcrow

44. Uneven Rag can affect the overall _____ of a text block.

Answers:

• Readability

• Leading

• Character size

• Tracking

45. What is the horizontal line in a lowercase f and t called?

Answers:

• Shoulder

• Eye

• Crossbar

• Vertical Serif

46. Kerning is the spacing between letters; whereas leading is the spacing between...

Answers:

• individual words

• columns of text

• lines of text

47. Which font would be considered a Sans Serif font?

Answers:

• Didot

• Bookman Antiqua

• Futura

• Bell MT

• Century Schoolbook

48. Which parts of letters reach below the baseline?

Answers:

• Counters, feet, terminals.

• Tails, descenders, counters.

• Descenders, loops and tails.

• Spurs, terminals, loops.

49. Which of these is an example of a slab serif typeface?

Answers:

• Baskerville

• Times New Roman

• Garamond

• Rockwell

• Didot

50. Which of the following is a slab serif?

Answers:

• Georgia

• Helvetica

• Bodoni

• Rockwell

51. Which of these well-recognized and often utilized typefaces was the basis for a documentary in 2007?

Answers:

• Times New Roman

• Helvetica

• Tahoma

• Georgia

• Arial

52. What is the name for the middle portion of the letter "S"?

Answers:

• Sleeve

• Backbone

• Spine

• Rod

• Tube

53. How many spaces should come after a period, between sentences when using Mac & Windows fonts?

Answers:

• 1 for Mac, 20 for Windows

• 2

• 1

• 0

• Depends on if you are on Mac or Windows

54. What is the correct name for the glyph "^"?

Answers:

• Arrow accent

• Caret

• Upside-down V

55. What is a common ligature?

Answers:

• zf

• fp

• fr

• fz

• ff

56. Type Design is...

Answers:

• the practice of creating typefaces.

• another term for typography.

• an unrelated field of design.

57. Legibility refers to....

Answers:

• the degree to which text is readable

• the stems which cap the end of a stroke on certain letters

• the cutoff point under whcih the end of a word can "hang" over the edge of a margin

• the act of fitting as many words on a page as possible

58. What is the general term used to describe a company that specializes in designing and/or distributing typefaces?

Answers:

• A type association

• A type establishment

• A type foundry

• A type congregation

• A type guild

59. The longest of the dashes is the:

Answers:

• en dash

• em dash

• discretionary hyphen

• hypen

60. The imaginary line upon which the base of each capital letter rests is called the:

Answers:

• X-height

• Mean line

• Cap line

• Baseline

61. Which of the following is a Slab Serif typeface?

Answers:

• Helvetica

• Papyrus

• Baskerville

• Bodoni

• Rockwell

62. Where should em dashes (—) be used?

Answers:

• All of these

• In place of parentheses on either side of information that is not important to understanding the rest of the sentence.

• To show a thought trailing off or being interrupted at the end of a line, leaving the sentence unfinished.

• In place of a colon when it would be too weak, but a period would be too strong.

63. It is acceptable typographic practice to use two hyphens in place of an em dash.

Answers:

• False

• True

64. Which letter is considered to have an 'ascender'?

Answers:

• q

• g

• k

• w

• i

65. Where should en dashes (–) be used?

Answers:

• To contrast or show a relationship between two things (i.e. Democrat–Republican)

• All of these

• In a compound word that includes other compound words (i.e. pro-life–pro-choice debate)

• Inbetween a range of values (i.e. 1998–2004)

66. In typography, the x-height is

Answers:

• the distance between the baseline and the mean line in a typeface

• the distance between the top of the tallest letterform to the bottom of the lowest one

• a typographic unit

• half the distance from the baseline to the cap height

67. How do you refer to the height of capital letters in a typeface?

Answers:

• Typeface height

• Font height

• Upper height

• Face height

• Cap height

68. What is the invisible line called that defines the height of the lower case letters?

Answers:

• X-height

• X-line

• z-height

• letter-height

69. What is the space between two baselines called?

Answers:

• tracking

• kerning

• leading

• span

70. Pertaining to type design – x-height – is the distance between...

Answers:

• ... the descender line and the ascender line

• ... the mean line and the capline

• ... the baseline and the mean line

• ... individual glyphs

• ... the mean line and the ascender line

71. A set of two commonly kerned letters are called?

Answers:

• Ligatures

• Kerning Pairs

• Type Sets

• Kerning Buddies

72. True or False: Lowercase type is easier to read than uppercase.

Answers:

• False.

