Do you know that? For web developers it is $30 - $59/hr next

Contact Email: teammmrem@yahoo.com

<< All Upwork (oDesk) and Elance Tests << Elance test answers << Design & Multimedia category

Test answers for Music Theory 2016

(119) Last updated: January 27
Elance • Design & Multimedia
Questions and answers are regularly updated. Answered and not answered tests questions.

This helps getting job: Hundreds of (cover letter examples , interview questions , profile samples ) • Earn on Upwork (oDesk)
Job assistance: jobs popularityfreelance rates

Popular test answers: HTML, .Net, CSS, English, SEO, Photoshop, iOS, Java, Android, Ruby, Python, JavaScript

See all 6 tests answers updated

Find Upwork (oDesk) and Elance test answers on this website:



Collapse | Expand

119 Answered Test Questions:

1. Which word means the speed at which a piece is played?

Answers:

• Time

• Tempo

• Tutti

• Theme

• Volume

2. A ledger line is used for what purpose?

Answers:

• To draw sharps and flats

• To indicate changes of tempo

• To show where a composition ends

• To underscore the Treble Clef

• To add notes that exceed the limits of the staff

3. "Neapolitan" chord has____ function?

Answers:

• tonic

• supertonic

• dominant

4. "Cut time" refers to:

Answers:

• 2/2

• 4/2

• 4/4

• 3/4

5. What is the inverted interval of minor third?

Answers:

• Major 6th

• Perfect 5th

• Perfect 4th

• Minor 2nd

6. What does a curved line spanning notes of differing pitch indicate in a music score?

Answers:

• Slurring / Phrasing

• Tempo Change

• Dynamic Change

• Pitch Change

• None of these

7. What is the relative minor key of A major?

Answers:

• G min

• Bb min

• F# min

• C# min

• E min

8. 12/8 is an example of a ______ meter.

Answers:

• compound triple

• simple quadruple

• compound quadruple

• simple triple

9. E major has __ sharps.

Answers:

• 5

• 4

• 3

• 2

10. What is the relative minor of G major?

Answers:

• B minor.

• D minor.

• E minor.

• A minor.

11. 4/4 is an example of a ______ meter.

Answers:

• triple

• single

• duple

• quadruple

12. What pitch is a major second above C?

Answers:

• G

• D

• F

• E

13. If you lower a C by one semitone, what note do you get?

Answers:

• B flat

• B sharp

• A flat

• C sharp

• B

14. What does a Major 6th invert to?

Answers:

• diminished 5th

• Major 2nd

• minor 3rd

• Perfect 4th

15. What is 3 half steps above B Flat?

Answers:

• G Flat or A Sharp

• D Flat or C Sharp

• E Flat or F

• D Sharp or A Flat

16. 2/4 is an example of a ______ meter.

Answers:

• simple quadruple

• simple duple

• compound triple

• compound duple

17. IV can also be called the _______.

Answers:

• submediant

• supertonic

• subdominant

• mediant

18. Define the picardy third.

Answers:

• An entire section that sets the third scale degree as its tonic.

• A raised third on the final cadence of a piece that is in either a modal or minor key.

• A chord change that takes place on the "and" of the third beat.

• The third note in a four note passage that is a non-harmonic tone.

19. What is an operetta?

Answers:

• A short opera

• An opera with only 2 parts

• An opera with no instrumentals

• An opera with only one part

• An opera performed for a small crowd

20. If you were told to sing sotto voce, how would you sing?

Answers:

• With emphasis

• Quicker

• In a high pitch

• Slowly

• In a soft voice

21. What does poco mean in musical terms?

Answers:

• Little

• Very

• Precise

• The note E

• Hurried

22. V can also be called the _______.

Answers:

• dominant

• mediant

• subdominant

• tonic

23. A quarter note is equivalent to __ sixteenth notes.

Answers:

• 8

• 4

• 2

• 3

24. If sheet music instructed you to be short and detached, what word would be used?

Answers:

• tenuto

• staccato

• dominant

• stretto

• subdominant

25. The Pentatonic Scale contains _ notes.

Answers:

• 9

• 5

• 4

• 7

26. How many beats does the whole note have in a 4/4 time signature?

Answers:

• 4

• 1

• 3

• 1/2

• 2

27. A short piece played between the verses of a song is called a(n):

Answers:

• Interval.

• Grandzza.