• True.

73. An ascender in typography is....

Answers:

• the distance between the top of the tallest letterform to the bottom of the lowest one

• is the portion of a letter in a Latin based alphabet that extends above the mean line of a font

• the distance between the baseline and the mean line in a typeface

• the portion of a letter that extends below the baseline of a font

74. A glyph consisting of 3 periods is called a(n)...

Answers:

• ellipsis

• et cetera

• trailing off

• dot dot dot

75. What is the difference between kerning and tracking?

Answers:

• Kerning is the adjustment of space between words and tracking is the adjustment of space between paragraphs.

• They are the same.

• Kerning is the adjustment of space between characters, while tracking is the adjustment of space lines of text.

• Kerning is the adjustment of space between individual characters, while tracking is universal adjustment of letter spacing applied to groups of letters and blocks of text.

76. Which of these is NOT an example of a Sans-Serif typeface?

Answers:

• Gill Sans

• Futura

• Bodoni

• Univers

• Frutiger

77. Which of the following is monospaced?

Answers:

• Garamond

• Times New Roman

• Helvetica

• Courier

78. For a break in thought (i.e. a strong break in a sentence) a typographer should use:

Answers:

• An em dash

• An en dash

• A hyphen

79. Garamond is considered what kind of typeface?

Answers:

• Egyptian Serif

• Old Style

• Modern

• Standard

• Transitional

80. What do the names Renner, Gill, Bodoni, and Miedinger have in common?

Answers:

• They are the last names of famous Type designers.

• They are the names of fonts designed in the 1920s.

• They are the names of Modern style Serif fonts.

• They are the names of Serif fonts.

81. In typography, a counter is:

Answers:

• a typographical flourish that was used to indicate space in ancient times

• an element of writing used by the accounting field

• a blank typographic unit equal to the size of a parenthesis

• numerals typeset with varying heights

• the area of typeface anatomy that is entirely or partially enclosed by a letter form or a symbol

82. The end of a non serifed stroke is referred to as the:

Answers:

• Recess

• Ligature

• Folio

• Terminal

83. Swash refers to what?

Answers:

• The use of wax to keep areas from being printed on while in a press.

• An easy-to-read typeface that has a slight right angle.

• A typeface that looks handwritten.

• Characters with typographic flourishes.

• Exaggerated capitals used at the beginning of a book chapter.

84. What is the difference between kerning and tracking?

Answers:

• Kerning is adjusted between two glyphs; tracking is set across a span of type.

• Kerning is adjusted between two lines, vertically; tracking is set between two glyphs, horizontally.

• There is no difference.

• Kerning is adjusted between two glyphs, horizontally; tracking is set between two lines, vertically.

85. Which of these utilizes numerals set in varying heights

Answers:

• Titling Figures

• Old Style Figures

• Lining Text

• Majuscule Script

• Uncial Text

86. Which dash should be used to specify a range (eg: 1985-1993)

Answers:

• en dash

• range dash

• dash

• em dash

• figure dash

87. What is the horizontal line in the capital alphabet "H" called?

Answers:

• Horizontal Line

• Crossbar

• Connector

• Stem

• Bridge

88. What is the term for the line between the weighted diagonal (stem) and diagonal hairline in an capital A?

Answers:

• Counter

• Crossbar

• Straight Stem

• Waist

• Baseline

89. How many points in a pica?

Answers:

• 8

• 2

• 64

• 10

• 12

90. In general type design practice, what is the difference between a counter and an aperture?

Answers:

• Apertures only occur in capital letter glyphs and number glyphs

• Counters are rounded negative space while apertures are vertical/horizontal cutouts of negative space

• An aperture is larger than a counter

• Counters are enclosed negative space, apertures are partially opened negative space

• A counter is always below the x-height

91. What are widows?

Answers:

• Single words alone on a line or a new page

• Neither of these

• Both of these

• Single sentences alone on a new page

92. "Letter press" is...