• Ionian mode.

• Forza.

• Interlude.

28. What is the longest note in common use?

Answers:

• Pause

• Quarter note

• Whole tone

• Half note

• Whole note

29. The oboe is part of the _________group of instruments

Answers:

• harmony

• woodwind

• percussion

• melody

• brass

30. The C note that is closest to the middle of a keyboard or piano is called what?

Answers:

• Low C

• High C

• Average C

• Normal C

• Middle C

31. Which of these is a C major chord?

Answers:

• C Ab Eb

• C E G

• C E G#

• C Eb G

32. 3/4 is an example of a ______ meter.

Answers:

• duple

• triple

• single

• quadruple

33. A whole note note is equivalent to __ half notes.

Answers:

• 4

• 3

• 1

• 2

34. "Common time" refers to:

Answers:

• 3/4

• 2/2

• 4/4

• 12/8

35. What is a duet?

Answers:

• A composition for three players or voices

• A composition with two movements

• Two compositions played in harmony

• A composition for two players or voices

• A composition with three movements

36. What is the term for choral music performed without accompaniment?

Answers:

• Andante

• Allegretto

• A capella

• A cadena

• Accidental

37. What is a picardy third?

Answers:

• The third in a dominant 7th chord

• A minor third

• A raised third at the end of a minor/modal piece

• A major third

38. A playful, humorous instrumental composition is called a what?

Answers:

• Serenade

• Staccato

• Septet

• Symphony

• Scherzo

39. 9/8 is an example of a ______ meter.

Answers:

• compound triple

• compound quadruple

• simple quadruple

• simple triple

40. What major key has 4 sharps?

Answers:

• A

• B

• E

• D

41. To make a minor chord where the root note is an A, the third would be a:

Answers:

• C

• B

• B sharp

• C flat

• C sharp

42. B flat major has ___ flats.

Answers:

• 1

• 2

• 3

• 4

43. Common practice musical genres came in which order?

Answers:

• Classical, Baroque, Romantic.

• Baroque, Romantic, Classical.

• Romantic, Classical, Baroque.

• Classical, Romantic, Baroque.

• Baroque, Classical, Romantic.

44. What is the meaning of the term 'largo'?

Answers:

• Slow and stately

• Slow and gradually getting softer

• Slow and with passion

45. For a triad in 1st inversion, which note is on the bottom?

Answers:

• 3rd

• 5th

• Root

46. The major third of B is:

Answers:

• Eb

• D#

• E#

• Db

• E

47. A dotted eighth note is equivalent to __ sixteenth notes.

Answers:

• 2

• 3

• 4

• 5

48. The root of the Lydian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 2nd

• 1st

• 4th

• 5th

49. For a triad in 2nd inversion, which note is on the bottom?

Answers:

• 3rd

• 5th

• Root

50. Pick the diminshed chord from the combinations below

Answers:

• B D# F#

• G Bb Db

• F Ab C#

• C E Gb

• C E G#

51. The root of the Dorian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 2nd

• 4th

• 3rd

• 7th

52. E flat major has __ flats.

Answers:

• 2

• 5

• 4

• 3

53. "Plagal cadence" usually refers to what progression?

Answers:

• VI - V

• III - I

• IV - I

• V - VI

54. What is a Tritone?

Answers:

• (none of these)

• a minor 6th

• a diminished 7th

• An augmented 4th

• a perfect 4th

55. A tritone is the same interval as ________.

Answers:

• Three semitones

• A minor third

• An augmented Fourth

• A diminished triad

56. The thirds in a dominant seventh chord ascend in this order:

Answers:

• Major-minor

• minor-Major-minor

• minor-minor-Major

• Major-minor-minor

57. Equal Temperament is

Answers:

• Instructions to the musicians

• A system of tuning

• A system for keeping a musician's temper

• A system of notation

• A system of regulation for rhythm

58. Which mode is also the Natural Minor Scale?

Answers:

• Lydian

• Stygian

• Aeolian

• Phrygian

• Dorian

59. The root of the Aeolian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 7th

• 3rd

• 4th

• 6th

60. What is polytonality?

Answers:

• The musical use of more than one key simultaneously.

• The musical use of more than one instrument group simultaneously (e.g. woodwinds & brass together).

• The musical use of more than one key throughout a piece.

• The musical use of two or more conflicting rhythms.