Answers:

• a form of stationary

• relief printing of text

• a printing mechanism for rubber stamping

• an option in the objects panel in InDesign

93. The numbers in a typeface with ascenders and decsenders are called:

Answers:

• Line-style

• Majuscul

• Drop-up

• Old-style

94. What is the space inside a capital D, R, B, and P called

Answers:

• Belly

• Empty

• Counter

• Beak

95. TrueType is used in...

Answers:

• Print and Web design

• None of these

• Windows Computers only

• Windows and Macintosh operating systems

96. True or False: In typography, hyphens are technically known as en dashes.

Answers:

• True. En dash is the technical term for a hyphen, just as em dash is the technical term for a dash.

• False. Hyphens and en dashes are different characters with different functions.

97. Which font is all caps, and does not contain any lowercase characters?

Answers:

• Eurostile

• Cheltenham

• American Typewriter

• Trajan

• Avante Garde

98. What is the difference between "italic" and "oblique" font types?

Answers:

• Italic is a slanted typeface, and oblique is an expanded typeface.

• Italic is a slanted Serif typeface, while oblique is a slanted Sans Serif typeface.

• Italic is a redesigned version of the original font, oblique merely slants the font to the right.

• Italic is a redesigned version of the original font, oblique merely slants the font to the left.

• Italic is a slanted typeface, and oblique is a condensed typeface.

99. True or False: It is safe to assume font files purchased through a reputable foundry are legal to embed online.

Answers:

• False

• True

100. What is a bowl?

Answers:

• The round, inside part of letters like b, d, o, etc.

• The inside of the letter C.

101. How is leading measured, from one word to the word directly below it?

Answers:

• From ascender to ascender

• From descender to ascender

• From baseline to ascender

• From top of x-height to bottom of x-height

• From baseline to baseline

102. The tail of an serifed "a" is known as the...

Answers:

• bracket

• serif

• title

• spur

• tail

103. The rounded part of a capital B is called a...

Answers:

• bowl

• swash

• stress

• curve

• shoulder

104. Numbers with descenders are called:

Answers:

• Non-lining numbers

• Lining numbers

• In-line numbers

• Underlined numbers

105. Which of the following is a transitional serif typeface:

Answers:

• Rockwell

• Papyrus

• Baskerville

• Bodoni

• Helvetica

106. What is the name of the small outward facing protrusion sometimes found on the lowercase "g"?

Answers:

• Nodule

• Nub

• Tail

• Notch

• Ear

107. "Set solid" refers to _______.

Answers:

• black or dark gray type

• type set in a heavy weight

• type set without added leading

• justified type with small margins

108. What is the term for the vertical length of a capital L?

Answers:

• Stem

• Stroke

• Spine

• Arm

• Crossbar

109. True or False: The human eye is incapable of perceiving jagged edges from pixels composing type on a 96 DPI display.

Answers:

• True

• False

110. What is a colophon?

Answers:

• A symbol placed at the end of a block of text.

• A brief description of typeface and production notes of a printed work.

• A symbol is a dingbat font.

111. Which is the earliest letter in the alphabet which, in its lowercase form, features an ascender?

Answers:

• D

• H

• A

• B

• J

112. Transitional fonts have...

Answers:

• serifs and moderate contrast between thick and thin in the letterform.

• no serifs and no contrast between thick and thin in the letterform.

• no serifs and pronounced contrast between thick and thin in the letterform.

• serifs and pronounced contrast between thick and thin in the letterform.

113. Hanging punctuation is used to:

Answers:

• Improve the optical alignment of a text block

• Add emphasis to a paragraph or block of text

• Punctuate a paragraph that has a hanging indent

• Designate a block quote

114. The typeface Helvetica was designed in the 1950’s to compete with which of the following?

Answers:

• Le Monde Sans

• Franklin Gothic

• DIN

• Akzidenz-Grotesk

• Futura

115. Which of the following is an old style typeface?

Answers:

• Bodoni

• Helvetica

• Baskerville

• Papyrus

• Garamond

116. What is the correct term when curved letter parts extend slightly over the base line or x-height?

Answers:

• stem sneak

• letter extensions

• over shoot

• curvature

117. The most precise classification of Helvetica, a typeface characterized by neutral forms with minimal stroke contrast, is _______.

Answers:

• Venetian

• Transitional Serif

• Modern or Didone

• Neo-grotesque Sans-serif

• Humanist Sans-serif

118. Does "Gothic" refer to a sans serif font or serif font?

Answers:

• serif

• sans serif

119. Which of the following is a modern serif typeface?

Answers:

• Papyrus

• Helvetica

• Baskerville

• Bodoni

• Rockwell

120. What category of typeface has an extreme contrast in stroke?

Answers:

• Transitional

• Geometric Sans

• Humanist

• Modern

121. What is the relationship between curved strokes and straight vertical strokes?

Answers:

• Curved strokes are only thicker on serif typefaces.