61. The root of the Mixolydian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 6th

• 3rd

• 5th

• 4th

62. The root of the Locrian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 2nd

• 7th

• 4th

• 1st

63. The root of the Phrygian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 1st

• 3rd

• 4th

• 6th

64. In 3rd species counterpoint, on what beat can a dissonant interval be used?

Answers:

• really lazy beat

• weak beat

• strong beat

• 4th beat

• 1st beat

65. The root of the Ionian mode corresponds to which note in the Major scale?

Answers:

• 5th

• 1st

• 6th

• 3rd

66. The Treble Clef most directly indicates where the:

Answers:

• Where the piano notes are read

• Alto Range begins

• Middle C is positioned on the staff

• G note is positioned on the staff

67. A dominant 7th chord contains a:

Answers:

• minor 7th

• major 7th

68. In alto clef, where does the C-clef appear?

Answers:

• First line of the staff

• Fifth line of the staff

• Second line of the staff

• Third line of the staff

• Fourth line of the staff

69. Pick the major 4th

Answers:

• Gbb Cb

• A C

• C# F#

• Bb F

• G Eb

70. What minor key has 2 sharps?

Answers:

• b

• e

• f sharp

• c sharp

71. What major key has 6 flats?

Answers:

• G flat

• C flat

• D flat

• E flat

72. What major key has 4 flats?

Answers:

• B flat

• E flat

• A flat

• D flat

73. Which of the following forms best describes a "Rondo"

Answers:

• ABA

• AABB

• ABA-Trio

• ABACABA

74. Identify the modes of the major scale that utilize a major chord on their root.

Answers:

• Aeolian, Dorian, Locrian.

• Ionian, Mixolydian, Lydian.

• Mixolydian, Lydian, Dorian.

• Lydian, Phrygian, Mixolydian.

• Ionian, Dorian, Locrian.

75. Which of these voice movements are considered better practice in traditional 4 part counterpoint?

Answers:

• Parallel 5ths

• Parallel 8ths

• Parallel 3rds

• Parallel Octaves

76. II can also be called the _______.

Answers:

• supertonic

• supermediant

• mediant

• subdominant

77. What is a secondary dominant?

Answers:

• the II of V

• the V of V

• the III of V

• the IV of V

• the VII of V

78. Which of the following is NOT a type of Augmented 6th chord.

Answers:

• Italian

• French

• English

• German

79. In a concert score in the key of Bb the 1st trumpet would have a key signature of

Answers:

• Eb

• C

• D

• G

• Bb

80. What minor key has 2 flats?

Answers:

• g

• b flat

• d

• c

81. In traditional 4-part voice-leading, which of the following terms is NOT considered an error?

Answers:

• Parallel 5ths

• Contrary Motion

• Voice Crossing

• Hidden Octave

82. A half or imperfect cadence is what?

Answers:

• Any cadence ending on the IV chord.

• Any cadence to a chord outside of the key.

• A cadence from V-I.

• A cadence from IV-I.

• Any cadence ending on the V chord.

83. Pick the minor chord

Answers:

• E G# B

• F# A D

• E A C

• D B G

• C Eb Gb

84. Spell out the Secondary Dominant Chord in the key of Eb Major.

Answers:

• F A C

• D F Ab

• C Eb G

• Bb D F

85. What is classical sonata form?

Answers:

• development-exposition-recapitulation

• A B A

• exposition-development-recapitulation

• A B A'

86. In 4/4 time, a dotted half note is equivalent to __ sixteenth notes.

Answers:

• 11

• 8

• 10

• 12

87. "Deceptive cadence" usually refers to what progression?

Answers:

• vi - IV

• V - I

• V - IV

• V - vi

• The capital letters typically indicate a major triad, whereas a deceptive cadence is almost always moving from V to the relative *minor* at vi (as opposed to VI)

88. F Lydian mode is related to which major key signature?

Answers:

• G Major

• Bb Major

• C Major

• F Major

89. Which of the following keys has the most sharps in its key signature.

Answers:

• E Major

• F# Minor

• C# Minor

• A Major

• B Major

90. What is a cabaletta?

Answers:

• A predominant vocal top line in an aria which is supported by less complex and usually instrumental lines.

• A section at the end of a fugue in which successive introductions of the theme follow at shorter intervals than before

• A fast concluding section of a two-part operatic aria.

91. What is a vertical hemiola?

Answers:

• Rhythmically two beats played at the same time against three, for example three crotchets simultaneously played against two dotted crotchets.

• Rhythmically three beats played at the same time against four, for example three crotchets simultaneously played against four dotted crotchets.

• Harmonically a chord played as an upwards arpeggio.

• Harmonically two chords separated by a seventh.

• Harmonically a chord made up of fourths.

92. In a 9/8 time signature, how many beat/s does the eighth note have?

Answers:

• 1

• 3

• 4

• 5

• 2

93. Which interval would you have if you added a minor 2nd to a perfect 5th?

Answers:

• Augmented 4th

• Major 6th

• Augmented fifth

• Diminished 5th

94. The thirds in a half-diminished chord ascend in this order:

Answers:

• minor-minor-minor

• Major-minor-minor

• minor-Major-minor

• minor-minor-Major

95. What is a Neapolitan sixth?

Answers:

• A flavor of ice cream

• A flat II chord in first inversion

• A flat II chord in root position

• A type of augmented sixth

96. A double dotted quarter note is equivalent to __ sixteenth notes.

Answers:

• 7

• 8

• 6

• 5

97. Which is the Tritone Substitute chord for D7?

Answers:

• AbMaj7

• Ab7

• F#m7b5

• A7

• F#7

98. How would you build a Neapolitan chord in first inversion in the key of B minor?

Answers:

• G, B, E#

• E, C#, G

• G, B, D, E#

• E, C, G

• G, B, C#, E#

99. Which note is the 2nd degree of Eb Phrygian scale?

Answers:

• E

• F

• Fb

• F#

• E#

100. In tenor clef, the C-clef is centered on which line of the staff?

Answers:

• Fifth line up

• Second line up

• Fourth line up

• First line up

• Third line up

101. What does precipitato mean in musical terms?

Answers:

• Very

• Little

• Hurried

• Precise

• The note A

102. In mezzo-soprano clef, the C-clef is centered on which line of the staff?

Answers:

• Fourth line

• Third line

• Second line

• Fifth line

• First line

103. How many notes are there in the whole tone scale?

Answers:

• 5

• 7

• 6

• 8

104. In an Isorhythmic Tenor, what is the Talea?

Answers:

• The Latin Translation

• The Pitch

• The Rhythm

• The Text

• The Singer

105. What chord does a Neapolitan usually substitute?

Answers:

• VI

• III

• V

• IV

106. What is the bottom interval of any major or minor triad in second inversion?

Answers:

• Major Third

• perfect 5th

• Diminished 7th

• Perfect 4th

107. What is the form of a 'da capo' aria?

Answers:

• exposition-development-recapitulation

• A B A

• A B B

• A B A'

108. What chord usually follows an augmented sixth?

Answers:

• II

• V

• IV

• (none of these)

109. In the soprano clef, the C-clef is centered on which line of the staff?

Answers:

• Fourth line

• Third line

• Second line

• Fifth line

• First line

110. In baritone clef, the C-clef is centered on which line of the staff?

Answers:

• First line

• Second line

• Fifth line

• Fourth line

• Third line

111. If the flutes are playing in the key of Eb then the English Horn would be in the key of

Answers:

• C

• E

• Eb

• Bb

• Ab

112. The thirds in an augmented triad ascend in this order:

Answers:

• Major-minor-minor

• Major-Major

• major-minor

• Major-Major-Major

113. A breve is equivalent to __ half notes.

Answers:

• 4

• 2

• 1

• 5

114. VI can also be called the _______.

Answers:

• subtonic

• submediant

• supermediant

• mediant

115. What minor key has 6 sharps?

Answers:

• d sharp

• f sharp

• g sharp

• c sharp

116. Vector Analysis is the study of what compositional technique

Answers:

• Integral Serialism

• Non-Serial Atonality

• 12-Tone Technique

• Cluster Chords

117. Which inversion of the diminished triad has the tritone on the top?

Answers:

• Root Position

• Second Inversion

• None. This is a trick question.

• First Inversion

118. In what theoretical treatise did Glareanus accept the Aeolian Mode?

Answers:

• Dodecachordon

• Die Natur Der Harmonic

• Ipso Facto Musico

• Ars Cantus Mensurabilis

119. If a Phrygian mode has one flat, what is the pitch of the root?

Answers:

• D

• E

• F

• A