• Straight strokes are typically thicker than curved strokes

• Curved strokes are typically thicker than straight strokes

• They are the same weight

122. What does hinting refer to?

Answers:

• Applying mathematical guidelines to adjust how fonts are displayed for screen

• The process of exporting a typeface so that it can be rendered safely for the web

• Optimizing the load time of a web safe font

• Evenly kerning letters within a block of text

• Adjusting the opacity of certain letters in a word

123. What is the name of the portion of the letter "N" that connects the two vertical strokes?

Answers:

• Horizontal stroke

• Crutch

• Crossbar

• Spine

• Diagonal stroke

124. What are majuscules?

Answers:

• Uppercase characters.

• Glyphs drawn by famous designers.

• Typefaces not designed to be read at small sizes.

• Large headlines.

• Similar to ligatures, glyphs formed from three joined characters.

125. What is the name of the portion of the lowercase "g" that connects the loop with the rest of the letter's body?

Answers:

• Connector

• Slink

• Neck

• Link

• Ligament

126. Who is the author of "The Elements of Typographic Style"?

Answers:

• Robert Bringhurst

• Paul Rand

• Hermann Zapf

• Jonathon Hoefler

• Carol Twombly

127. Which of these is not a real typographic mark?

Answers:

• Stream

• Guillemet

• Interpunct

• Dagger

• Ditto

128. Tahoma, Arial, and Geneva are all examples of what?

Answers:

• Web safe fonts

• Both

• Sans-Serif typefaces

129. The ampersand is derived from a merging of these characters:

Answers:

• et

• exc

• at

• and

• etc

130. Times New Roman and and Baskerville are classified as:

Answers:

• Slab

• Transitional

• Old style

• Modern

131. An 'Em' dash can used for for all of the following except.

Answers:

• Relationships and connections

• Differing recommendations

• A break of thought

• Ranges of values

132. The typeface Clarendon is associated with which font family?

Answers:

• Old Roman

• Venetian

• Slab Serifs

• Transitional

• Sans-Serifs

133. Which of the following is an octothorpe?

Answers:

• 8

• &

• #

• *

• @

134. What is the correct name for the glyph "¶"?

Answers:

• pilcrow

• paramark

• new line mark

• iplam

135. Who invented italic type?

Answers:

• Aldo Novarese

• Allessandro Butti

• Giambattista Bodoni

• Aldus Manutius

• Luciano Pavarotti

136. In typography, what refers to the overall density of a text?

Answers:

• Aperture

• Kerning

• Emphasis

• Color

• Padding

137. What kind of an aperture do humanistic typefaces usually have?

Answers:

• Opened

• Closed

• Semi-closed

138. The OpenType format was developed by...

Answers:

• Adobe

• Macromedia

• Adobe and Microsoft

• Apple

139. What is "ç" called in English?

Answers:

• ze hautsia

• c-cedilla

• broken c

• None of these

140. Which character is used in writing dates, to indicate line breaks in poems, and as a general mark of separation?

Answers:

• Virgule

• Solidus

• Backslash

• Prime

• Swung Dash

141. What is the alternative name given to the pound sign (#)?

Answers:

• octothorpe

• dagger

• sharp sign

• hash tag

142. What are Orphans?

Answers:

• A single sentence on a new page.

• A single word on a new page.

• Paragraph-opening copy alone at the end of a page or column.

• Single lines of copy alone at the start of a page.

• None of these.

143. STD in Helvetica Neue STD LT is an abbreviation for

Answers:

• Standard

• Standard Opentype

• Sans Type Design

• Stempel Didot

• Stemple Type Design

144. An uppercase O is usually __________.

Answers:

• of equal weight on top and bottom

• slightly heavier at the top

• slightly heavier at the bottom

145. What is the correct name for the glyph "†"?

Answers:

• dagger

• crux

146. What weight classification of font would be the heaviest.

Answers:

• Nord

• Heavy

• Superfat

• Bold

• Black

147. Commas, colons and em dash are all examples of...

Answers:

• tildas

• accentures

• tick marks

• punctation

• diacritic marks